Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V neděli proběhnou v centru Prahy dvě demonstrace. Hlavní město upozorňuje na zpřísněný nouzový režim

Tuto neděli 7. března proběhnou v centru Prahy hned dvě demonstrace. Iniciativa Chcípl PES svolala na druhou hodinu na Staroměstské náměstí demonstraci za ochranu Ústavy ČR a práv a svobod občanů. Hodinu a půl předtím, v půl jedné, vypukne na Václavském náměstí protest za zrušení vládních opatření nebo opatření hejtmanů a odstoupení vlády. Toto setkání by se mělo opakovat každou poslední neděli v měsíci od 28. března do 29. srpna 2021. Hlavní město upozorňuje na zpřísněný nouzový režim, který se týká i volného pohybu osob.

Demonstrace na Václaváku a Staromáku

Tuto neděli, 7. března 2021 proběhnou v centru Prahy hned dvě demonstrace. První se uskuteční od 14:00 do 16:00 na Staroměstském náměstí a ponese název „Demonstrace za ochranu Ústavy ČR a našich práv a svobod“. Svolavatelem tohoto shromáždění je iniciativa Chcípl PES.

Ve stejný den od 12:30 do 16:00 hodin (a dále každou poslední neděli v měsíci od 28. března do 29. srpna 2021 se na Václavském náměstí u sochy svatého Václava uskuteční shromáždění s názvem „Protest za zrušení vládních opatření nebo opatření hejtmanů, odstoupení vlády“. Svolavatelem tohoto shromáždění je podle magistrátu fyzická osoba, která shromáždění plánuje pořádat i s hnutími, která zpochybňují důvodnost vládních opatření nebo dokonce samu existenci pandemie covid-19. K těmto skupinám se však neřadí iniciativa Chcípl PES.

Shromáždění v době pandemie:

Na základě nyní platného krizového opatření vlády se může zúčastnit shromáždění na jednom místě až 100 osob. Odpovědnost za dodržení této hranice nese svolavatel shromáždění. Nepodaří-li se mu naplnit zákonné požadavky, měl by shromáždění ukončit, jinak se vystavuje postihu za přestupek. Sami účastníci mají povinnost mít zakryté dýchací cesty a zdržovat se ve skupinách do 20 osob s rozestupy minimálně 2 metry od dalších skupin účastníků.

Na demonstracích budou moci být jen lidé, kteří se zdržují v Praze

Magistrát připomíná, že od 1. března platí v České republice zpřísněný nouzový režim, který se týká i volného pohybu osob. Současně také byly vládou ČR a Ministerstvem zdravotnictví ČR upraveny podmínky pro konání veřejných shromáždění. Hlavní město je se svolavateli v kontaktu, ti také byli poučeni o platných opatřeních a nutnosti je bez výjimek dodržovat. To se týká například povinného ochranného prostředku dýchacích cest pro účastníky, dodržování rozestupů a limitu maximálně 100 osob. Svolavatelé shromáždění byli poučeni, že pokud nezajistí dodržování nařízení, budou shromáždění ukončena a osoby nedodržující nařízení včetně svolavatele se tím vystavují sankci. Shromáždění se navíc s ohledem na lockdown mohou zúčastnit jen lidé zdržující se na území Prahy.

Svolavatelé byli také upozorněni, že jsou povinni zajistit řádný průběh shromáždění a pokud se tak nestane, budou shromáždění ukončena a vystavují se sankci za přestupek. To platí i pro osoby ve shromáždění, které budou svým jednáním porušovat vládní nařízení. Na shromáždění budou dohlížet úředníci magistrátu i policisté.

Cesta na shromáždění není důvodem k opuštění okresu

„V krizovém opatření vlády je sice ve výjimkách k opuštění místa bydliště explicitně uvedena účast na shromáždění. Tato výjimka se však vztahuje pouze k území konkrétního okresu, kde má daná osoba bydliště, v tomto případě celé Prahy. Účast na shromáždění tedy není důvodem k překročení území okresu,“ uvedl mluvčí Prahy Vít Hofman a ve svém veřejném vyjádření to potvrdil i ministr vnitra Jan Hamáček. Policie proto nebude cestu na shromáždění uznávat jako důvod k překročení hranic okresu.

K uskutečnění veřejného shromáždění není potřeba schválení úřadu, ale stačí jen ohlášení svolavatelem. Ve výjimečných případech je možné akci dopředu zakázat, ale její přímo oznámený účel by v tomto případě musel být v rozporu se zákonem a například podněcovat k násilí, rasové nesnášenlivosti a podobně. Svolavatelé deklarují předpokládaný počet účastníků v limitu vládních nařízení a účely shromáždění nejsou v rozporu se zákonem, proto nebylo možné shromáždění předem zakázat. Navíc byla shromáždění oznámena v době, kdy platil předcházející nouzový stav i z něho vycházející krizová opatření.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky demonstrace, koronavirus, vláda, Praha, hlavní město, Česko, Hnutí PES, Staroměstské náměstí, Václavské náměstí, Jan Hamáček, Vít Hofman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Thomas Greg

