Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Praha rozhodla o zachování centra U Bulhara pro lidi bez přístřeší

Pražští radní schválili prodloužení nájmu pozemku na rohu ulice U Bulhara organizace Naděje, která na tomto místě poskytuje zdravotní a sociální služby pro osoby bez přístřeší. Prostory centra projdou renovací a získají důstojnější vzhled. Metropole také nyní pracuje na decentralizaci ambulantních služeb pro lidi bez přístřeší.

Nájem pozemku je prodloužen o dva roky

Centrum Naděje poskytuje v centru města služby ambulantních specialistů, jako je zubař nebo gynekolog, a nízkoprahové denní centrum pro lidi bez domova.

V rce 2020 podalo centrum žádst o prodloužení doby nájmu pozemku o deset let. Další subjekty, jako je Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Technická správa komunikací nebo Úřad městské části Praha 2, na jejímž území se pozemek s centrem nachází, podpořily pronájem na kratší dobu. Kompromisním návrhem tak byla smlouva nakonec prodloužena o dva roky, dosud byl nájem uzavírán vždy na rok.

Metropole plánuje prodloužit i přes nesouhlas Prahy 1 nájem centru Naděje vedle křižovatky U Bulhara

I přes kritiku městské části Prahy 1 plánuje pražský magistrát prodloužit nájem dennímu centru pro lidi bez domova organizace Naděje, která se nachází vedle křižovatky U Bulhara, uvedla dnes pražská radní pro sociální oblast Milena Johnová (Praha...

Podle centra Naděje by zrušení centra znamenalo kolaps

Na Pražskou Drbnu se v březnu obrátilo také samo centrum Naděje, podle jejichž zástupců by zrušení centra U Bulhara způsobilo kolaps. Podle ředitele pražské pobočky centra Naděje Daniela Svobody jsou právě zdejší ordinace lékařů mimořádně důležité.

Loni jsme zde ošetřili více než jeden a půl tisíce lidí. Můžeme tak mimo jiné chránit město před rizikem šíření infekčních a parazitárních onemocnění, kterých léčíme několik set ročně,“ řekl Svoboda.

Centrum Naděje poté vyzvalo k systémovému řešení otázky bezdomovectví. „Lidé bez domova nejsou u hlavního nádraží kvůli Naději. Je to přesně naopak: Naděje je zde kvůli tomu, že lidé bez domova ve všech městech na světě se přirozeně koncentrují v blízkosti nádraží a centra. Tato místa jim skýtají nejlepší možnosti přežití. Vždy bude nutné, aby u hlavního nádraží středisko pomoci bylo. Pomoc lidem bez domova má smysl poskytovat tam, kde lidé bez domova jsou,“ dodal ve svém vyjádření Svoboda.

Zrušení by způsobilo kolaps, říká organizace NADĚJE k nesouhlasu Prahy 1 s centrem pro lidi bez domova

Praha 1 vydala prohlášení, v němž nesouhlasí se záměrem pražského magistrátu prodloužit pronájem pozemku U Bulhara. Zde nevládní organizace NADĚJE již od roku 2007 provozuje denní centrum pro lidi bez domova. Podle centra je však tento přístup...

„Bez služeb centra by se zhoršila nejen situace lidí bez domova, ale také situace v celé oblasti.“

Hlavní město kromě nedávno vzniklých denních služeb poskytovaných organizacemi Jako doma, Armáda spásy a R-Mosty připravuje také další rozšiřování ambulantních služeb pro osoby bez přístřeší.

Děkuji všem kolegům a partnerům za prodloužení doby nájmu, neboť sociální a zejména zdravotní služby, které Naděje U Bulhara poskytuje, jsou pro hlavní město strategicky důležité. Bez těchto služeb by se zhoršila jak situace lidí bez přístřeší, kteří se v centru města pohybují, tak situace v celé oblasti pro místní obyvatele i návštěvníky Prahy,” řekla radní pro sociální politiku a zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě).

Praha také začala řešit dlouhodobě neutěšený stav lokality. Ve spolupráci s výše zmíněným Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy a zástupci organizace Naděje bude hledat cestu, jak v krátké době zvelebit širší okolí křižovatky i okolní pozemky.

V metropoli měla kromě centra U Bulhara již dávno existovat síť dalších denních služeb, které by velkému zařízení v centru Prahy odlehčily. Moji předchůdci na radnici ale pro rozvoj celé sítě nic neudělali. Velký dík proto patří zapojeným městským částem a organizacím za to, že v posledním roce společně se sociálním odborem magistrátu zprovoznily tři nová zařízení, a tím ulevili dennímu centru U Bulhara,“ dodala Johnová.

Pobytové zařízení, které lidem bez domova zajistí důstojné stáří

V létě také Praha plánuje otevřít první pobytové sociální zařízení s potřebou ošetřovatelské péče z důvodu zdravotního stavu a vyššího věku. Lidem bez domova tak právě tento typ služeb zajistí důstojné stáří.

Chápu, že se jedná o téma, které budí vášně v daném místě, nicméně Praha prodlužuje nájemní smlouvu o dva roky, nikoli o původně žádaných deset let. Tím, že by zde středisko pomoci Naděje dále nepůsobilo, rozhodně by to nemělo za výsledek zlepšení problémů v lokalitě, ale naopak jeho zhoršení, právě protože koncentrace osob by zde zůstala, ale bez pomáhající služby,“ doplnil radní pro oblast majetku Jan Chabr (TOP 09).

Ohodnoť článek

Foto centrum NADĚJE

Štítky ČR, správa, sociální, Praha, bezdomovci, centrum Naděje, U Bulhara, Bulhaři, pozemek, bezdomovec, Daniel Svoboda, Milena Johnová, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, TOP 09, Praha sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha rozhodla o zachování centra U Bulhara pro lidi bez přístřeší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.