Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Jste fašisti zku*vení, prasata. Dezinfoscéna řádila v soudní síni, Čermák jde za mříže

, aktualizováno 19. července 2023, 17:01

Dezinformátor Tomáš Čermák jde na pět a půl roku do vězení. Trest mu soud uložil za to, že vyzýval lidi, aby i za použití násilí zabránili přijetí novely pandemického zákona. Souhrnný trest za podporu a propagaci terorismu mu dnes pravomocně potvrdil Vrchní soud v Praze. V soudní síni ho podporovala asi stovka příznivců dezinformační scény. Ti zaplnili největší jednací síň a po pronesení rozsudku začali křičet a sprostě nadávat na adresu justice.

Vrchní soud připravil sál pro 150 lidí

Jednání mělo začít v jednu hodinu odpoledne, Čermák ale dorazil pozdě. Před soudní síní čekaly desítky jeho příznivců včetně Pavla Zítka spojeného s dezinformační scénou. Všichni se vešli do jedné z největších soudních síní v republice, pro veřejnost bylo připraveno stopadesát vstupenek.

Jak mluvčí Vrchního soudu Kateřina Kolářová uvedla pro ČTK, v budově byla kvůli velkému zájmu aktivistů posílena stráž a část zaměstnanců poslali domů. Vedení nechalo průchozí jen chodbu k jednací síni, ostatní dveře zamkli.

Předseda soudního senátu Jiří Lněnička nejdřív přečetl předchozí rozsudek, proti kterému se Čermák odvolal. Krajský soud v Plzni shledal Čermáka vinným z podněcování k násilí. Toho se měl dopustit v živém vysílání na Facebooku v únoru roku 2022. Vyzýval lidi, aby za použití násilí bojovali proti pandemickému zákonu, převzali moc. Posílal je na politiky.

Při březnovém projednávání nejdřív odmítl vypovídat, pak tvrdil, že neměl nic takového v úmyslu. Že mu dělalo dobře, že je v centru pozornosti, lidé mu poslali i nějaké peníze.

„Bylo to v nasranosti. Proč bych měl dostávat takovej ranec, myslím, že to je hodně nepřiměřenej trest"

Sám se k trestné činnosti přiznal. Neměl v úmyslu někoho napadnout, vyhradil se proti právní kvalifikaci. Soud ho poslal do vězení na pět a půl roku, k tomu mu zakázal řídit na 30 měsíců a odebral mu i telefon se sim kartou, ze kterého vysílal. 

Poté dostal slovo jeho obhájce Norbert Naxera. „Co je to terorismus,“ začal Naxera číst definice. Zmínil vysvětlení Bezpečnostní informační služby, Ministerstva vnitra či wikipedie. „Snažil se svým jednáním vyvinout tlak na parlament,“ pokračoval. „Byl zoufalý v situaci z bezpráví ze strany vlády.“

Podle státního zástupce Martina Bílého byl trest plzeňského soudu mírný, je totiž na nižší hranici, Čermák mohl dostat až patnáct let. „Bys ho chtěl upálit,“ reagoval Zítko z lavice. Předseda senátu ho pak po několika prohlášení napomenul.

Jako poslední promluvil i sám Čermák. „Bylo to v nasranosti. Proč bych měl dostávat takovej ranec, myslím, že to je hodně nepřiměřenej trest. Bylo by dobré ho zmírnit třeba podmínkou,“ prohlásil Čermák.

„Styďte se, jste fašisti zkurvení"

To ale tříčlenný senát neobměkčilo. „Odvolání Tomáše Čermáka se zamítá," četl Lněnička za šokované vydechnutí Čermákových příznivců. Rozhodnutí odůvodnil tím, že podle nich opravdu šlo k podpoře terorismu, tím, že vyzýval k násilí proti k členům parlamentu České republiky. 

Tím, že se jedná o souhrný trest, není nepřiměřený, a propadnutí mobilního telefonu a sim karty je logické.

Po vyhlášení rozsudku začali v soudní síni lidé nesouhlasně vykřikovat. „Styďte se, jste fašisti zkurvení," neslo se k senátu. „Jste fašističtí pedofilové, prasata," pokračovala žena. 

Hlasitým projevům se neubránili ani po odchodu, poté se cílem jejich hněvu stali přítomní novináři.

Čermák se proti rozsudku může přes Naxeru do dvou měsíců dovolat, to je jeho poslední možnost. „Dovolání k Nejvyššímu soudu samozřejmě podáme," řekl novinářům Naxera. 

Verdikt na svém Twitteru komentoval i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Výzvy k násilí nebo nenávisti nezůstávají bez trestu. Je to docela jasný vzkaz těm, kteří se podobného chování dopouštějí. Naše společnost nebude takové chování tolerovat. Bez ohledu na to, kdo se ho dopouští," napsal Rakušan.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar, Eva Hradilová

Štítky soud, Čermák, dezinformace, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Jan a Jiří. Vyhrála mafie, ti kteří po rozvratu v roce 89 kdy soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, písně Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado a dobře udělali co odešli s Krylem v roce 93. Někdo se vyřve, jiní chodí do ambulancí s bolenim hlavy. Lidé se musí spojit všichni, aktivisté, ekologové, Greta, vědci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not war ! Důvod stavu bahna viz moje odstavce pod Komentáře, Glosy a další články zde na drbně. Na svobodny-svet.cz : Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele (samozřejmě naše místní). Na yt FTV Prima Zlato národu ukradeno. Minúta pravdy Milana Uhríka, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch čtitulky, generál Hynek Blaško Trampoty EU a článek První výročí vzniku války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, exposlanec Jan Keller, exministr Vlastimil Tlustý, exposlanec F.R.Čech, Roman Šmucler na XTV, Prof John J Mearsheimer universityChicago naYT Matěj Gottwald čtitulky. Podepište petici Voda je život pravda o vodě, seznamte se s Holešovskou výzvou a přijďte všichni ke všem volbám říct mafii a dost !

Pátek, 11. srpna 2023, 12:21Odpovědět

Jiří Velešík

Pokud se dotyčný Čermák nedokáže vyjadřovat k problémům kultivovaneji ,tak at se nedivi soudu ,ze rozhodl vjehoveci ,tak jak rozhodl .Ono nás bude asi víc ,které štve počínání vlády , ale nechť se chytí za nosy ti , kteří se nechali oklamat a toto co tam máme ,si zvolili !

Čtvrtek, 20. července 2023, 14:32Odpovědět

Jan Dombrovsky

Jan Dombrovsky p.Cermak dezinformatori a jim podobní jsou pouze primitivní zbabělí cechackove!!! Nic víc a nic míň. Spoléhají se na negramotnost spousty lidí!!!! Bohužel!!

Středa, 19. července 2023, 21:00Odpovědět

VIDEO: Jste fašisti zku*vení, prasata. Dezinfoscéna řádila v soudní síni, Čermák jde za mříže  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.