Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: Provokatér, který vyzýval ke stržení ukrajinské vlajky, nesmí do Prahy. Nehodlá to respektovat

, aktualizováno 13. června 2023, 11:58

Obvodní soud pro Prahu 1 na Ovocném trhu dnes projednával případ Jaroslava Popelky, který během březnové demonstrace na Václavském náměstí vyzýval k odstranění ukrajinské vlajky na Národním muzeu. Dopustil se tak trestného činu podněcování k trestnému činu výtržnictví. Soudkyně ho podmíněně poslala do vězení na čtyři měsíce, osmnáct měsíců se nesmí podívat do Prahy. Trest ještě není pravomocný, Popelka se na místě odvolal.

Ukrajinská vlajka na muzeu podle Popelky ponižuje národ

Samosoudkyně Eva Švíglerová začala jednání výslechem obžalovaného. Ten 11. března na demonstraci Česko proti bídě s megafonem chodil po Václavském náměstí a ostatní nabádal k tomu, aby vnikli do budovy Národního muzea a sundali z ní ukrajinskou vlajku.

„Pojdťe všichni k muzeu, pojďte všichni dovnitř. Jdeme k muzeu sundat vlajku Ukrajiny,“ četla Švíglerová v obžalobě to, co Popelka provoláva.

Muž se ale vinen necítil. Při výslechu řekl, že je pamětníkem roku 1968, kdy podle něj přijeli Ukrajinci a asiaté a na budovu muzea stříleli. „Tam vlajka žádného státu nepatří. To je provokace a ponížení našeho národa. Ten symbol tam mnoha lidem vadí,“ řekl Popelka před soudem. 

„Byli jsme nuceni přistoupit k důraznějšímu opatření,“ prohlásil. Když se ho Švíglerová zeptala, co to znamená, odpověděl, že si to si nechá pro sebe. 

Demonstranti chtěli strhnout ukrajinskou vlajku z Národního muzea

Po skončení protivládní demonstrace na Václavském náměstí v Praze se část účastníků přesunula k budově Národního muzea, kde žádali sundání vyvěšené ukrajinské vlajky. Policie je vyzvala k odchodu a následně 18 z nich pro neuposlechnutí výzvy...

„Už se půl roku snažím, aby vlajka zmizela a dávám to najevo"

„Uděláme to tak, aby ta vlajka z Národního muzea co nejdřív zmizela,“ řekl a dodal, že ve svém jednání bude pokračovat. „Už se půl roku snažím, aby vlajka zmizela a dávám to najevo. Dělám propagaci pomocí mailů a kromě toho na setkání vlastenců.“ Přiznal, že ve svých hromadných emailech lidi vyzval, ať sundají vlajky Ukrajiny tam, kde lidé žijí. Sám pak na ukrajinskou vlajku házel vejce. Během demonstrace prohlásil, že „Pokud se pokojně rozejdeme, budeme vládě jen pro smích. Je potřeba je pořádně vystrašit". Po policii také chtěl, aby uvolnila dveře muzea.

Před soudem vypovídal i svědek události, jeden ze zasahujících policistů. Popelky si všimnul ještě před začátkem demonstrace, hlásal do megafonu o tom, že na muzeu je vlajka fašistického státu. Pak ho zaznamenali po konci akce, kdy lidi zval, aby šli dovnitř do budovy. Sám Popelka uvedl, že na jeho výzvu reagovalo a šlo s ním asi dvě stě až tři sta lidí.

Popelkův obhájce Norbert Naxera pak nechal přehrát videa z dění před Národním muzeem a předložil dva emaily. Jeden od Národního muzea o tom, že se nejedná o vlajku, ale o banner, a muzeum ho vyvěsilo na pokyn Ministerstva kultury. To to ale v druhém mailu popřelo.

Na Václavském náměstí v Praze dnes odpoledne proběhla protivládní demonstrace s názvem Česko proti bídě, kterou svolala politická strana Právo Respekt Odbornost (PRO). Na místo konání dorazily tisíce odpůrců vlády. Strana PRO už začátkem...

