Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Metropole plánuje prodloužit i přes nesouhlas Prahy 1 nájem centru Naděje vedle křižovatky U Bulhara

I přes kritiku městské části Prahy 1 plánuje pražský magistrát prodloužit nájem dennímu centru pro lidi bez domova organizace Naděje, která se nachází vedle křižovatky U Bulhara, uvedla dnes pražská radní pro sociální oblast Milena Johnová (Praha Sobě). Minulý týden vedení Prahy 1 vyzvalo, aby magistrát nájem neprodlužoval, jelikož centrum podle něj vzniklo v roce 2007 jako provizorní řešení. Johnová požadavek označila za krajně nešťastný.

Centrum mělo zůstat v blízkosti hlavního nádraží pouze do roku 2010

Denní centrum Naděje pod magistrálou poskytuje bezdomovcům oblečení, lékařské ošetření i možnost se umýt. Pokud klesají teploty výrazně pod nulu, funguje centrum i přes noc.

Denní centrum se u křižovatky Bulhar pod magistrálou nachází od roku 2007, kdy muselo opustit středisko v sousední Bolzanově ulici. Hlavní město, kterému pozemky patří, se tehdy dohodlo s první a druhou městskou částí na memorandu, podle kterého mělo centrum v blízkosti hlavního nádraží zůstat do poloviny roku 2010. Vedení metropole se ale nepodařilo nalézt jiné umístění. Město od té doby nájemní smlouvu každý rok prodlužuje.

Osobně budu dělat všechno pro to, aby ten pronájem samozřejmě byl prodloužen, protože to místo je strategické,“ řekla dnes Johnová. Je podle ní přirozené, že atraktivní centrum města kromě obchodu a turistického ruchu přitahuje i lidi bez domova, kteří tam snáze seženou obživu. Přístup Prahy 1 je podle ní „zastaralý, postavený na represích a vyhánění lidí z centra“. Dodala, že první městská část dlouhodobě ani nemá žádnou koncepci pro pomoc osobám bez domova.

Okolí centra by si zasloužilo úpravy

Nevábné okolí centra pod magistrálou by si podle radní zasloužilo větší úpravy, které jsou výhledově v plánu, ale zatím se je nepodařilo uskutečnit. Johnová dodala, že to je také důvodem, proč město prodlužuje smlouvu vždy pouze o rok. Až se úpravy uskuteční, bude podle ní na čase přemýšlet i o vylepšení samotného centra a o pronájmu na delší časový úsek.

Zvýšené množství osob bez domova představuje podle Prahy 1 hygienické a bezpečnostní riziko

Praha 1 minulý týden magistrát vyzvala, aby nájem již neprodlužoval. Místostarosta městské části Petr Burgr (KDU-ČSL) připomněl, že podle původního memoranda mělo centrum zmizet v květnu roku 2010. „Máme březen 2021 a vedení hlavního města se místo toho, aby konečně přišlo s řešením, snaží bez konzultace s Prahou 1 současný neúnosný stav v tichosti prodloužit. S tím zásadně nesouhlasíme,“ uvedl. Dodal, že zvýšené množství osob bez domova v oblasti ulic U Bulhara, Bolzanova a Vrchlického sadů představuje hygienické a bezpečnostní riziko.

Ohodnoť článek

Foto Facebook NADĚJE, pobočka Praha

Štítky ČR, správa, sociální, Praha, bezdomovci, centrum Naděje, U Bulhara, Bulhaři, Milena Johnová, městská část, bezdomovec, Praha sobě, Pražský magistrát, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Metropole plánuje prodloužit i přes nesouhlas Prahy 1 nájem centru Naděje vedle křižovatky U Bulhara  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.