Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Praze otevře centrum pro ty, kteří přežili válku a sexuální násilí na Ukrajině

V Praze vznikne kontaktní centrum pro přeživší války a sexuálního násilí na Ukrajině, bude první svého druhu mimo území Ukrajiny. Ukrajinci a Ukrajinky v něm získají psychologickou i právní pomoc ve svém jazyce. Centrum vznikne v řádu měsíců a česká a ukrajinská vláda už nyní podnikají praktické kroky pro jeho zřízení, oznámila dnes zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Pro Ukrajinky v Česku bude také v řádu týdnů dostupná mobilní aplikace Bright Sky pro řešení domácího násilí.

Půjde o první centrum pro přeživší války mimo Ukrajinu

„Chtěla bych vyjádřit své poděkování za systematickou pomoc našim uprchlíkům, kteří pobývají tady na území Česka a získávají všelijakou pomoc od občanských organizací i vlády. Dnes nemáme konkrétní datum otevření tohoto centra, ale uděláme vše, co bude v našich silách, aby to bylo co nejdříve," uvedla Kateryna Levčenková, zmocněnkyně ukrajinské vlády pro rovnost pohlaví a členka ukrajinské vládní delegace v Praze.

V Česku nyní podle Šimáčkové Laurenčíkové nadále přebývá kolem 325 tisíc ukrajinských uprchlíků pod dočasnou ochranou, přičemž 80 procent z nich představují ženy a děti. Některé z těchto žen si s sebou do Česka přinesly trauma sexuálního násilí a v Česku jim překážkou v řešení situace může být mimo jiné jazyková bariéra či ostych vůči českým úřadům.

Místo bude sloužit pro sociální, psychologickou i právní pomoc

Středisko pomoci má sloužit jako kontaktní místo, kde oběti získají potřebné informace, specializovanou sociální a psychologickou podporu, ale i právní pomoc. Centrum tak bude sloužit i jako místo pro shromažďování důkazů při vyšetřování zločinů proti lidskosti. Podobných míst na Ukrajině nyní funguje 11.

„Je zřejmé, že ke vzniku takového centra je důležité přizvat vícero partnerů, ať už českých se zkušeností s pomocí obětem násilí na dětech nebo sexualizovaného násilí, nebo zahraničních partnerů, protože s touto cílovou skupinou, s oběťmi válečného násilí, nemá Česká republika tolik zkušeností," vysvětlila Šimáčková Laurenčíková.

Dalším pokrokem v pomoci ukrajinským uprchlíkům je otevření už několik let fungující aplikace Bright Sky od Nadace Vodafone v ukrajinštině; aplikace slouží jako platforma pro oběti nebo svědky domácího násilí. „Překlad je hotový a v následujících týdnech budeme aplikaci testovat s ukrajinskými ženami v Česku. No a věřím, že brzy bude dostupná všem Ukrajinkám u nás," oznámila manažerka projektu Bright Sky Veronika Řídelová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky válka, Rusko, Ukrajina, pomoc, Česká republika, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze otevře centrum pro ty, kteří přežili válku a sexuální násilí na Ukrajině  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.