Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé letos opět mohou plnit přání seniorům. Ježíškova vnoučata se však setkají s obdarovaným pouze přes videohovor

Také letos budou moct lidé splnit osamělým seniorům v pobytových sociálních zařízeních přání, a to v rámci projektu Ježíškova vnoučata, který již čtvrtým rokem pořádá Český rozhlas (ČRo). Letošní ročník však bude kvůli opatření proti šíření koronaviru jiný než ty uplynulé. Nebude možné osobní předání dárků, doručovat je bude pošta a kurýrní služba. Dárce se bude moci setkat s obdarovaným pouze přes videohovor. Zážitková přání pak bude možné plnit, až se domovy znovu otevřou.

Knihy, zážitky i setkání s papežem

Ježíškova vnoučata jsou projektem Českého rozhlasu, který vznikl v roce 2016 na dvorku jihlavského Českého rozhlasu, kde se tamní redaktorka Olga Štrejbarová, po návratu z natáčení v domově důchodců, rozhodla přinést do těchto zařízení více radosti a života. Během prvního ročníku se za pomoci kamarádů, dobrovolníků a dárců podařilo splnit skrze facebookovou skupinu Ježíškova vnoučata zhruba šest stovek přání babiček a dědečků v domovech na Vysočině, Brně nebo Lysé nad Labem. 

Za předchozí tři roky tento charitativní projekt splnil seniorům více než 52 tisíc přání. K dnešnímu dni do pomyslné poštovní schránky Ježíškových vnoučat dorazilo dalších zhruba pět tisíc přání. Podle organizátorů bude jejich počet dále růst, jelikož přání se mohou posílat až do Vánoc.

Senioři si dosud nejčastěji přáli rádio, audioknihy, tablet nebo telefon, aby byli v kontaktu se svými blízkými. Dále to byly lupy na čtení, oblečení nebo sladkosti. Vedle těchto přání si senioři přejí také zážitky, jako je výlet na ryb či do cukrárny, zabijačku v domově nebo společné čtení. Ježíškova vnoučata již splnila i třeba velmi netradiční přání, jako je setkání s papežem Františkem, jízdu na motorce Harley nebo přání čtyřiaosmdesátileté babičky seskočit s padákem.

Ježíškovým vnoučetem se může stát kdokoliv, kde se přihlásí do databéze na TÉTO ADRESE. Vedle dárkových a zážitkových přání mohou lidé stejně jako v předchozích letech přispět seniorům například na speciálně upravené elektrické vozíky nebo promítací techniku. Finančně bude možné přispět na webu Darujme.cz nebo zakoupením charitativního voucheru na portálu Slevomat.

Pozdravy od srdce

Letošní novinkou je zasílání pozdravů seniorům do pečovatelských a dalších domovů. Podle organizátorů poskytla Česká pošta tisíc voucherů na pozdravy od sedce, které mohu Ježíškova vnoučata vytvořit pomocí aplikace v telefonu nebo na počítači. Pošta pak pohlednice, které budou mít i speciální poštovní známku s logem Ježíškových vnoučat vytiskne a doručí adresátovi.

FOTO: Hlavní město připravuje v domovech pro seniory návštěvní místnosti. Ty splňují přísná hygienická opatření

Speciální návštěvní místnosti, které splňují přísná protiepidemická opatření, mají připravené pražské domovy pro seniory. Lidé v těchto zařízeních by se tak znovu mohli vídat se svými blízkými. Pražská radní Milena Johnová upozorňuje, že frustrace...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto facebook.com/jeziskovavnoucata

Štítky ČR, sociální, média, senioři, Český rozhlas, Ježíšek, domov, projekt, Papež František, Česká pošta, Brno, Kraj Vysočina, Vánoce, Lysá nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé letos opět mohou plnit přání seniorům. Ježíškova vnoučata se však setkají s obdarovaným pouze přes videohovor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.