Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Byl jako Hitler, řekl o zabitém léčiteli muž, který z jeho sekty odešel

Před Městským soudem v Praze dnes v případu vraždy léčitele z Kutné Hory svědčil muž, který manipulace a lži Richarda Š. prohlédl, a podařilo se mu ze sekty odejít. Podle jeho slov to ale nebylo lehké, vůdce skupiny ho pronásledoval. Samotné fungování společenství pak přirovnal k wehrmachtu, Richarda k Hitlerovi.

„Nedokázal jsem si představit život bez něj"

Arnošt M. se k léčiteli dostal v roce 2010 na doporučení otce, který ho také navštěvoval. Jak dnes u soudu řekl, první roky se nedělo nic podezřelého. „Nevykazovalo to znaky sekty, ale bylo to společenství lidí, kteří nějak smýšlí,“ řekl Arnošt.

Obžalovanou zubařku Magdu Š. představil Richardovi on, znal se s ní z vysokoškolských kolejí. „Přivedl jsem ji v dobré víře.“ Stejně jako ostatní svědci Arnošt popsal, jak léčitel Magdu ponižoval a urážel ji.

Říkal, že nic neumí a má deformace na těle. Svědci popsali, jak zabitý léčitel zacházel s obžalovanou zubařkou

U Městského soudu v Praze dnes při projednávání vraždy léčitele z Kutné Hory promluvili další dva svědci. Popsali, jak Richard Š. zacházel s obžalovanou zubařkou Magdalenou Š. Probíhalo podle nich ponižování, manipulace. Tu uplatňoval i na...

Druhá obžalovaná, učitelka tělocviku, Irena S. v jejímž pražském bytě léčitel přišel o život, měla podle něj lepší postavení, než všichni ostatní. „Dával ji za příklad, vzor, že věci, které vysvětluje, chápe. Nepamatuju si, že by na ni někdy zvýšil hlas.“

Sám pak společenství opustil na přelomu let 2018 a 2019. „Některé věci se mi začaly příčit. Načetl jsem si k tomu něco a zjistil, že to odpovídá sektě. Poslední rok a půl jsem docházel ze setrvačnosti, nebyl jsem schopen udělat poslední krok. Nedokázal jsem si představit život bez něj,“ vypověděl.

„Řekl otci, že ho chci otrávit"

Pomohlo to, že ho Richard sám vyhodil, cítil totiž Arnoštovu skepsi. „Poslední rok jsem ho nabourával. O něčem jsem řekl, že není správné a podobně.“ V jeho rozhodnutí hrály roli dva faktory. „Bydlel jsem v bytě, kde léčil. Tam člověk zaslechne spoustu věcí. Vymýšlel si, pomlouval, začala se ve mě hromadit nedůvěra,“ vyprávěl. K tomu měl informace od dvou žen, které s Richardem tehdy bydlely ve společné domácnosti. Mluvily o fyzickém násilí, týrání, jednu našel zmlácenou.

Léčitel mu pak napsal textovou zprávu, ať už nechodí. Dělal to tak pravidelně, když už o někoho neměl zájem. „Člověka vyhodil, byla to pro něj obrovská rána, která se dala srovnat s úmrtím v rodině. Počkal nějakou dobu, třeba půl roku, a pak mu napsal že se může vrátit.“ To se u Arnošta nestalo.

Městský soud pro Prahu dnes pokračoval projednávání případu vraždy kutnohorského léčitele Richarda Š., ze které jsou obviněny středočeská zubařka a učitelka z Prahy. O fungování skupiny a chování muže promluvili svědci, kteří s ním byli v...

Ve společenství ale zůstala část jeho rodiny a přátelé, Richard se pak se snažil zpřetrhat jejich vazby. „Řekl otci, že ho chci otrávit. Táta říkal, že to nevidí, ale že tomu věří. Richard mu říkal, že ho chci okrást, že jsem ho nikdy neměl rád. Byla to snůška toho, co ho zrovna napadlo.“ Otec s ním měl kontakt zakázáný. Když ho porušil, dostal vynadáno. 

U toho ale od vůdce skupiny nezůstalo. Probíhal stalking, psaní sprostých a výhrůžných mailů, posílání dopisů. Sám to neudělal, na všechno měl lidi. „Kromě hraní na playstationu nedělal nic,“ komentoval Arnošt. Posílal za ním lidi, aby si s ním promluvili.

„Nešlo udělat nic, co by nebyl schopen obrátit ve svůj prospěch"

Fungování společenství přirovnal Arnošt k Wehrmachtu, Richard byl jako vůdce Hitler, Stejskalová jako SS, plnila jeho příkazy. „Lidé ztratili vlastní názor, nezpochybňovali ho.“ Léčil v bytě v Kutné Hoře a postupně do domu sestěhovával lidi. „Pozorovali se, donášeli na sebe, dali mu potřebné informace, takže si mysleli, že ví všechno.“ Brali ho jako léčitele, mesiáše a nakonec boha.

Po svém odchodu kontaktoval dceru Stejskalové a ptal se, jestli se s matkou něco neděje. Přičítala to psychiatrické poruše, kterou řeší s odborníkem. Telefonovali si tři hodiny. „Myslím, že se rychle dostala do obrazu. Řešili jsme, jestli něco dělat.“

Jak ostatní dostat z léčitelových osidel probíral i s další ženou, Kristýnou P., Richardovou partnerkou, která od něj odešla. „Byly to desítky hodin diskuzí, ale nenapadal nás efektivní způsob. Nešlo udělat nic, co by nebyl schopen obrátit ve svůj prospěch. Napsali jsme mail, ale to nepadlo na úrodnou půdu. Pokud si to přečetli, nahlásili mu to a museli si zrušit mail.“

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky policie, léčitel, vražda, sekta, zubařka, učitelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Byl jako Hitler, řekl o zabitém léčiteli muž, který z jeho sekty odešel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.