Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

FOTOGALERIE: Dělníci začali vztyčovat konstrukci vyhořelého křídla Průmyslového paláce

Dělníci na Výstavišti v pražské Bubenči začali vztyčovat novou ocelovou konstrukci dostavovaného křídla Průmyslového paláce, které vyhořelo v roce 2008. Práce potrvají několik měsíců, základní skelet budovy má být hotov do konce letošního roku. Stavebníci také opravují technologické kanály v podzemí, snímají původní ocelovou konstrukci střední haly a opravují betonovou konstrukci. Zahájili opravu vitráží a dalších uměleckých prvků.

Betonová nosná konstrukce střední haly je ve špatném stavu

Kompletní rekonstrukce paláce začala v únoru 2022 a potrvá do roku 2025, náklady na obnovu mají být zhruba 2,64 miliardy korun.

Dokončili jsme železobetonové konstrukce v levém křídle, tedy podzemní část, která slouží jako příprava pro montáž ocelové konstrukce. Ocelová konstrukce je nosnou páteří celé nadzemní části a montáž bude pokračovat v následujících několika měsících," řekl David Čech, vedoucí projektu ze společnosti Metrostav DIZ, která vede konsorcium firem opravujících palác.

Ve střední hale a v pravém křídle dělníci pracují na opravách technologických kolektorů a budují nové. Zahájili rovněž práce na obnově ocelové konstrukce, kdy vyměňují poškozené části, doplňují nové a původní zesilují. „Taktéž jsme přistoupili k restaurátorským pracím pasířských prvků, truhlářských, štukových a podobně," řekl Čech. Překvapením pro stavbaře byl stav nosné betonové konstrukce ve střední hale. Ukázalo se, že je v horším stavu, než předpokládal projekt. Po opravě stropu dělníci vyjmou dlažbu a opraví ji.

Základní skelet uvidí lidé koncem roku

Koncem letošního roku by podle Čecha měli návštěvníci Výstaviště již vidět základní skelet nového křídla paláce. „Na něj postupně začneme nabalovat střešní konstrukci a vyzdívat fasádu," řekl.

Původní ocelovou konstrukci ve střední hale musí dělníci rozebrat, opravit a následně ji zesílit, aby měla větší nosnost, neboť se na ni budou mimo jiné zavěšovat technologie, které na ní dříve nebyly. V severní části střední lodě je již část opravena a má i finální barvu. Oprava bude postupovat směrem k jihu. Některé části konstrukce musí být kvůli poškození vyměněny.

Vykopánu již mají stavebníci jámu pro technické zázemí za původním, nevyhořelým křídlem paláce. Zajištěny jsou také původní základy paláce, aby se neposunuly. Na místě za palácem byly původně přístavky garáží, které byly zbourány, a nově budou na povrchu pouze výduchy vzduchotechniky.

Opravy provázely problémy

Úsilí o obnovu paláce provázely v minulosti problémy. Město se mimo jiné soudilo o peníze z pojistky po požáru. Pražští zastupitelé rozhodli v roce 2018 o vypsání zakázky, aby ji dnes již bývalé vedení v říjnu 2019 zrušilo, neboť byla vypsána chybně. Oprava se tak opět zpozdila.

Palác byl postaven při příležitosti Jubilejní zemské výstavy v roce 1891 podle návrhu architekta Bedřicha Munzbergera. Od počátku sloužil k pořádání výstav a dalších kulturních akcí, i když původně mělo jít o dočasnou stavbu. V letech 1952 až 1954 komunistická vláda rozhodla o změně funkce a hlavní halu paláce nechala přestavět na společenský a taneční sál. Změnilo se i jeho jméno na Sjezdový palác, který byl součástí tehdejšího Parku kultury a oddechu Julia Fučíka.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tran Anh Tuan

Štítky Průmyslový palác, rekonstrukce, požár, výstaviště, práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Dělníci začali vztyčovat konstrukci vyhořelého křídla Průmyslového paláce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.