„Vaším primárním zájmem bylo strhnout dav za účelem násilného proniknutí do budovy Národního muzea"

Podle soudkyně Švíglerové je jasné, že při demonstraci jednal úmyslně a na jeho prohlášení se nevztahuje svoboda slova. Uznala ho vinným z podněcování k trestnému činu výtržnictví a potrestala čtyřměsíčním vězením s osmnáctiměsíční podmínkou. Rok a půl také nesmí vstoupit na území Prahy.

„Vaším primárním zájmem bylo strhnout dav za účelem násilného proniknutí do budovy Národního muzea," odůvodnila rozsudek Švíglerová a odkázala na kamerové záznamy. „Uvedenou výzvu Jdeme dovnitř, jste zopakoval i za situace, kdy jste stál těsně před vchodem do budovy Národního muzea, kde bylo zjevné, že je vchod blokován dvěma i více řadami policistů a není tam možné se dostat jinak než násilím." 

Popelka se proti rozsudku na místě odvolal.

„Současný režim nerespektuji a je mi to jedno. Nezáleží mi na jejich rozhodnutích a budu si dělat to, co uznám za vhodné,“ řekl přítomným novinářům Popelka. Dodal, že by nerespektoval ani pravomocný rozsudek a dál by jezdil do Prahy. 

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky soud, demonstrace, podmínka, zákaz vstupu, Ukrajina, vlajka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Přijďte znovu 16.9. Podepište petici Voda je život pravda o vodě, na yt FTV Prima Zlato národu ukradeno, na svobodny-svet.cz : Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele (samozřejmě naše místní). Viz Holešovská výzva.

Pátek, 11. srpna 2023, 12:28Odpovědět

Libor Burian

Po rozvratu v roce 89 kdy soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu,Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, abjvirtuálky, Pánové nahoře, Zdálky zblízka, Maškarní ples, Markéta, Mávátka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Revoluční, Vtom roce pitomém,film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, lichváři, zbrojaři, podvodníky, falešnými studenty falešných práv a škol prodavačů titulů, překupníků, pašeráků, tunelářů, odkláněčů kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné'mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jako Ursula nebo dvořák čt, pávků, rycheckých, střížů. Těm co píšete říkají bílí koně. Ti kteří pískají fauly jako Asange, Snowden, na novinky.cz čtěte článek: Měl jsem to říci dřív,(o Vietnamu a presidentech). Mužík s pseudonymem rotschild 1763:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům... až budeme kontrolovat vaše peníze tak si volte koho chcete euro, kryplomēny, digitální peníze, konec hotovosti, bodování jako v Číně, autíčka na baterky, vše směřuje k tomuto cíli. Blíží se eu volby, přijďte všichni a nevolte mafii.Minúta pravdyMilana Uhríka, projev Alice Wedel Afd ytRoman Kirsch čtitulky, generál Hynek Blaško TrampotyEU a První výročí vzniku války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století, o Anděle Sara Wagenknecht, Prof John J Mearsheimer universityChicago naYtMatěj Gottwald čtitulky, na U rádiu Martina Kociánová o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova 3.2.atd.

Středa, 14. června 2023, 09:03Odpovědět

Karel Popper

Vážení, nepřipomíná Vám to 50. léta, ne-li 1. republiku, když se dávali zákazky potulným žebrákům a pod. ???

Středa, 14. června 2023, 08:09Odpovědět

Libor Burian

Problem je že před muzeem máme Václava svatého kterého (někdo) zabil, místo jeho bratra Boleslava který podle pramenů pomohl kamenným základům Čech. Další informace naleznete u článku ,,dezinformatorka" Lisková. Můžete si také přečíst článek na svobodnysvetcz: Náplní mé práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele (místní..!)

Úterý, 13. června 2023, 18:19Odpovědět

VIDEO: Provokatér, který vyzýval ke stržení ukrajinské vlajky, nesmí do Prahy. Nehodlá to respektovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.