Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Mladým Ukrajincům pomůže v Praze se začleněním deset nových asistentů

V pražských nízkoprahových klubech i přímo na ulici bude nově působit deset asistentů, kteří pomohou dětem a mladistvým z Ukrajiny. Asistenti budou znát ukrajinský jazyk i kulturu a podpoří tak integraci. Projekt finančně podporuje magistrát ve spolupráci s UNICEF.

„V Praze je sice široká síť organizací, které pracují s migranty. Některé z nich poskytují i terénní sociální služby, ty však většinou nejsou zaměřeny na skupinu dětí a mladistvých. Zástupci organizací, se kterými jsme v kontaktu nám opakovaně uváděli, že se jim tuto skupinu nedaří vyhledat, oslovit a navázat s dětmi a dospívajícími pravidelný kontakt," vysvětlila v tiskové zprávě Martina Zikmundová, ředitelka České asociace streetwork.

Podle Zikmundové se ale programy potýkají s jazykovými kulturními bariérami a chybí terénní pracovníci pro cizince. Právě proto Česká asociace streetwork zřídí deset pozic asistentů pro vybrané nízkoprahové kluby.

Jak Zikmundová vysvětlila, ukrajinská mládež mnohdy nechodí do škol a kvůli neznalosti češtiny neví, jakou pomoc mohou získat. Často jsou v zemi i bez rodičů a hrozí jim proto vykořisťování nebo návykové chování.

„Odborníci je stejně jako při práci s jejich českými vrstevníky propojí s poskytovateli dalších služeb, podpoří jejich integraci a pomohou předcházet rizikovému chování, které může být v tíživých situacích snadno spojené se závislostmi, násilím nebo kriminalitou,“ popsala cíle projektu Zikmundová.

„Klienty a klientky z Ukrajiny jsme měli již před válkou. Za poslední rok jejich počet strmě stoupl, aktuálně je v této městské části hlášeno k pobytu více než 600 dětí a mladistvých z Ukrajiny. Se sociálním začleněním jim podle naší zkušenosti nejlépe pomůže ten, kdo se s nimi domluví a porozumí jejich situaci,“ sdělila Hana Urbanová, ředitelka Komunitního centra Motýlek, které provozuje Nízkoprahový klub Pacific na pražském sídlišti Černý Most.

Organizace vybrala nízkoprahové kluby a služby, kde budou asistenti fungovat. Finančně je projekt podpořen hlavním městem ve spolupráci s UNICEF a do prozatím do konce letošního roku.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Ukrajina, nízkoprahový klub, pomoc, asistenti, integrace, magistrát, UNICEF, Česká asociace streetwork

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Melánie Hiralová

Ukrajinská mládež se poflakuje po ulicích, v ruce mobil a do školy nechodí, ale ne z důvodu, špatné integrace a že nerozumí, ale nemají spíš zájem. Takhle to je přeci lepší. Vše mít a nemít žádné povinnosti. Zajímalo by mne třeba, kolik těch mladých šlo třeba na nějakou brigádu si přivydělat, tak jako naše děti o prázdninách? Zemědělci si stěžují, že není kdo by trhal např. ovoce a pod. K tomu jazyk není potřeba....Je to nezájem. Proto nějaká k"integrace" bude jen další vyhazování peněz z rozpočtu.

Čtvrtek, 10. srpna 2023, 10:24Odpovědět

Mladým Ukrajincům pomůže v Praze se začleněním deset nových asistentů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.