Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Hlavní město připravuje v domovech pro seniory návštěvní místnosti. Ty splňují přísná hygienická opatření

Speciální návštěvní místnosti, které splňují přísná protiepidemická opatření, mají připravené pražské domovy pro seniory. Lidé v těchto zařízeních by se tak znovu mohli vídat se svými blízkými. Pražská radní Milena Johnová upozorňuje, že frustrace a deprivace seniorů je při náročné situaci a bez umožnění osobního kontaktu s blízkými velmi vysoká. S přibývajícím časem před vánočními svátky bude pak situace neudržitelná. Praha má nyní zasažena tři procenta obyvatel domovů. Radní apeluje na vládu, aby návštěvy v domovech pro seniory opět umožnila.

Senioři potřebují povzbudit

Podle radní funguje řada domovů pro seniory po epidemiologické stránce dobře. Praha má nyní zasažena tři procenta obyvatel domovů pro seniory. „Prohlubuje se však frustrace a deprivace seniorů, kteří jsou v této náročné době ještě odloučení od svých blízkých. Proto naše domovy připravují speciální návštěvní místnosti. Osobní kontakt nejde nahradit a senioři strádají a chřadnou. Apeluji na vládu, aby seniorům ukázala světlo na konci tunelu” a návštěvy opět umožnila,” řekla Milena Johnová, radní pro oblast zdravotnictví a sociální politiky. Ministru zdravotnictví Janu Blatnému a hlavní hygieničce Jarmile Rážové zaslala dopis minulý týden.

Praha spustila opatření na ochranu nejohroženějších skupin lidí. Znovu v provozu bude bezplatná linka pro seniory

V Praze byla s ohledem na strmý nárůst pozitivních případů covid-19 spuštěna opatření na ochranu nejohroženějších skupin obyvatel, zejména pak seniorů v pobytových službách a jejich pečovatelů. Ve spolupráci s odborníky a s dalšími klíčovými...

Návštěvy na zimní zahradě a za dodržení přísných podmínek

Na Slovensku mají pro uskutečňování návštěv stany zapůjčené od armády vhodně upravené pro potkávání. Praha bude možnost využití armádních stanů také zvažovat. Ve Francii využívají pro návštěvy speciální venkovní nafukovací stany, kde je mezi seniorem a návštěvou plastová bariéra.

Takovou speciální návštěvní místnost má již připravený například Domov pro seniory Kobylisy. Zde mají pro účely setkávání seniorů s jejich blízkými vyčleněnou zimní zahradu. Průběh návštěvy se bude řídit přesnými pravidly. Lidé, kteří navštíví své blízké, mohou vstoupit pouze venkovním vstupem přes vrátnici. Zde bude každému návštěvníkovi změřeně teplota.

Personál domova pak návštěvu odvede k separátnímu vchodu přímo do prostor zimní zahrady. Tady musí všichni použít dezinfekci a gumové rukavice. Nasazený respirátor FFP2 po celou dobu pobytu v areálu je samozřejmostí.

Se svými blízkými pak klienti domova mohou strávit hodinu již ve zmíněné zimní zahradě nebo u stolečků v otevřené čási zimní zahrady. Vše je nachystáno tak, aby mohly být dodržovány dvoumetrové rozestupy. Poté se místnost, stoly a židle vydezinfikují, aby mohli přijít další návštěvníci. Na průběh návštěv bude dohlížet personál.

Místnost s plexisklem a mikrofonem

Také další pražské domovy pro seniory jsou nachystané nebo se na znovuzavedení návštěv připravují. Na Chodově už mají k dispozici místnost s plexisklem a mikrofonem, podobně i v domově pro seniory v Krči. Na Hájích pak plánují zbudovat krytý altánek s plexisklem a mikrofonem, do kterého by byl pro návštěvy separátní vstup z venku.

„Před plošnými restrikcemi velmi podporuji chytrá řešení, bezpečná pro ty nejzranitelnější, která zároveň berou ohled i na psychické zdraví. S blížícími se vánočními svátky bude situace neudržitelná,” doplnila Milena Johnová.

Kontejnery od Českého olympijského výboru

Vhodným řešením by mohly být kontejnery, které běžně fungují jako zázemí pro sportovce a které na jaře k dispozici nabídl Český olympijský výbor. Byly by rozděleny přepážkou, aby se zabránilo šíření viru, bohužel však nejsou bezbariérové a mají dveře široké jen šedesát centimetrů. Neprojede tudy tedy člověk na vozíku nebo na posteli, takže není možné je pro tyto účely využít.

Ohodnoť článek

Foto praha.eu

Štítky domovy pro seniory, Praha, návštěvy, koronavirus, opatření, domov pro seniory, návštěva, domov, Milena Johnová, Vánoce, Český olympijský výbor, Jan Blatný, Jarmila Rážová, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Hlavní město připravuje v domovech pro seniory návštěvní místnosti. Ty splňují přísná hygienická opatření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.