Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zeman otevřel zrekonstruovanou restauraci Vikárka na Hradě

Na Pražském hradě se zčásti otevřela známá restaurace Vikárka v ulici těsně přiléhající ke katedrále svatého Víta. Jejího otevření se zúčastnil prezident Miloš Zeman a provozu požehnal pražský arcibiskup Jan Graubner.

Historický objekt byl uzavřený od léta roku 2014, jeho rekonstrukce skončila loni. Podle podmínek výběrového řízení, které na provozovatele restaurace vyhlásila loni v listopadu Správa Pražského hradu, se měl do dnešního dne otevřít aspoň výčep v restauraci. Další části provozu, tedy restaurace, samoobslužná restaurace a vinárna se mají otevřít nejpozději od 1. dubna. Restauraci doplňují dvě předzahrádky v ulici Vikářská a dvorek Vikárky. Podle dostupných údajů z roku 2020 Hrad vynaložil na stavební úpravu objektů na Vikárce zhruba 30 milionů korun.

Dnes je v módě při možných i nemožných příležitostech připomínat Václava Havla. Já bych ho chtěl také připomenout, ale tentokrát při možné příležitosti. Protože to byl právě Václav Havel, který z tohoto místa učinil jednu ze svých kanceláří. A v tom nejlepším smyslu, jaký kancelář vůbec může mít. Takže já spojuji Vikárku nejen s postavou pana Broučka, ale také s postavou Václava Havla," řekl Zeman.

Restaurace Vikárka má jméno podle původních obyvatel domu, Vikářská ulice byla dříve domovem vikářů – příslušníků svatovítské kapituly. Restaurace v něm začala fungovat již v polovině 19. století. Známá je také díky Matěji Broučkovi, hrdinovi knížek Svatopluka Čecha, který se po delším pobytu ve Vikárce propadne podzemními chodbami do 15. století.

Hrad chce v areálu nabízet jídla dostupná pro české návštěvníky. Hledá nájemce restaurace

Správa Pražského hradu vyhlásila výběrové řízení na nájemce, který zprovozní nově rekonstruovanou restauraci Vikárka. Hrad v ní chce česká hlavní jídla a minimálně čtyři z nich musí stát do 230 korun.

Současnou rekonstrukci provedlo studio Masák & Partner, které v areálu Pražského hradu stálo i za rekonstrukcí některých částí Starého královského paláce. Vikárku s dlouhým stavebním vývojem architekti především očistili od mnoha zásahů z její moderní historie.

Areál Pražského hradu je sice oficiálně otevřen denně od 06  do 22 hodin, vstup do něj je ale už přes šest let podmíněný bezpečnostní prohlídkou. Po zavedení kontrol areál přestal být fakticky průchozí, což se nelíbilo například Pražanům, kteří byli zvyklí si přes nádvoří Hradu zkracovat cestu. Lidé kritizovali i dlouhodobé uzavření části zahrad včetně Jeleního příkopu. Hradní úředníci uzavírky zdůvodňovali náročnými opravami, bezpečnostní kontroly byly podle prezidentské kanceláře zavedeny na žádost policie. Například spolek Kverulant ale dává uzavření Hradu do souvislosti s vyvěšením červených trenýrek, kterými skupina Ztohoven nahradila v září 2015 prezidentskou standartu.

Zemanův mandát skončí v březnu. Ke konci minulého roku začal Hrad činit ohledně přístupnosti areálu vstřícné kroky. Zeman požádal ministra vnitra o zrušení či zásadní úpravu bezpečnostních kontrol s tím, že je nyní nepovažuje za správné a v souladu se zájmy občanů. Policie kontroly zatím doporučila zachovat. Od 15. prosince Pražský hrad otevřel i přes zimní sezonu Jelení příkop.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky Pražský hrad, restaurace, jídlo, turisté, výběrové řízení, Vikárka, Pražský hrad, Miloš Zeman, restaurace, Jan Graubner, Václav Havel, Katedrála svatého Víta, rekonstrukce, Josef Vítězslav Šimák, Svatopluk Čech, Jelení příkop

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeman otevřel zrekonstruovanou restauraci Vikárka na Hradě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.