Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Protest Ondřeje Thora je podle policie protiprávní, zasáhnout prý však nemůže

Ondřej Thor kempuje už od 17. května 2023 na parkovišti pro autobusy v ulici U Bruských kasáren před Úřadem vlády v Praze 1. Na místě chce setrvat do demise vlády. Dva stany, které na místě vyrostly, nesou označení petiční stánek. Zdá se, že právě takové označení zabraného prostranství protestujícímu Thorovi dovoluje na místě setrvat. Policie jeho jednání sice vnímá jako protiprávní, ale zasáhnout podle slov mluvčího nemůže. Odvolává se na to, že kompetentní k řešení protiprávní situace je městská část Praha 1, i ta však dává ruce pryč. Podle mluvčí Prahy 1 nic z uvedeného nespadá do kompetence úřadu městské části.

Thor čeká na demisi vlády s podporou dezinformační scény

Jednatřicetiletý Ondřej Thor pochází z Ústí nad Labem a než v polovině května usedl před budovu Úřadu vlády, učil děti bruslit. „Mým cílem bylo postavit v Ústí sportovní volnočasové centrum. Zkoušel jsem různé lidi, nevládní organizace a postupně jsem zjistil, že to prostě nepůjde. Rozhodl jsem se udělat skok sem do Prahy a počkat na demisi vlády,“ vysvětlil našemu redaktorovi před Úřadem vlády Ondřej Thor, který právě proto nosí helmu. Snaží se tak poukázat na bezpečnost při jízdě na bruslích, koloběžkách nebo skateboardech.

Thora zároveň podporuje proruská a dezinformační scéna a relativně často před Úřadem vlády dochází k protisystémovým setkáním nebo demonstracím. „Já si myslím, že pojem dezinformační scéna je manipulace, že je to součást rozdělení lidí po covidu. Začalo to antivaxery a pokračovalo ke chcimírům,“ odpovídá Thor vyhýbavě na otázku, zda ho podpora dezinformační scény těší. Čermák, Tušl, Skála, Popelka, Láďa Vrabel, je jich tu spousta. Myslím si, že mezi lidmi, kteří jsou nazývání dezinformační scénou, je honorace a inteligence našeho národa, třeba Soňa Peková,“ obhajuje Thor některé dnes už odsouzené dezinformátory.

Dezinformátor Tomáš Čermák jde na pět a půl roku do vězení. Trest mu soud uložil za to, že vyzýval lidi, aby i za použití násilí zabránili přijetí novely pandemického zákona. Souhrnný trest za podporu a propagaci terorismu mu dnes pravomocně...

Petiční stánek působí jako neoprávněný zábor

Thorovo jednání může na veřejnost působit jako neoprávněný zábor veřejného prostranství, ten však na místě může protestovat proti vládě díky tomu, že svůj kemp označuje za petiční stánek. Zájemci u něj skutečně mohou podepsat petici za demisi vlády nebo proti americkým základnám na českém území. Petiční právo říká, že občan nepotřebuje k vystavení podpisových archů povolení státního orgánu, nesmí ovšem dojít k omezení provozu motorových a jiných vozidel a k rušení veřejného pořádku.

„V praxi to lze chápat tak, že na pozemní komunikaci občan může petici vystavovat, pokud by tudy ovšem projíždělo vozidlo, musí občan včas ustoupit, aby tudy mohlo nerušeně projet či zaparkovat, pokud to dopravní předpisy v daném úseku umožňují. Pokud jde o povinnost k narušení veřejného pořádku, nesmí obecně občan rušit své okolí hlukem, nepořádkem, musí vykonávat své petiční právo pokojně, bez násilí nebo hrozbou násilí a podobně. Pod veřejným pořádkem si lze představit mnohé, jedná se o takzvaný neurčitý právní pojem. Občan je zkrátka povinen se vyvarovat jakýchkoli excesů vůči svému okolí a veřejnosti,“ popsal pro redakci Pražské Drbny námi oslovený právník Martin Horvát.

Policie Thorovo jednání vnímá jako protiprávní

Protiprávně vnímají jednání Ondřeje Thora také pražští policisté, kteří jsou na místě podle protestujícího pravidelně třikrát denně, a to ráno, odpoledne a večer. „Přijedou, nafotí, odjedou,“ popisuje.

„Pražská policie věc v ulici U Bruských kasáren v Praze 1 vnímá jako protiprávní stav, proto byl dán opakovaně podnět vedení Městské policie Praha 1 s podezřením na neoprávněný zábor veřejného prostranství, nad rámec oprávnění k shromažďování podpisů podle zákona o právu petičním, který je spatřován v zabrání místa jako „petičního stánku“, za který ztotožněná fyzická osoba zařízení umístěné v této ulici vydává,“ popsal naší redakci policejní mluvčí Jan Daněk.

Pražská policie navíc podala na úřad městské části Praha 1 oznámení pro podezření ze spáchání přestupku proti veřejnému pořádku. Kompetentní k řešení těchto přestupků by měla být podle Daňka právě městská část Praha 1.

