Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V neděli proběhnou v centru Prahy dvě demonstrace. Hlavní město upozorňuje na zpřísněný nouzový režim

Tuto neděli 7. března proběhnou v centru Prahy hned dvě demonstrace. Iniciativa Chcípl PES svolala na druhou hodinu na Staroměstské náměstí demonstraci za ochranu Ústavy ČR a práv a svobod občanů. Hodinu a půl předtím, v půl jedné, vypukne na Václavském náměstí protest za zrušení vládních opatření nebo opatření hejtmanů a odstoupení vlády. Toto setkání by se mělo opakovat každou poslední neděli v měsíci od 28. března do 29. srpna 2021. Hlavní město upozorňuje na zpřísněný nouzový režim, který se týká i volného pohybu osob.

Demonstrace na Václaváku a Staromáku

Tuto neděli, 7. března 2021 proběhnou v centru Prahy hned dvě demonstrace. První se uskuteční od 14:00 do 16:00 na Staroměstském náměstí a ponese název „Demonstrace za ochranu Ústavy ČR a našich práv a svobod“. Svolavatelem tohoto shromáždění je iniciativa Chcípl PES.

Ve stejný den od 12:30 do 16:00 hodin (a dále každou poslední neděli v měsíci od 28. března do 29. srpna 2021 se na Václavském náměstí u sochy svatého Václava uskuteční shromáždění s názvem „Protest za zrušení vládních opatření nebo opatření hejtmanů, odstoupení vlády“. Svolavatelem tohoto shromáždění je podle magistrátu fyzická osoba, která shromáždění plánuje pořádat i s hnutími, která zpochybňují důvodnost vládních opatření nebo dokonce samu existenci pandemie covid-19. K těmto skupinám se však neřadí iniciativa Chcípl PES.

Shromáždění v době pandemie:

Na základě nyní platného krizového opatření vlády se může zúčastnit shromáždění na jednom místě až 100 osob. Odpovědnost za dodržení této hranice nese svolavatel shromáždění. Nepodaří-li se mu naplnit zákonné požadavky, měl by shromáždění ukončit, jinak se vystavuje postihu za přestupek. Sami účastníci mají povinnost mít zakryté dýchací cesty a zdržovat se ve skupinách do 20 osob s rozestupy minimálně 2 metry od dalších skupin účastníků.

Na demonstracích budou moci být jen lidé, kteří se zdržují v Praze

Magistrát připomíná, že od 1. března platí v České republice zpřísněný nouzový režim, který se týká i volného pohybu osob. Současně také byly vládou ČR a Ministerstvem zdravotnictví ČR upraveny podmínky pro konání veřejných shromáždění. Hlavní město je se svolavateli v kontaktu, ti také byli poučeni o platných opatřeních a nutnosti je bez výjimek dodržovat. To se týká například povinného ochranného prostředku dýchacích cest pro účastníky, dodržování rozestupů a limitu maximálně 100 osob. Svolavatelé shromáždění byli poučeni, že pokud nezajistí dodržování nařízení, budou shromáždění ukončena a osoby nedodržující nařízení včetně svolavatele se tím vystavují sankci. Shromáždění se navíc s ohledem na lockdown mohou zúčastnit jen lidé zdržující se na území Prahy.

Svolavatelé byli také upozorněni, že jsou povinni zajistit řádný průběh shromáždění a pokud se tak nestane, budou shromáždění ukončena a vystavují se sankci za přestupek. To platí i pro osoby ve shromáždění, které budou svým jednáním porušovat vládní nařízení. Na shromáždění budou dohlížet úředníci magistrátu i policisté.

Cesta na shromáždění není důvodem k opuštění okresu

„V krizovém opatření vlády je sice ve výjimkách k opuštění místa bydliště explicitně uvedena účast na shromáždění. Tato výjimka se však vztahuje pouze k území konkrétního okresu, kde má daná osoba bydliště, v tomto případě celé Prahy. Účast na shromáždění tedy není důvodem k překročení území okresu,“ uvedl mluvčí Prahy Vít Hofman a ve svém veřejném vyjádření to potvrdil i ministr vnitra Jan Hamáček. Policie proto nebude cestu na shromáždění uznávat jako důvod k překročení hranic okresu.

