Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Průmyslový palác má za sebou první rok oprav. Zásahy z 50. let rekonstrukci komplikují

Přesně před rokem začala kompletní rekonstrukce Průmyslového paláce. Od té doby už dělníci dokončili na sedmdesát vrtů pro tepelná čerpadla, pokládají základovou desku pod vyhořelým levým křídlem a kopou kanály pro rozvody. Práce ale komplikují neodborné zásahy z 50. let.

Topit budou tepelná čerpadla

„Zahájení stavby začalo za velmi dramatických podmínek přesně před rokem, kdy jsme byli svědky počátku ruské agrese na Ukrajině a kvůli tomu jsme i rušili slavnostní zahájení,“ vzpomínal při prohlídce staveniště Pavel Vyhnánek (Praha Sobě), bývalý náměstek primátora pro rozpočet a finance.

„Proběhly obrovské zemní výkopové práce, už pokládáme základovou desku pod levých křídlem, máme navrtané hlubinné vrty, je jich dohromady sedmdesát.  jejich sečtená délka odpovídá deseti kilometrům,“ doplnil Vyhnánek.  Vrty jsou určeny pro tepelná čerpadla, která budou objektu dodávat teplo, i ho chladit.

Dokončení levého křídla, které v roce 2008 vyhořelo, a opravy střední části a pravého křídla vyjdou na dvě a půl miliardy. Levé křídlo ale neplánují vracet do stejné podoby jako to pravé, bude mít přiznanou industriální kovovou konstrukci. Hotovo by mělo být za dva roky.

„Byla zde velká technologická nekázeň"

Plány ale dělníkům kazí předchozí zásahy.  „Vstupní foyer a veškeré práce, které tu byly provedeny v 50. letech, nám tady značně komplikují život. Zjistili jsme, že téměř všechny jsou odfláknuté, byla zde velká technologická nekázeň,“ vysvětlil David Čech, vedoucí projektu ze společnosti Metrostav DIZ, která obnovu Průmyslového paláce realizuje.

„Nosná výztuž nemá krytí a je schována jen pod omítkou. Budeme muset oklepat všechny omítky a zhodnotit stav, konstrukci asanovat a někde ji budeme muset zesilovat,“ doplnil Čech. S tím jsou obzvlášť pečliví, terasa nad foyer totiž bude zpřístupněna veřejnosti.

Konstrukci kontrolují v celém objektu. Zatímco někde ji jen vyztuží, jinde pro posílení přidají celé nové prvky. Na levé křídlo pak bude použito dvacet tun nové oceli.

Do suterénu se vejde kamion

V zázemí  nebude chybět retenční nádrž na dešťovou vodu a suterén je navržen tak, aby dovnitř projel kamion. „Budou tam provozní plošiny, které umožní zásobování levého křídla bez nutnosti otevírat vrata. Tím pádem dojde i zefektivnění energetického provozu, nebude se větrat,“ uvedl Čech.

Na hodinovou věž vrátí svatováclavská koruna, která na ní byla umístěna do 50. let.  Poté ji nahradila ideovým symbolem, pěticípá hvězda. „Podle historických fotek budeme dělat repliku koruny. Bude pozlacená a nasvícená,“ řekl Čech. I ciferníky dostanou původní podobu, místo skleněných na věž umístí kovové.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Průmyslový palác, tepelné čerpadlo, David Čech, Pavel Vyhnánek, Ukrajina, rekonstrukce, Výstaviště Praha, opravy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Průmyslový palác má za sebou první rok oprav. Zásahy z 50. let rekonstrukci komplikují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.