Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

VIDEO: Prezident Pavel jednal s vedením Prahy, řešili problémy ve školství i bydlení

Během prvního dne své oficiální návštěvy hlavního města se prezident Petr Pavel sešel i s jeho vedením. Jednal s primátorem, radními i předsedy zastupitelských klubů o problémech, se kterými se Praha potýká. Na brífinku za největší problémy Prahy označil dopravu, bydlení a školství.

„Je to jeden z krajů, který je významně svými problémy propojen se Středočeským krajem. Je to také místo, kde se vytváří podstatná část národního HDP a kumuluje se tu celá řada problémů,“ vysvětlil na tiskové konferenci Petr Pavel důvod své dvoudenní návštěvy. 

Dopoledne se podíval do Základní školy Cimburkova na Žižkově, poté přejel na Újezd k pietnímu shromáždění k uctění obětí komunismu a pak poobědval s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS) v rezidenci primátora na Mariánském náměstí. 

Právě k návštěvě školy a celkovému stavu školství se Pavel vrátil při mediálním brífinku v budově magistrátu.

Prezident zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Podívejte se na jeho program

Prezident České republiky Petr Pavel dnes zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Petr Pavel s manželkou Evou dnes po půl deváté navštívil Základní školu Cimburkovu na pražském Žižkově. Během návštěvy metropole, která bude trvat 27. a 28 června, se...

Náš systém by ideálně měl zajišťovat vzdělání stejného standardu na školách základních, středních i vysokých pro všechny studenty. Že by měl být v principu inkluzivní. A všichni víme, že ještě není,“ prohlásil Pavel. Systém podle něj není připraven na to, aby se mohl věnovat žákům se speciálními potřebami, ať jsou to sociální požadavky nebo specifika etnika. 

„Navíc naše společnost stále trpí neduhem nedostatečné tolerance k odlišnosti,“ konstatoval Pavel. Škola podle něj odvádí skvělou práci, systém podle něj ale potřebuje dlouhodobé plány pro začlěnění vyloučených dětí do běžný škol.

Podle Pavla je problém i v dostupnosti škol. „Na jedné straně má Praha prokazatelně nejvyšší kvalitu vzdělávání v celé České republice, na druhou je zároveň také cílovou destinací pro mnoho lidí, kteří sem jezdí za prací z celé země a tím vzniká přetlak, který nelze kompenzovat jenom detailním studiem demografického vývoje,“ řekl Pavel. Za další komplikaci označil spádovou turistiku a nedostatečnou digitalizaci, kvůli které nemají rodiče přehled dostupných míst.

Kromě školství probírali na magistrátu ještě dopravu a bydlení, v těchto dvou tématech budou pokračovat ještě i zítra.


 

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky prezident, návštěva, Praha, magistrát, primátor, jednání, školství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Inkluze - začleňování problémových žáků už několik let probíhá. O kolik míst jsme se posunuli v žebříčku ve srovnání s ostatními státy ? Normální bývalo rozdělení žáků ABCDE a školy speciální, se solidními výsledky.

Úterý, 27. června 2023, 21:03Odpovědět

VIDEO: Prezident Pavel jednal s vedením Prahy, řešili problémy ve školství i bydlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.