Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Petřín bude dnes i zítra svítit v barvách Ukrajiny

Praha na budově magistrátu sice jako některé radnice městských části nevyvěsila vlajku Ukrajiny jako symbol podpory v konfliktu s Ruskem, ale připravila akci daleko viditelnějších rozměrů. Dnes večer se do ukrajinské modro-žluté kombinace zbarví petřínská rozhledna, která bude těmito barvami hrát i během zítřejšího večera. Pražští radní v minulém týdnu přijali deklaraci solidarity s Ukrajinou, čímž se vymezili proti hrozbám ze strany Ruska.

„Naše myšlenky v těchto dnech směřují k lidem na Ukrajině“

Petřín bude v úterý a ve středu večer mimořádně rozsvícen do ukrajinských barev. Jde o akci, která vyjádřit podporu a solidaritu s Ukrajinou. Praha odsoudila ruskou agresi a vyjádřila podporu nejen Kyjevu.

„Naše myšlenky v těchto dnech směřují k lidem na Ukrajině. Prahu i Kyjev spojuje podobná zkušenost s totalitními režimy a obě města vyznávají demokratické hodnoty. Z mého osobního setkání s tamním primátorem Vitalijem Kličkem vyplynulo, že si Ukrajinci váží každého projevu solidarity a podpory. Nabídl jsem samozřejmě i praktickou pomoc, kterou bychom zajistili v koordinaci s ministerstvy. Nyní čekáme na konkrétní požadavky a zůstáváme i nadále v kontaktu,“ uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Hřib jede na Ukrajinu. Vměšovat se do ukrajinské krize mu nepřísluší, zní z opozice

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) dnes oznámil, že v pondělí odpoledne odletí do Kyjeva, kde chce vyjádřit podporu a solidaritu Ukrajině v době hrozícího ozbrojeného konfliktu s Ruskem. Na Hřibovo rozhodnutí okamžitě reagoval opoziční...

Podobnost s rokem 1968

Minulý týden přijali pražští radni deklaraci o podpoře Ukrajiny a primátor Hřib navštívil Kyjev osobně, aby kyjevskému primátorovi Vitaliji Kličkovi vyjádřil solidaritu a podporu.

„Jde o naši povinnost a výraz sounáležitosti s Ukrajinou. Náš národ zažil podobnou situaci v roce 1938 i v roce 1968. Je smutné, že den osmiletého výročí Majdanu a odvolání prezidenta Janukovyče Rusko oslavuje vstupem ruských vojsk na území Ukrajiny,“ popisuje radní hl. m. Prahy pro oblast majetku Jan Chabr (TOP 09).

Podívejte se, které městské části vyvěsily ukrajinskou vlajku

Některé městské části dnes vyvěsily ukrajinské vlajky jako symbol nesouhlasu s agresí Ruska vůči Ukrajině. Vlajky vlají například na radnicích Prahy 3, Prahy 7, Prahy 5 nebo na Vítězném náměstí v Praze 6. O tom, zda bude modro-žlutá vlajka...

Podpora městských částí

V roce 2021 žilo v Praze téměř 70 tisíc Ukrajinců. „Vyjadřujeme podporu a solidaritu všem ukrajinským sousedům i jejich krajanům, kteří teď na Ukrajině žijí ve velké nejistotě a strachu o své životy v důsledku eskalujícího konfliktu s Ruskem. Jsme v kontaktu s humanitárními organizacemi a budeme pomáhat tam, kde bude potřeba,“ dodala radní pro kulturu, cestovní ruch a národnostní menšiny Hana Třeštíková (Praha sobě).

Ukrajinu podporuje také většina radnic městských částí, ukrajinská vlajka vlaje například na radnicích Prahy 3, Prahy 5, Prahy 6, Prahy 7 nebo Prahy 10.

Ohodnoť článek

Foto MHMP

Štítky Petřín, rozhledna, Ukrajina, podpora, Praha, Rusko, radnice, městská část, Kyjev, Petřínská rozhledna, Vitalij Vladimirovič Kličko, primátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alžběta Dvořáková

Rusko-ukrajinskou situaci a její dopad na ekonomiku a další oblasti pro vás sledujeme i na našem webu .

Sobota, 26. února 2022, 11:40Odpovědět

Petřín bude dnes i zítra svítit v barvách Ukrajiny  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.