Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Praha spustila opatření na ochranu nejohroženějších skupin lidí. Znovu v provozu bude bezplatná linka pro seniory

V Praze byla s ohledem na strmý nárůst pozitivních případů covid-19 spuštěna opatření na ochranu nejohroženějších skupin obyvatel, zejména pak seniorů v pobytových službách a jejich pečovatelů. Ve spolupráci s odborníky a s dalšími klíčovými organizacemi byla tato opatření připravována celé léto. V následujících dnech bude také znovu spuštěna linka seniorům a potřebným, která bude zdarma.

Hlavní město ve spolupráci s odborníky vytvořilo pracovní skupinu, která se již od konce první vlny na jaře věnuje navazujícím opatřením na ochranu nejohroženějších skupin Pražanů. Narůstající druhá vlna vedla k jejich rychlému spuštění.

Posílení odolnosti ohrožených skupin

Pražská opatření usilují o zvýšení odolnosti nejzranitelnější části populace, mezi které patří senioři a lidé se zdravotním postižením, ale také třeba personál v kolektivních zařízeních.

Díky opatřením se má posílit odolnost ohrožených skupin lidí, snížit riziko přenosu infekce, zmírnit dopady koronaviru na zdravotní systém a zajistit dostatek péče a informací pro veřejnost.

Vzhledem k fungování globálních trhů jsme očekávali nízkou dostupnost vakcín proti chřipce nad rámec každoročních dodávek. Proto jsme přes léto pro Prahu zajistili navíc přibližně 6 tisíc dávek vakcíny,“ uvedla radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová

Minimalizace přenosu infekce

Dalším cílem opatření je minimalizace rizika přenosu infekce na nejzranitelnější část Pražanů a pečující personál, kdy pražská opatření akcentují kombinaci testování, osobní hygieny a větší využívání respirátorů FFP2 místo pouhých roušek v každodenní práci s uživateli služeb.

Praha podporuje očkování ohrožených skupin a klíčových profesí proti sezónní chřipce a proti pneumokokům. Tato očkování mají posílit odolnost lidí vyloučením souběhu několika infekcí ve stejném čase.

Plošné a dostatečně frekventní testování není aktuálně dostupné. Na rozdíl od jara je ale jiná situace v dostupnosti ochranných pomůcek a také ve zkušenosti s jejich používáním. Po dohodě s ředitelkou pražské hygieny proto personálu doporučujeme používat při péči respirátory FFP2,“ řekla Milena Johnová.

Oproti jaru jsou také lepší možnosti v ochraně obyvatel domovů pro seniory při podezření na infekci, kdy má Praha připravena odlehčovací lůžka pro Pražany, kterým kvůli onemocnění covid-19 vypadne hlavní pečující v domácím prostředí. Nově se také podařilo najít zdravotní lůžka pro překlad infekčních uživatelů sociálních služeb, kteří nepotřebují intenzivní zdravotní péči. 

Větší připravenost než na jaře

V případě potřeby jsou navíc připraveny tzv. létající krizové týmy složené z lékaře, zdravotní sestry a mediků. Tyto týmy na jaře mapovaly situaci v pražských domovech a umí jim poskytnout zdravotní i další odbornou pomoc.

Hlavní město nadále zvyšuje technickou vybavenost socálních služeb oxygenátory, které mohou dodáním kyslíku pomoci při těžším průběhu onemocnění bez nutnosti hospitalizace.

Čísla jsou nyní sice vyšší než na jaře, ale podstatně vyšší je také naše připravenost. Věřím, že souborem opatření na nejrůznějších úrovních vhodně posílíme systémy péče a situaci zvládneme,“ uzavřela radní Milena Johnová.

V příštích dnech Praha také opět spustí linku pomoci seniorům a potřebným zdarma na telefonním čísle 800 160 166, kterou bude provozovat Pražské kontaktní centrum.

Ohodnoť článek

Foto Vít Hassan

Štítky koronavirus, COVID-19, Praha, opatření, telefonní linka, jaro, infekce, Milena Johnová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha spustila opatření na ochranu nejohroženějších skupin lidí. Znovu v provozu bude bezplatná linka pro seniory  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.