Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Zrušení by způsobilo kolaps, říká organizace NADĚJE k nesouhlasu Prahy 1 s centrem pro lidi bez domova

Praha 1 vydala prohlášení, v němž nesouhlasí se záměrem pražského magistrátu prodloužit pronájem pozemku U Bulhara. Zde nevládní organizace NADĚJE již od roku 2007 provozuje denní centrum pro lidi bez domova. Podle centra je však tento přístup krajně nešťastný, a to zvláště v době pandemie, kdy je pomoc pro lidi potřebná více než kdy jindy.

Jediné ordinace praktického lékaře, stomatologa a gynekologa pro lidi bez domova v Praze

Podle ředitele pražské pobočky centra NADĚJE Daniela Svobody pozemek pražského magistrátu neleží na území Prahy 1, nýbrž v Praze 2, a to přímo pod mostem Severojižní magistrály.

NADĚJE vznikla jako jedna z prvních neziskových organizací po roce 1989 u nás. Jedná se o českou organizaci, která působí na téměř celém území republiky.

Ve stavbě z obytných buněk poskytujeme pomoc lidem, kteří nemají střechu nad hlavou. Do Nízkoprahového denního centra U Bulhara přicházejí sami, za pomoci terénních pracovníků, nebo přicházejí z nemocnice se zprávou „propuštěn do domácího léčení“. Nabízíme jim sprchu, praní prádla, ošacení, sociální poradenství a zdravotní ošetření,“ uvedl ředitel Svoboda.

Svoboda dodává, že zdejší organizace lékařů jsou mimořádně důležité. Jde totiž o jediné ordinace praktického lékaře, stomatologa a gynekologa pro lidi bez domova v Praze.

Metropole plánuje prodloužit i přes nesouhlas Prahy 1 nájem centru Naděje vedle křižovatky U Bulhara

I přes kritiku městské části Prahy 1 plánuje pražský magistrát prodloužit nájem dennímu centru pro lidi bez domova organizace Naděje, která se nachází vedle křižovatky U Bulhara, uvedla dnes pražská radní pro sociální oblast Milena Johnová (Praha...

Loni U Bulhara ošetřili více než 1500 lidí

Loni jsme zde ošetřili více než jeden a půl tisíce lidí. Můžeme tak mimo jiné chránit město před rizikem šíření infekčních a parazitárních onemocnění, kterých léčíme několik set ročně,“ dodal Svoboda.

Centrum NADĚJE souhlasí s částí prohlášení Prahy 1, která vyzývá k systémovému řešení problematiky bezdomovectví v Praze. To však podle NADĚJE neznamená zánik tohoto strategicky důležitého denního centra, které se nachází u hlavního nádraží, ale vznik více denních center, jelikož jich v metropoli je pro lidi v nouzi nedostatek.

Organizace se snaží pomáhat lidem s cílem podpořit jejich kompetence a zlepšit vztahy. Pracuje s jednotlivci i rodinami, s dětmi, mládeží, ale i s dospělými a seniory.

Lidé bez domova nejsou u hlavního nádraží kvůli NADĚJI. Je to přesně naopak: NADĚJE je zde kvůli tomu, že lidé bez domova ve všech městech na světě se přirozeně koncentrují v blízkosti nádraží a centra. Tato místa jim skýtají nejlepší možnosti přežití. Vždy bude nutné, aby u hlavního nádraží středisko pomoci bylo. Pomoc lidem bez domova má smysl poskytovat tam, kde lidé bez domova jsou,“ řekl Svoboda.

Lidé v nouzi zůstávají ve středu města

Podle ředitele NADĚJE ukazují zkušenosti ze zahraničí fakt, že pokud se služby pro lidi v nouzi přesunou do okrajových částí města, klienti za nimi nejdou, ale zůstávají ve středu města.

Pokud se tedy centrum U Bulhara zruší, lidé, kterým sloužilo, nepůjdou jinam, ale budou zde dále, jenže v daleko horším stavu,“ doplnil Svoboda.

Ředitel doufá, že současná debata přispěje ke změně. „Tím spíš, že se odehrává v době pandemie, která ukazuje, jak důležitá je a bude funkční pomoc pro lidi bez domova,“ uzavírá Svoboda.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto centrum NADĚJE

Štítky ČR, správa, sociální, Praha, bezdomovci, centrum Naděje, U Bulhara, bezdomovec, Naděje, Daniel Svoboda, Bulhaři, Pražský magistrát, Severojižní magistrála

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zrušení by způsobilo kolaps, říká organizace NADĚJE k nesouhlasu Prahy 1 s centrem pro lidi bez domova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.