Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Dezinfoscéna plánovala pochod za Čermáka. Přišlo patnáct lidí

Zhruba patnáct lidí dnes přišlo před ministerstvo spravedlnosti vyjádřit podporu odsouzenému podněcovači Tomáši Čermákovi. Muž, který je spojovaný s dezinformační scénou, si má odpykat 5,5 roku vězení za to, že v době koronavirové pandemie veřejně vyzýval k násilí vůči politikům. Vedle podpory a propagace terorismu byl odsouzen také za podněcování nenávisti k Ukrajincům a nepravomocně také za výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra.

Čermákův obhájce je připraven se odvolávat až k Evropskému soudu pro lidská práva

Lidé se v pražské Vyšehradské ulici sešli v 15:00, jeden z nich měl s sebou transparent „Za katr patří Fiala, ne Čermák". Organizátoři na začátku akce pustili z reproduktorů českou hymnu a chorál Ktož sú boží bojovníci. Následně se vymezili proti vládě, která chce podle nich Česko „zatáhnout do války". Na akci promluvil také Čermákův obhájce Norbert Naxera. Čermák podle něj dostal exemplární trest, je připraven se odvolávat až k Evropskému soudu pro lidská práva. Samotný Čermák dosud na demonstraci nedorazil.

Demonstraci uspořádala iniciativa Holešovská výzva, která mimo jiné požaduje demisi vlády i prezidenta či vystoupení Česka z NATO i Evropské unie. Na svém webu uvedla, že trest, který Čermákovi „nadělila zaprodaná justice, je absurdně vysoký a vůbec neodpovídá závažnosti provinění". Míní, že „na místě by byl tak maximálně trest veřejně prospěšných prací".

Dezinformátor Tomáš Čermák jde na pět a půl roku do vězení. Trest mu soud uložil za to, že vyzýval lidi, aby i za použití násilí zabránili přijetí novely pandemického zákona. Souhrnný trest za podporu a propagaci terorismu mu dnes pravomocně...

Před jednací síní Obvodního soudu pro Prahu 8 vytvořili podporovatelé Tomáše Čermáka a Patrika Tušla takový hluk a nepořádek, že musel zasáhnout i antikonfliktní tým a těžkooděnci. Dvojice ještě se Zdeňkem Masárem čelila obžalobě z obtěžování...

Protest Ondřeje Thora je podle policie protiprávní, zasáhnout prý však nemůže

Ondřej Thor kempuje už od 17. května 2023 na parkovišti pro autobusy v ulici U Bruských kasáren před Úřadem vlády v Praze 1. Na místě chce setrvat do demise vlády. Dva stany, které na místě vyrostly, nesou označení petiční stánek. Zdá se, že...

„Vyneseme je za rypáky a naházíme je do řeky a zbavíme se jich jednou provždy,“ prohlašoval Čermák na adresu vlády

Šestatřicetiletý Čermák z Holýšova na jižním Plzeňsku se stal minulý měsíc vůbec prvním člověkem v Česku, kterého justice pravomocně poslala do vězení za podněcování ke spáchání teroristického trestného činu. Loni v únoru se v živém vysílání na sociální síti Facebook vymezoval vůči novele pandemického zákona. Diváky půlhodinového videa vyzýval k aktivnímu odporu proti přijetí novely, k převzetí moci, k vypálení Senátu i k vymanění České republiky ze struktur EU a NATO. Za hlavní cíl násilí označil zejména senátory, poslance a členy vlády. Mimo jiné prohlásil „musíme těm dobytkům zatnout tipec" a „vyneseme je za rypáky a naházíme je do řeky a zbavíme se jich jednou provždy".

Trestní sazba za propagaci terorismu na internetu činí pět až 15 let vězení. Odvolací soudní senát v červenci konstatoval, že Čermákův trest 5,5 roku za vyzývání k násilí vůči politikům proto není nepřiměřeně přísný. Zahrnuje i mužovo předchozí odsouzení související s řízením auta. K odvolacímu zasedání Čermáka přišla podpořit asi stovka lidí, kteří s rozhodnutím soudců vyjadřovali nesouhlas pískotem a voláním „hanba". Čermák se hájil tím, že byl opoziční aktivista a že na videu hovořil spíše v nadsázce.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky pochod, demonstrace, Praha, Čermák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jarmil Skočdopole

NO tak na FB tak má více zastánců ů ale asi nemají koule za ním jít i v realitě, Nebo to mají z Moskvy daleko pak

Čtvrtek, 3. srpna 2023, 20:25Odpovědět

Libor Burian

Jak říkal jiný spoluobčan u jiné akce nepřišli,jsou v práci. A lháře a podvodníky kázal koupat ve Vltavě už Karel4.

Čtvrtek, 10. srpna 2023, 16:24Odpovědět

Miroslav Šimice

Spíš už 1.8.začal platit ten práskačský zákon, který zaeučuje beztrestnost těm "důvěrníkům," co shromažďují informace o druhých v rozporu s GDPR a zákonu na ochranu osobnosti a oznamují to orgánům!

Pátek, 4. srpna 2023, 20:15Odpovědět

Jarmil Skočdopole

No spíše pletete hrušky s jablky ale myslet si to můžete

Sobota, 5. srpna 2023, 07:31Odpovědět

Dezinfoscéna plánovala pochod za Čermáka. Přišlo patnáct lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.