Zkoušeli jste bez úspěchu získat půjčky od bank? Naléhavě potřebujete peníze, abyste se dostali z dluhů? Potřebujete peníze na rozšíření nebo založení vlastního podnikání? Poskytujeme půjčky s tvrdými penězi a všechny ostatní typy půjček s úrokovou sazbou od 3% do 5%. Poskytujeme půjčky NationWide v rozmezí od 3 000,00 do 100 milionů USD / POUNDS / EURO. Financujeme 100% a LTV 75% -85% na pořízení nemovitosti, Odpovězte na tento whatsapp: +447451280545 nebo e-mail: sllcapitaluk@gmail.com

Pátek, 25. června 2021, 15:03Odpovědět

Jana Dole

Luzinský sprostý ču..rák jsi ty. Ktereá baba porodila takové sprosté prase.

Sobota, 6. března 2021, 15:33Odpovědět

Jan Luzinsky

Tato diskuse je plná totalitářských dementních ču**ků, co vědí jen to, co jim řeknou ve zprávách, a jinak nechápou vůbec nic. Tito lidé by měli být odvezeni do KLDR, už tak žili 30 let ve svobodě nezaslouženě !

Sobota, 6. března 2021, 15:14Odpovědět

Daniel Hůlka

Jak k tomu přijdou ti, co opatření dodržují už pěkně dlouho? Když se konají pořád nějaké demonstrace a roznáší se to právě tam. Budeme pak zas další měsíc doma? To fakt nemá cenu...

Sobota, 6. března 2021, 11:40Odpovědět

Petr Kučera

Tady člověk nemůže defakto do vedlejšího okresu k rodině samozřejmě že ho také tyto vládní opatření omezují ale normální člověk je ohleduplný ke svému okolí a lidem tak tyto opatření dodržuje a v Praze bude demonstrovat x ču.... Není to náhodou v této situaci nemorální a byl bych za extrémně vysoké pokuty pro účastníky aby měli památku až do důchodu při splácení půjčky na danou pokutu pak by si to většina lidí rozmyslela

Sobota, 6. března 2021, 11:11Odpovědět

Lubomír Kozák

Nyní má Hamáček obrovskou šanci na reparát své pověsti. Demonstrace sice povolené, ale za přísných podmínek. Je naprosto jasné, že je organizátoři nedodrží, tak očekávám stejný postup jako proti každému, kdo opatření nedodržuje.

Sobota, 6. března 2021, 10:18Odpovědět

Tomas Plys

Doufám,že policie a Hamáček ukáží,že mají koule a tu pražskou pakáž umravní !!

Sobota, 6. března 2021, 10:11Odpovědět

Tomas Plys

Nejhorší na tom je,že tyhle demonstrace,jsou za podpory OPOZIČNÍCH stran !! Tihle hajzlové rozeštvávají národ a potichounku si přihrávají bodíky k volbám !!!! Ale zapomínají na jedno !! Hnutí ANO ,má 2.500 000 voličů '!!!!! A myslím si,že tahle štvanice na Babiše a vládu,VŠECHNY voliče ANO zmobilizuje k účasti u voleb !! A jaká bude OPOZICE ??!!

Sobota, 6. března 2021, 10:10Odpovědět

Jiří Rohel

Sraz lumpenproletariátu:Marxův a Engelsův popis lumpenproletariátu: Do této „sebranky vyvrhelů, odpadu zkažených elementů všech tříd“ patří „ztroskotanci s pochybným živobytím a pochybného původu, buržoazní dobrodruzi, literáti, povaleči, propuštění vojáci, propuštění zločinci, uprchlí otroci z lodí, gauneři, kejklíři, podvodníci, šarlatáni, darebáci, kapsáři, komedianti, hazardní hráči, pasáci, majitelé bordelů, žebráci, flašinetáři, dráteníci – nebezpečná třída, odpad společnosti, nečinně zahnívající masa vyvrhnutá nejnižšími vrstvami staré společnosti.“[1]

Sobota, 6. března 2021, 09:35Odpovědět

Gracie Sluncova

Jsme ve válce proti viru, avšak někteří to nepochopili, zradili nás a slouží viru, aby se co nejlépe šířil. Tito sluhové Covidu jsou již virem zotročeni, aby mu pomohli v jeho práci...

Sobota, 6. března 2021, 02:16Odpovědět

Standa Kdolský

Demonstrace za práva?? Také mám právo a to právo na život, všichni máme právo na život a Tihle, co si chtějí jen veřejně zakřičet, zkritizovat vládu, zastěžovat si, zanadávat si, nám naše práva berou, kvůli nim se opatření prodlužují, protože nákaza covidu v ČR se nezlepšuje a nikdy takhle nezlepší. To covid lidem bere svobodu pohybu, to covid lidem bere zdraví i život. Proti němu chcete demonstrovat?? Proti němu se dá maximálně bojovat různými opatřeními. I když jsou nepopulární, všude ve světě jsou, i v demokratických státech a nikde si nestěžují na práva či svobodu jak je ohrožena snad. Co to tu někteří zkouší za anarchii již vážně nechápu a ještě se ohání demokracií. Hlavně ke svobodě přišel český lid velmi snadno, však sametová revoluce, v listopadu pár studentů dostalo na zadek od VB a pak se jen chrastilo klíči, kdyby tu byla občanská Válka a umírali lidé po stovkách, to by jste si jinak vážili svobody a života. Jenže Češi si ničeho neváží, málo o co museli bojovat a nejvíc smutné je, že se neumí již ani sjednotit. Každý jen přemýšlí jak bezohledně, ale pro něj výhodně vydrbat s opatřením, s nařízeními, atd..