K uskutečnění veřejného shromáždění není potřeba schválení úřadu, ale stačí jen ohlášení svolavatelem. Ve výjimečných případech je možné akci dopředu zakázat, ale její přímo oznámený účel by v tomto případě musel být v rozporu se zákonem a například podněcovat k násilí, rasové nesnášenlivosti a podobně. Svolavatelé deklarují předpokládaný počet účastníků v limitu vládních nařízení a účely shromáždění nejsou v rozporu se zákonem, proto nebylo možné shromáždění předem zakázat. Navíc byla shromáždění oznámena v době, kdy platil předcházející nouzový stav i z něho vycházející krizová opatření.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky demonstrace, koronavirus, vláda, Praha, hlavní město, Česko, Hnutí PES, Staroměstské náměstí, Václavské náměstí, Jan Hamáček, Vít Hofman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jack Godman

A druhá věc je, kdo vlastně bude hájit demokracii a svobodu občanů, když to nedělá samotná vláda? Kdyby šlo o tři týdny, vem to čert. Lidé prostě ty tři týdny tvrdého lockdownu přežijí. Ale po třech týdnech to budou další tři týdny. A pak další tři týdny. Protože přesně tak se už nějakých 12 měsíců prodlužuje nouzový stav s občasnými pauzami, doplněné nahodilým zpřísňováním a rozvolňováním, které nemá žádné logické ani vědecké opodstatnění. Je demokracie a svoboda opravdu něco, co by se mělo zaplatit za boj s epidemií? Copak nejde bojovat s epidemií, a dodržovat při tom ústavu a zachovat lidská práva a svobody? Víme, že při boji s epidemií se musíme jistým způsobem omezit, ale nejde to dělat navždy. A ten virus tady už bude navždy. Budeme s ním žít a časem ho prostě prodělá každý z nás. Ti šťastnější až po očkování, takže jejich průběh nejspíše nebude tak dramatický, ale stejně je to jen otázka času. Koronavirus už tady bude po zbytek našeho života. Ale svoboda, je něco co se může velmi snadno zvrhnout a uzurpovat a to mnohdy tak pozvolně, že si to sami uvědomíme až je pozdě. Buďmě rádi za to, že je tu stále někdo, kdo chce bránit ústavu a demokracii, protože až nikdo takový nebude, znamená to, že jsme o to všechno už přišli.

Pátek, 5. března 2021, 17:04Odpovědět

Jack Godman

Když čtu komentáře, tak vidím hodně protichůdných názorů. Na jednu stranu chápu strach o zdraví a snahu zmírnit současnou koronakrizovou situaci. Je jistě na místě, dodržovat rozumné nařízení za účelem snížení počtu nakažených. Ale mylně jsou demonstranti označováni jako příčina. Vláda měla více jak 12 měsíců na to, řešit tuto situaci stejně, jako to dělali v jiných zemích (někde úspěšněji, jinde méně úspěšně - ale troufám si říct, že po roce je většina zemí tak nějak stabilně). Demonstrace je důsledkem nekompetentnosti vlády, zajistit ochranu a bezpečí svých občanů, řešit krizi a vymyslet funkční plán v boji s koronavirem. Možná není nejlepší čas na demonstrace, ale určitě není nejlepší čas na chaos a zmatky ve vládních nařízeních a jejich vynucování absolutním odebráním práv občanů. K něčemu takovému nemělo nikdy dojít.

Pátek, 5. března 2021, 16:41Odpovědět

František Přáda

Tak tohle se bude dít v těžce postižené zemi, jestliže nedodrží, povolený počet shromažďování a achranu obličeje, těžce postihnout, tvrdě rozehnat, nemazlit se snimi, policie by si měla přečíst tyto komentáře, jenže do dopadne tak, že bude jen, ty, ty, ty!!!

Pátek, 5. března 2021, 16:19Odpovědět

Vladislav Kříž

Vodní dělo a pořádně je zkropit ledovou vodou, dobytky co nedodržují opatření. Pak se ostatní z toho mohou zbláznit, včetně doktorů v nemocnicích. A pro ty co nesouhlasí, myslíte že by jste si to dovolili v Anglii, Německu? Tam by jste dostali takovou pokutu, že by vás to příště ani nenapadlo.

Pátek, 5. března 2021, 16:01Odpovědět

Oldřich Uhlíř

Já jen doufám, že budou aspoň mít hadry přes ksicht.

Pátek, 5. března 2021, 16:00Odpovědět

Luděk Matouš

Ti pražáci asi moc rozumu nemaj ,místo aby seděli doma nebo byli v přírodě ,jdou dělat bordel naštěstí jen u sebe v Praze.Muže se tam dobelhat Klaus a zase mektat do mikrofonu.Někdo demonstruje a jiní se mužou zbláznit -pracující v nemocnicích ,laboratořích i tipoldové to nemaj jednoduchý a proto bude li se něco porušovat -tvrdý tresty a pokuty do tisícu.

