Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Říkal, že nic neumí a má deformace na těle. Svědci popsali, jak zabitý léčitel zacházel s obžalovanou zubařkou

U Městského soudu v Praze dnes při projednávání vraždy léčitele z Kutné Hory promluvili další dva svědci. Popsali, jak Richard Š. zacházel s obžalovanou zubařkou Magdalenou Š. Probíhalo podle nich ponižování, manipulace. Tu uplatňoval i na ostatní lidi ve skupině, snažil se je například odříznout od rodiny. Magdalena Š. a učitelka Irena S. jsou obžalovány z jeho vraždy. K činu došlo minulý rok v říjnu v bytě v Praze.

„Byla nejvíc ponižovaná, roky ji psychicky ničil"

Půl roku předtím, než léčitele začala navštěvovat Magda, chodila k němu její kamarádka Tereza M., také lékařka. Kutnohorský samozvaný léčitel měl podle dní lidi rozdělené na vnitřní a vnější okruh. „To, kdo mu bude blíž, vytvářel on. Dával pokyny lidem, že mají přijet na výlet, byla jeho iniciativa, koho vybral. Určoval, kdo s kým bude na pokoji, kdo s kým pojede v autě. Hýbal s lidmi jako s figurkami na šachovnici,“ vypověděla dnes Tereza M.

Magdu si vyhlédl už na začátku, s Terezou je rozdělil. „Byla od něj od začátku výjimečná, ovlivňoval její život. Byla nejvíc ponižovaná, roky ji psychicky ničil,“ pokračovala svědkyně.

Říkal jí, že neumí se oblékat, líčit, že má deformace na těle. Měnil jí barvu vlasů, od červené po černou. Osobně ji líčil, ukazoval jak, to má dělat. Před skupinou ji nechal stoupnout si před sebe a na jejím těle ukazoval, co by na ní změnil.

Městský soud pro Prahu dnes pokračoval projednávání případu vraždy kutnohorského léčitele Richarda Š., ze které jsou obviněny středočeská zubařka a učitelka z Prahy. O fungování skupiny a chování muže promluvili svědci, kteří s ním byli v...

Dávala mu všechny vydělané peníze

Tvrdil, že není dostatečně dobrým lékařem, nic neumí, neučí se, kdyby jí nepomáhal, nevydělala by si ani na rohlík. Už dříve u soudu zaznělo, že zubařka na jeho pokyn pracovala sedm dní v týdnu až do noci, spala asi tři hodiny denně, protože ráno ještě musela uklízet.

Richard řešil, co má Magda jíst, s kým se má stýkat, s kým má bydlet. „Buď byla nějak přestěhovaná nebo někdo k ní. Aby se poznala, jaká je kurva. Že když to uvidí, dá se s tím pracovat,“ řekla Tereza M. 

Vystavoval ji spánkové deprivaci, neustále ji vyslýchal. „Její vzpomínky pak reinterpretoval, byla zmatená, sama nevěděla, co se stalo a co ne.“

Podle ní mu také zubařka odevzdávala mu všechny finanční prostředky. „Vydělávala, aby mu mohla platit. Velké částky za léčení a také další částky spojené s konkrétním datem,“ uvedla. 

Vybíral peníze na projekt společného bydlení

Sama mu za léčení platila až čtyři tisíce za půl hodiny a poslala mu i až 2,8 milionu korun jako zálohu na parcelu domu. Richard totiž pro vybrané jedince plánoval společné bydlení.

Do tohoto projektu byl zapojen další svědek, Pavel S. Jako pracovník ve stavebnictví mu pomáhal s nápadem, který podle něj ale nikdy neměl jasný plán. Měli jen skicu, kterou namaloval jeden ze členů, a obcí na Kutnohorsku teprve vyjednávali možný prodej pozemků. Přesto už na bydlení Richard tajně vybíral peníze, další financování ale s nikým neřešil.

„Je zvláštní, že na tohle nikdy nepřišla řeč. Ten projekt byl finančně náročný. Mým úkolem bylo zajištění inženýrských sítí,“ uvedl Pavel S.

Ten měl s Richardem podobné zkušenosti jako Tereza M. Stejně jako ji se ho snažil odříznout od rodiny, hlavně od otce, a zažil šikanování Magdy.

„Moje partnerka byla víc kritická. Měl tendenci nás rozdělit"

Za léčení, které se u něj týkalo karpálního tunelu, také platil. Jednorázově si Richard také řekl o šedesát šest tisíc korun, když nechal Pavla S. napsat dopis, který ho měl očistit. Peníze byla podle Richard částka pro převozníka, kterým se nazýval.

„Všechno, co říkal, jsem považoval, že to tak je. Hodně jsem mu věřil. Moje partnerka byla víc kritická. Měl tendenci nás rozdělit,“ popsal Pavel S.

Po smrti léčitele vyšlo najevo, že má na účtu 97 milionů korun. 

Změna u něj podle svědků nastala, když odešla Richardova předchozí partnerka. Začal být podle nich agresivnější a egocentrický, řešil jen co mu chybí. „Začal mluvit o tom, že je unavený z lidí, že tu nechce být, že chce jít domů, že jednoho dne zmizí. Přesvědčoval nás, že je tu jen na pár procent, z tohoto světa odchází,“ popsala Tereza M. 

„Mluvil o tom, že není z tohoto světa, že se tam musí vrátit. Lidé jsou zlí a nepřející,“ potvrdil Pavel S.

Před soudem stojí kutnohorská zubařka Magdalena Š. a pražská učitelka tělocviku Irena S. Podle obžaloby muž loni v říjnu nejdřív dobrovolně spolkl lék, který ho zklidnil, partnerka Magdalena Š. ho pak řízla skalpelem do třísel a zápěstí, a nakonec mu podala celkové anestetikum. Na otravu touto látkou pak zemřel. Ženám muž namluvil, že jeho tělo po smrti zmizí.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Městský soud, vražda, léčitel, zubařka, šikana, manipulace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Logr

Mám takový dojem, že tu nejde o případ pro soud,ale pro psychiatra...

Úterý, 11. července 2023, 11:26Odpovědět

Říkal, že nic neumí a má deformace na těle. Svědci popsali, jak zabitý léčitel zacházel s obžalovanou zubařkou  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.