Sobota, 6. března 2021, 00:20Odpovědět

Gracie Sluncova

Demonstrujete za svobodu a přitom se necháte manipulovat Ruskými trolly. Svoboda a ekonomický růst nastane, až natvrdlí pochopí, že když venku zuří virus, je třeba sedět doma a nedráždit ho ještě víc. Ti, co nejvíc křičí "Nejsme ovce!" jsou bohužel ty největší ovce, co poslouchají Putina, bývalého důstojníka KGB. Proti němu je Babiš naprosté neviňátko!

Pátek, 5. března 2021, 21:33Odpovědět

Miroslav Kroulík

Pokud náš polorozpadlý stát ještě aspoň trochu funguje, musí tam okamžitě naběhnout těžkooděnci s dlouhými pendreky, všecky ty výtržníky zmlátit, rozehnat a agresívní jedince zavřít až zčernají!

Pátek, 5. března 2021, 21:29Odpovědět

Jiří Peš

Nikdy nepochopím hovada a psychopaty, kteří se zaklínají svobodou a demokracií, když hovoří o covidu jako o bezvýznamném viru. O viru, který ohrožuje zdraví a životy občanů. O viru, na který zemřelo tísíce lidí. Toto může napsat jenom prase ze samého dna morální žumpy. Prase, jehož chování nemá se svobodou a demokracií nic společného. Já se omlouvám redakci za ty expresivní výrazy, ale to se fakt nedá.

Pátek, 5. března 2021, 21:23Odpovědět

Daffi Seventynine

Jak tady už někdo psal přede mnou - nejvíce se bojím chvíle, kdy už nikdo na demonstraci nepřijde. V tu samou chvíli budeme najisto vědět, že jsme přišli i o poslední zbytek svobody, navíc jsme ji odevzdali dobrovolně za tiché účasti všech, co stále věří, že největší hrozbou pro tuto společnost je nějaký bezvýznamný vir. Každý účastník takového shromáždění si zaslouží obdiv za sociální cítění, že mu není lhostejný osud našich dětí, podnikatelů atd. Sociální cítění není dobrovolně si nasadit náhubek a držet krok. Tito lidé už jsou ztraceni ve své nejistotě a strachu. Kdyby se to ze dne na den otočilo, budou se stejně vehementně dožadovat dodržování opatření někoho jiného...A co se týká policie, tak strach nemám. Byl jsem ne všech demonstracích, všude jen tiše stály a pak se v médiích kasali, jak řešili přestupky. Krom Staromáku, kde potřeboval Hamáček ukázat sílu a zvrtlo se mu to. Oni ani nic udělat nemůžou, nemůžou jít proti ústavě. Takže si v klidu opět uděláme párty s pivkem na náměstí a policie nám to ohlídá, aby to někdo nenarušoval.

Pátek, 5. března 2021, 20:38Odpovědět

Jana Muhlbauerova

My se nemůžeme s prominutím ani uprdnout a vy budete houfně demonstrovat v Praze. Tak to už je na palici. Potom nechápu proč mají být lidé zavření doma. Když si v Praze dělají bordel!!!

Pátek, 5. března 2021, 19:37Odpovědět

Jiří Čapek

Doufám, že se konečně Hamáček pochlapí, pošle tam policii, která všem těm demonstrujícím debilům napaří tu největší možnou pokutu.

Pátek, 5. března 2021, 19:14Odpovědět

Jiří Rybička

Je to výsměch všem kteří zachraňují nakažené a často riskují své životy .Jakoukoliv demonstraci považuji za provokativní sabotáž.Stát snad neztratil autoritu a rozum .Přeci to hraničí se zdravým lidským rozumem. Postižení blbečci si nemohou dělat co chtějí a riskovat zdraví svých spoluobčanů.Kdo povolil demonstrace by měl být v kriminále.

Pátek, 5. března 2021, 18:35Odpovědět

Petra Voborníková

Pořádně je polít vodou blbečky! A každý jeden jediný, který bude účastníkem podepsat odmítnutí případné hospitalizace v nemocnici! Proč by se s takovýma kreténama pak měli dřít zdravotníci? A policajti žádné servítky, když to s těmahle hovadama jinak nejde!

Pátek, 5. března 2021, 17:57Odpovědět

Josef Stehlík

Nevím proč to město nezakáže.Chci vidět,jak policie zasáhne,to by musela přijet policie z jiného kraje,aby jim ukázala jak se to dělá.

Pátek, 5. března 2021, 17:46Odpovědět

V neděli proběhnou v centru Prahy dvě demonstrace. Hlavní město upozorňuje na zpřísněný nouzový režim  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.