Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Praha dá přes tři miliony na rozvoj ukrajinského centra v Nuslích, dalších pět na další integrační projekty

Radní hlavního města dnes odsouhlasili jednorázovou dotaci 3,1 milionu korun pro Ukrajinské centrum Nusle. Z částky budou financovat jak provoz, tak nové programy pro děti a mladistvé. Centrem už od začátku ruské agrese na Ukrajině prošlo deset tisíc lidí. Dalších pět milionů Praha rozdělí domům dětí a mládeže a dalším projektlm na integraci ukrajinských dětí a mladých.

Ukrajinské centrum Nusle provozuje organizace Pražský majdan. Uprchlíkům se tam dostane poradenství v různých oblastech, humanitární pomoc, psychologické pomoci nebo mohou navštívit kurzy českého jazkyka.

„Toto centrum tam dnes již nyní funguje, prošlo jím před deset tisíc uprchlíků, opravdu má mimořádné výsledky. Protože nedostali peníze z UNICEFU, které jsme rozdělovali, tak jim dáváme tuto mimořádnou částku. Ta poslouží jednak k samotnému provozu, tak ty peníze budou využity na nové programy s důrazem na děti a mladistvé Ukrajince,“ uvedl na tiskové konferenci náměstek primátora pro oblast kultury Jiří Pospíšil (TOP 09).

Celkem centrum dostane 3,15 milionu korun jako individuální neinvestiční dotaci. Podle Pospíšila mladým uprchlíkům nabídnout zajímavé projekty, které je zabaví, zapojí a budou takto vzděláváni.

Mladým Ukrajincům pomůže v Praze se začleněním deset nových asistentů

V pražských nízkoprahových klubech i přímo na ulici bude nově působit deset asistentů, kteří pomohou dětem a mladistvým z Ukrajiny. Asistenti budou znát ukrajinský jazyk i kulturu a podpoří tak integraci. Projekt finančně podporuje magistrát ve...

Čtyři miliony korun z Dětského fondu OSN-UNICEF v rámci Programu podpory ukrajinských uprchlíků a rozvoje sociální soudržnosti na území hlavního města Prahy pro rok 2023 poputují domům dětí a mládeže. Vzniknou tak například integrační a adaptační skupiny, vzdělávací program, který zahrnuje kurzy češtiny a vzdělávací aktivity, nebo nízkoprahové kluby.

Pro aktivity v oblasti kultury vyčlenili radní 1,3 milionu. Část dostane Divadlo na Zábradlí, které vyrobí ukrajinské titulky k představením nebo zajistí divadelní kurzy. Peníze na interaktivní hudební workshopy nebo výjezdy do komunitních center obdrží i pražský symfonický orchestr FOK. Galerie hlavního města Prahy za dotaci nakoupí výtvarný materiál pro workshopy ukrajinských dětí nebo na mezigenerační workshopy.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Prague Maidan Ukrajinské Centrum Nusle

Štítky Rada hlavního města, dotace, Ukrajina, UNICEF, integrace, uprchlíci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojtěch Vened

Takže Ukroušové tady znásilňují Češky a přitom je zbijí tak, že budou mít trvalé následky, a my jim zároveň z nepochopitelné servility poskytujeme miliony korun na vybudování jejich center ? To fakt myslíte vážně anebo jde jenom o špatný vtip a nejapný žert ?

Úterý, 15. srpna 2023, 17:27Odpovědět

Praha dá přes tři miliony na rozvoj ukrajinského centra v Nuslích, dalších pět na další integrační projekty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.