Policie na místě však podle mluvčího opakovaně řeší přestupky v dopravě, které se týkají provozu motorových vozidel spojených nejen s účastí na aktivitách údajného petičního místa.

Romové bojovali proti kolektivní vině, teď hází do jednoho pytle Ukrajince, říká komik Daniel Ferenc

Stand-up komik Daniel Ferenc před nedávnem upozornil na absurdní chování Romů, kteří se bouří po tragické události v Brně proti Ukrajincům a na demonstracích vystupují po boku těch, kteří dlouhodobě proti Romům brojili. Za to si vyslechl ostrou...

„Městská policie zde učinila vše, co měla a mohla učinit“

Městská policie hlavního města Prahy zaznamenala v souvislosti s protestem před Úřadem vlády hned několik podezření ze spáchání přestupku.

„Městská policie zde učinila vše, co měla a mohla učinit v rámci zákonem stanovených oprávnění. Zejména se jedná o celou řadu podezření ze spáchání přestupku, které strážníci zadokumentovali a předali příslušným správním orgánům,“ popsala redakci Pražské Drbny kompetence pražských strážníků jejich mluvčí Irena Seifertová.

Dezinformátorka Lisková vyzvala k denacifikaci Česka. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení

Dezinformátorka, bývalá politička a aktivistka Nela Lisková v neděli zveřejnila na svém twitterovém účtu příspěvek, ve kterém byla fotografie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského doprovozená kritikou Zelenského i jeho podporovatelů a...

Ruce pryč dává i Praha 1

Ruce pryč od protestujícího před Úřadem vlády však dává i úřad městské části Praha 1, který by měl být podle policie kompetentní k řešení situace. Mluvčí Prahy 1 naší redakci sdělila, že vlastnické právo k pozemku má pražský magistrát. „My jako městská část Praha 1 nemáme uvedenou plochu svěřenu do péče a nevykonáváme zde žádná vlastnická práva,“ napsala naší redakci mluvčí Prahy 1 Karolína Šnejdarová.

„Zákon o právu petičním umožňuje osobě bez oznámení rozložit petiční stánek kdykoliv a kdekoliv a nepotřebuje k tomu povolení státního orgánu. Jediné omezení je, že nesmí dojít k omezení provozu vozidel a k rušení veřejného pořádku,“ připomněla Šnejdarová a doplnila, že garantem za veřejný pořádek je Městská policie Praha a státní policie.

„Nic z uvedeného nespadá do kompetence odboru dopravy úřadu městské části Praha 1 či jeho jiných složek. Při splnění podmínek daných zákonem o právu petičním můžete bez oznámení postavit petiční stánek téměř kdekoliv,“ dodala. Podle informací Prahy 1 místo kontroluje kromě státní policie a městské policie také Hygienická služba hlavního města Prahy, na jejíž popud v místě podle mluvčí došlo k doplnění mobilní toalety.

„Organizátor akce je jednoznačně dobře obeznámen se svými zákonnými možnostmi. Minimálně v oblasti zákona o právu petičním. Dodržuje jeho formální náležitosti a ví, že tento zákon vycházející z ústavního práva mu dává velmi silné postavení,“ uzavřela Šnejdarová.

VIDEO: Před VŠE vyjádřily podporu Ševčíkovi desítky lidí, promluvil i pravomocně odsouzený politik Skála nebo herec Vyskočil

Před areálem Vysoké školy ekonomické na Žižkově se dnes sešly desítky lidí, aby projevily podporu Miroslavu Ševčíkovi. O jeho odvolání kvůli účasti na březnové demonstraci právě dnes jedná akademický senát.

V případě demise vlády chce Thor před budovou pořádat každý rok velký majáles

V případě, že by vláda skutečně podala demisi, pořádal by Thor před Úřadem vlády každoroční velký majáles, který by připomínal den jejího odstoupení. A to i přesto, že našemu redaktorovi pověděl, že následující vláda nejspíš také nebude vést stát podle jeho představ. „Bude tam jiná vláda, zas to bude hrozný,“ nechal se slyšet.

Pokud vláda demisi nesloží a nikdo ho z pozemku nedostane, čeká Ondřeje Thora ještě několik let kempování spojeného s protestem.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky Ondřej Thor, protest, policie, vláda, demise, Praha 1, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ivánek Smetana

Takže beru děcka a jdu stanovat na Staromák . Nocleh zadarmo jen si na stan napíšu petiční stánek . Jsem zvědavý jak dlouho nás tam úřady nechají .

Sobota, 29. července 2023, 18:45Odpovědět

Hana N

To se pozná inteligent....Chronické netáhlo, které smrdí i z té fotky. Nechápu, proč je takový problém to odstranit. Petiční stánek nejsou 2 uzavřené obrovské stany. Petiční stánek jsou 2 m2.

Sobota, 29. července 2023, 07:11Odpovědět

Zdeněk Juříček

Držím palce i na noze.

Pátek, 28. července 2023, 14:22Odpovědět

Protest Ondřeje Thora je podle policie protiprávní, zasáhnout prý však nemůže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.