Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Dělníci při opravě Průmyslového paláce vztyčili první oblouky ocelové konstrukce

Dělníci při opravě Průmyslového paláce na Výstavišti v pražském Bubenči vztyčili první čtyři oblouky ocelové konstrukce levého křídla, které vyhořelo před 15 lety, a vybetonovali část jeho suterénu. Ve střední části opravují střechu, technologické rozvody a staticky zajistili strop. V pravém křídle vybourali podlahy a opravují okna, fasádu a výzdobu.

„Přestože se ukázalo, že památkově chráněná stavba je po požáru v horším stavu, než se původně předpokládalo, rekonstrukce postupuje dobře. V levém křídle, které se postupně zvedá k nebi, jsou mimo jiné smontované první čtyři oblouky ocelové konstrukce a do konce roku přibydou další dva. V průběhu října se bude betonovat zbývající třetina stropu suterénu," uvedl městský radní Adam Zábranský (Piráti).

Do konce roku začnou dělníci ve vyhořelém křídle betonovat štítovou stěnu směrem do Stromovky, zahájí práce na suterénních přístavcích a vjezdové rampě a chtějí začít i s montáží páteřních rozvodů v suterénu.

FOTOGALERIE: Dělníci začali vztyčovat konstrukci vyhořelého křídla Průmyslového paláce

Dělníci na Výstavišti v pražské Bubenči začali vztyčovat novou ocelovou konstrukci dostavovaného křídla Průmyslového paláce, které vyhořelo v roce 2008. Práce potrvají několik měsíců, základní skelet budovy má být hotov do konce letošního roku....

Ve střední hale už bylo opraveno a je připraveno na jarní instalaci zhruba 80 procent vitráží a polovinu ocelové konstrukce odborníci vyčistili takzvaným opískováním. Postupně obnovují i střechu. „Těch pokroků je tam samozřejmě více. Kvůli špatnému stavu byly bohužel kompletně odstraněny nohy hodinové věže. Nové jsou ale již vyrobeny a připraveny k montáži. Na věž se také časem vrátí svatováclavská koruna," sdělil Zábranský.

Při obnově střechy ve střední části dělníci sundali zhruba třetinu dřevěného malovaného podhledu, který odborníci restaurují, a staticky zajistili strop. Začali také instalovat nosnou konstrukci atik a opravovat kanály pro technologické rozvody. Restaurátoři obnovují pasířské prvky.

Také oprava pravého křídla postupuje. Mimo jiné byla vybourána podlaha a odkryty původní technologické kanály, které nyní prochází sanací, a ve východní části křídla se položil podkladní beton," dodal Zábranský. Odmontovaná okna nyní opravují odborníci a dělníci pracují na fasádě a štukových prvcích.

VIDEO: Průmyslový palác má za sebou první rok oprav. Zásahy z 50. let rekonstrukci komplikují

Přesně před rokem začala kompletní rekonstrukce Průmyslového paláce. Od té doby už dělníci dokončili na sedmdesát vrtů pro tepelná čerpadla, pokládají základovou desku pod vyhořelým levým křídlem a kopou kanály pro rozvody. Práce ale komplikují...

Palác byl postaven při příležitosti Jubilejní zemské výstavy v roce 1891 podle návrhu architekta Bedřicha Munzbergera. Od počátku sloužil k pořádání výstav a dalších kulturních akcí, i když původně mělo jít o dočasnou stavbu. V letech 1952 až 1954 komunistická vláda rozhodla o změně funkce a hlavní halu paláce nechala přestavět na společenský a taneční sál. Změnilo se i jeho jméno na Sjezdový palác, který byl součástí tehdejšího Parku kultury a oddechu Julia Fučíka.

Úsilí o obnovu vyhořelého paláce provázely v minulosti problémy. Město se mimo jiné soudilo o peníze z pojistky po požáru. Pražští zastupitelé rozhodli v roce 2018 o vypsání zakázky, aby ji dnes již bývalé vedení v říjnu 2019 zrušilo, neboť byla vypsána chybně. Oprava se tak opět zpozdila.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tran Anh Tuan

Štítky ČR, požár, památky, Praha, Průmyslový palác, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dělníci při opravě Průmyslového paláce vztyčili první oblouky ocelové konstrukce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.