Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTO: Pražská ZOO nově umožňuje setkání s extrémně nebezpečnými predátory

Krokodýli kubánští patří k vůbec nejhrozivějším predátorům světa – jsou agresivní, rychlí, neuvěřitelně silní a nebezpeční i pro člověka. Dva zástupce tohoto výjimečného druhu mohou malé skupinky předem objednaných návštěvníků vidět od 2. srpna každou neděli ve speciálně upraveném zázemí v Zoo Praha.

"Zázemí je běžně nepřístupné, chceme do něj brát pouze malé skupinky předem objednaných návštěvníků, kteří si zakoupí zážitkový program," uvedla mluvčí pražské zoologické zahrady Helena Petáková s tím, že rezervace zoo spustila už v pondělí.

Krokodýlí hody s výkladem

Zážitkový program, který si lze objednat na e-shopu Zoo Praha za 300 korun na osobu, umožňuje exkluzivní návštěvu jinak nepřístupného prostoru krokodýlů kubánských. Vydat se do něj mohou maximálně šestičlenné skupiny zájemců za doprovodu odborného výkladu chovatele. Zúčastněné přitom čeká speciální podívaná, kterou je krmení dvou čistokrevných samiček pojmenovaných Kalypsó a Sapfó.

Program probíhá každou neděli od 14 hodin, přičemž není vhodný pro děti. Vybrané peníze poputují na sbírkové konto zoologické zahrady. Peníze poslouží k ochraně krokodýlů na Kubě. Cílem je mimo jiné zefektivnit navracení druhu do přírody a samotný druh lépe poznat.

S kým máme tu čest?

Krokodýl kubánský je kriticky ohrožený, ve volné přírodě má ze všech druhů krokodýlů nejmenší původní areál – žije pouze ve dvou oblastech na Kubě. Podle odborných odhadů se celkový počet krokodýlů kubánských v posledních desetiletích snížil o více než 80 procent. K hlavním důvodům jejich ohrožení patří vzájemné křížení s krokodýly americkými, ilegální lov a pokles kvality životního prostředí.

Zoo Praha se ochraně zvířat v lidské péči i v místech jejich přirozeného výskytu věnuje dlouhodobě. Zahrada se podílí na ochraně goril, laošů a dalších druhů. „Nejaktuálnější projekt je nyní například srpnový převoz supa mrchožravého do Bulharska, kde bude vypuštěn v tamních horách," uzavřela pro Pražskou drbnu Petáková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZOO Praha

Štítky krokodýli, ZOO Praha, predátoři, zvířata, krokodýl, Kuba, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Pražská ZOO nově umožňuje setkání s extrémně nebezpečnými predátory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.