Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Pražský maraton přinese do české ekonomiky asi 200 milionů korun. Závod přiláká zahraniční turisty

Pražský maraton, který se bude konat v neděli 5. května, přinese zhruba 200 milionů korun do české ekonomiky. Novinářům to dnes řekli zástupci organizace RunCzech, která pražské závody pořádá. Praha díky běžeckým závodům láká desetitisíce tuzemských i zahraničních turistů. Na závod se podle pořadatelů letos přihlásilo přes 8000 běžců, zhruba polovina z toho jsou účastníci ze zahraničí, a metropole se tak díky tomu podle organizace zviditelní.

Maraton seriálu RunCzech v Praze se uskuteční po dvacáté deváté, a to v neděli 5. května od 09:00, start i cíl je na Staroměstském náměstí. Zúčastnit se ho může přes 10 tisíc závodníků - elitních vytrvalců i rekreačních běžců.

Ekonomický přínos pro Prahu bude podle marketingového manažera RunCzech Jiřího Nečáska letos zhruba 200 milionů korun, loni to bylo 190 milionů. „Když maratonec jede na ten závod, tak většinou nejede sám, spojují to dnes i s turismem, a bere sebou tudíž i rodinu nebo kamarády. Musí se tedy někdy ubytovat, někde se stravovat, většinou si koupí nějaký suvenýr, takže ten ekonomický přínos pro Prahu tam je," řekl Nečásek.

Maraton má Prahu zároveň globálně zviditelnit, turisty podle Nečáska zajímají i pražské památky. Závod se navíc podle něj bude přenášet například na platformě YouTube, vysílat by ho měla podle něj rovněž Česká televize.

Běžecké závody RunCzech přilákají do Prahy podle pořadatelů obvykle kolem 107 tisíc tuzemských i zahraničních turistů v době konání závodů, tedy v dubnu, květnu a září. Nečásek uvedl, že oblíbený je kromě maratonu zejména Pražský půlmaraton, který byl letos 6. dubna. Zúčastnilo se ho přes 15 tisíc lidí.

Pořadatelé podle Nečáska posílí letos organizační opatření akce, protože na dubnovém půlmaratonu, který se pořádal za neobvykle vysokých teplot, měly desítky lidí problémy s přehřátím. „Počítáme s tím, že bude na Pražském maratonu 16 občerstvovacích stanic, z toho osm s iontovými nápoji. Celkem máme připravených 30 tisíc litrů vody a přes 16 tisíc litrů isotonického nápoje," uvedl. Na trati bude podle něj také 34 zdravotních hlídek první pomoci a čtyři hlídky na kole s defibrilátory, k dispozici bude od záchranné služby zdravotnický modul Golem pro hromadná neštěstí.

Závodníci se podle Nečáska budou moct občerstvit také ovocem, připraveno pro ně bude 27 tisíc banánů a 17 tisíc pomerančů. Účastníky budou pořadatelé informovat o rizicích teplého počasí. Teploty mají o víkendu přesáhnout 20 stupňů Celsia.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto RunCzech

Štítky kondice, atletika, správa, maraton, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražský maraton přinese do české ekonomiky asi 200 milionů korun. Závod přiláká zahraniční turisty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.