Pátek, 5. března 2021, 15:23Odpovědět

Jack Godman

Tak tohle bude zajímavé. Svoboda projevu je základním právem svobodných lidí v demokratických zemích. Zakázat takové právo, je porušením ústavy a svobody lidí. Ale právě z toho důvodu demonstrace proběhne, tedy logicky mi z toho vychází, že demonstranti musí porušit vládní nařízení, které porušuje samotnou svobodu a ústavu, za jejíž ochranu chtějí bojovat. Opravdu, jsem zvědavý, jak tohle dopadne.

Pátek, 5. března 2021, 15:20Odpovědět

Vaclav Forman

Jen doufam , ze se jim dostane radne odmeny, protoze tohle snad ani nejde komentovat.

Pátek, 5. března 2021, 14:50Odpovědět

Jiří Zámečník

Toto není stát ale bordelstát,kde si všichni mohou dělat co chtějí - na co je vláda?na co je policie,na co jsou hejtmani a jejich pohunci - na nic.

Pátek, 5. března 2021, 14:15Odpovědět

Jiří Zámečník

nerozumím tomu - proč je vyhlášený nouzový stav a různé restrikce,omezení,zavřené školy,školky - když se může demonstrovat bez ochranných respirátorů - a vůbec - je to výsměch občanům ČR kteří vše dodržují - měla by se odvolat vláda a ostatní ,kteří to podporují a zahájit trestní řízení pro vlastizradu- nebo zrušit všechny zákazy a přivést ČR do normálního stavu - ty co to nepřežijí mají smůlu a pozůstalí mohou podavat trestní oznámení na vládu

Pátek, 5. března 2021, 14:11Odpovědět

Jiří Peš

Myšlení těch psychopatických dementů nepochopím. Pak se nedivme, že jsme tam kde jsme kvůli těmto "přátelům covidu".

Pátek, 5. března 2021, 14:02Odpovědět

Otto Šulc

Policie má právo shromáždění - či demonstraci omezit, rozpustit a popřípadně využít veškerých zákonných prostředků k nastolení klidu. Tak ať ho využijí.

Pátek, 5. března 2021, 13:34Odpovědět

Ivana Heřmanová

Taťka Šmoula O JAKÉ SVOBODĚ TO TADY MLUVÍTE VY JSTE ASI NEZAŽIL1968 TO SE LIDI RVALI O SVOBODU ,ALE TOTO JE PŘECI ÚPLNĚ NĚCO JINÉHO.

Pátek, 5. března 2021, 13:34Odpovědět

Jitka Dvořáčková

Ať se jdou vycpat,kolabují nemocnice a oni jdou demonstrovat,kde tomuhle národu zůstal zdravý rozum,tahle pandemie ukázala na jaké úrovni náš národ je ,ať si demonstrují běžně třeba celý rok za normálních okolností ,ale tohle už hraničí s naprostou bezohledností ????

Pátek, 5. března 2021, 13:27Odpovědět

Jitka Dvořáčková

Ať se jdou vycpat,kolabují nemocnice a oni jdou demonstrovat,kde tomuhle národu zůstal zdravý rozum,tahle pandemie ukázala na jaké úrovni náš národ je ,ať si demonstrují běžně třeba celý rok za normálních okolností ,ale tohle už hraničí s naprostou bezohledností ????

Pátek, 5. března 2021, 13:27Odpovědět

Vladimir Zeman

Svolavatel je blb který se akorát snaží se zviditelnit ,tohle táborový řečníci se rádi poslouchají .

Pátek, 5. března 2021, 13:26Odpovědět

Milena Fousková-Majerová

Výzva pro POLICII ČR měli byste s tím už něco dělat .Já vše co je nařízeno dodržuji a tihle to všem kazí a ještě jsou tak blbý že riskují své zdraví. Ale když je někdo BLBE tak v APATICE nekoupí.

Pátek, 5. března 2021, 12:41Odpovědět

Taťka Šmoula

Paní Jano tak se doma zavřete. Dejte prkna na dřevě a Okna a zůstaňte tam do konce života!! Já jsem mladý a chci si plnit svoje sny a normálně žít.

Pátek, 5. března 2021, 12:18Odpovědět

Taťka Šmoula

Za svobodu. Musíme s tím už něco udělat jinak budeme takhle žít dalších 30 let.

Pátek, 5. března 2021, 12:14Odpovědět

Jana Dole

Policie pokuty všem dementům, co se tam ukážou. Je zákaz vycházení a oni si z toho dělají legraci? Kdo to povolil? Zavřít.

Pátek, 5. března 2021, 12:12Odpovědět

V neděli proběhnou v centru Prahy dvě demonstrace. Hlavní město upozorňuje na zpřísněný nouzový režim  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.