Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

U soudu s vraždou léčitele promluvili svědci o jeho praktikách. Muže poslal nahého do lesa

, aktualizováno 30. června 2023, 13:13

Městský soud pro Prahu dnes pokračoval projednávání případu vraždy kutnohorského léčitele Richarda Š., ze které jsou obviněny středočeská zubařka a učitelka z Prahy. O fungování skupiny a chování muže promluvili svědci, kteří s ním byli v kontaktu deset let. Řešil, jak mají uklízet, s kým být ve vztahu, s kým žít, jak dlouho pracovat.

Zubařka pracovala i osmnáct hodin denně, doporučil jí to léčitel

Před soudem stojí kutnohorská zubařka Magdalena Š.a pražská učitelka tělocviku Irena S. Podle obžaloby muž loni v říjnu nejdřív dobrovolně spolkl lék, který ho zklidnil, partnerka Magdalena Š. ho pak řízla skalpelem do třísel a zápěstí, a nakonec mu podala celkové anestetikum. Na otravu touto látkou pak zemřel. 

Jako první dnes vypovídala Veronika S., která k léčiteli začala chodit kvůli tomu, že nemohla otěhotnět. Dostala od něj výživové rady, na základě jeho poznámek si něco nastudovala. Ženu léčil i na dálku, když byl v Kutné Hoře a ona v Anglii.

Na osobní setkání, za které platila pět set korun, chodila jen v neděli, právě tam se setkávala i s obžalovanou zubařkou Magdalenou Š. Ta podle ní bývala extrémně unavená. „Dělali jsme si srandu, jak usíná,“ popsala svědkyně sezení.

Řekla, že zubařka pracovala i 18 hodin denně, usínala pak i ve sprše. Pracovat jí tak doporučil Richard, aby byla konkurenceschopná mezi ostatními zubaři.

„Bylo mi řečeno, že se ani nemám ptát“

Na jednom sezení si u Magdaleny všimla i monoklu pod slunečními brýlemi. Když se jí zeptala, co se jí stalo, odpověděla, že narazila na skříň.

„Lidé chtěli jeho názor skoro soudcovský. Že by ponižoval, to jsem nezaznamenala. Pro mě je to šok, co se odehrálo, i v rámci násilí. Nepůsobil agresivně, na lidi se nezlobil,“ popsala. Dobře se s ním prý povídalo, byl to vysoce inteligentní jedinec.

Podle svědkyně se léčitel zaměřoval na na lidi, kteří měli trable doma, které bylo možno odříznout od rodiny. Sama se ale podle všech jeho rad neřídila. „Poslední měsíce jsem byla vytlačena z informačních kanálů, za což jsem teď vděčná. Bylo mi řečeno, že se ani nemám ptát,“ uvedla.

Na Magdalenu Š. podle ní tlačil i během sezení, chtěl po ní neustále názor, řešili její pacienty. K ní domů měl pak posílat lidi ze skupiny, aby na ni dohlédli. „Drželi nad ní stráž,“ komentovala. Nakonec s ní žil i on.

U Městského soudu v Praze dnes pokračovalo projednávání případu vraždy samozvaného léčitele, kterého podle obžaloby zabila jeho partnerka s pomocí učitelky. Podpořit je přišla dvojice žen s transparentem. Řekly, že obžalované jsou obětmi domácího...

„Vím, že na ni byl vcelku přísný, až sprostý"

Jako druhou začal soud vyslýchat Ivetu L. „Léčila jsem se u něj víc než deset let, měla jsem velké zdravotní problémy. „Byla jsem vděčná, že se mi zlepšil zdravotní stav. Bavili jsme se o tom, že všichni máme svoje problémy, že bychom je měli řešit, pracovat na sobě. Znělo mi to rozumně, seberozvoj,“ popsala Iveta L.

Na ženu přikládal ruce, působil energií na tělo. „Odcházela jsem nabitá energií,“ řekla. Platila pět set korun, poslední dva roky tisíc, chodila dvakrát týdně poslední roky.

U léčitele se také seznámila s přítelem, vlastně je dal dohromady. „Říkal, že bychom se k sobě hodili, že bychom si rozuměli. V průběhu se snažil ukázat, že by měl vztah založen na lásce. Zasahoval do toho. Zaslechla jsem, že to dělal vícero lidem,“ vzpomínala Iveta L.

S obžalovanou Magdalenou se občas potkaly na léčení. „Vím, že na ni byl vcelku přísný, až sprostý. V zimě přišla jen v tričku a kraťasech, říkala, že se musí otužovat. Dostala to jako pokyn od Richarda,“ uvedla. Pokyny léčitele ale ve skupině brali jako čest, říkal totiž, že se zabývá jen lidmi, u kterých to má cenu.

Soud vyloučil veřejnost, svědkyně se zhroutila

Když ale měla svědkyně vypovídat o události, při které přišel o život jeden z členů skupiny Jiří H., zhroutila se. Veřejnost byla proto z jednání vyloučena.

„Našli jsme ho v lese. Zažila jsem tam strašný šok,“ řekla ještě.

Jiří H. zemřel loni v srpnu u hradu Šternberk, tam Richard posílal členy skupiny, aby se sebezdokonalili. Okolnosti jeho smrti a také dalšího muže, Františka J., podle serveru Irozhlas vyšetřuje policie.

„Měl jsme tam být bez oblečení, bez jídla a měl jsem přemýšlet sám o sobě, o svých problémech se ženami a s penězi"

Třetího soud vyslechl přítele Ivety L., Tomáše S. Ten se u něj léčil s otokem kloubů, pak i s roztroušenou sklerózou. O té mu řekl sám léčitel, muž tvrzení nikdy nezpochybňoval. Při léčení řešili různé věci, někdy i Magdalenu Š. „Je kurva, je na chlapy, je na peníze," říkal o ní léčitel podle svědka.

Toho pak ještě s dalším mužem k obžalované i nastěhoval. „Asi měsíc a půl jsme bydleli u Magdy. Bylo nám řečeno, že Magda je kurva a má s ní zkusit žít. Mělo nám to pomoct. Koukala, ale pozvala nás dovnitř. Nevím, jestli měla informace, že tam máme spolu žít," vzpomínal. Společně u ní uklízeli tak, jak jim Richard Š. ukázal, důležité bylo savo, společně i chodili ven. Měli spolu trávit co nejvíc času.

Na jeho popud se i rozešli s přítelkyní, s tou se ale později zase dali dohromady. Léčitel ho také na rok vyloučil z léčení, protože dal pusu do vlasů jeho tehdejší partnerce. Pak mu řekl, že se může vrátit, že už pochopil. „Mluvil v hádankách," komentoval svědek. 

Na léčení do lesa minulý rok v srpnu i Tomáše S. „Měl jsme tam být bez oblečení, bez jídla a měl jsem přemýšlet sám o sobě, o svých problémech se ženami  a s penězi," řekl. Dál ale odmítl k dění v lese odmítl vypovídat s ohledem na probíhající vyšetřování


 

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky soud, vražda, léčitel, Kutná Hora, sekta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U soudu s vraždou léčitele promluvili svědci o jeho praktikách. Muže poslal nahého do lesa  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.