Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hřib jede na Ukrajinu. Vměšovat se do ukrajinské krize mu nepřísluší, zní z opozice

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) dnes oznámil, že v pondělí odpoledne odletí do Kyjeva, kde chce vyjádřit podporu a solidaritu Ukrajině v době hrozícího ozbrojeného konfliktu s Ruskem. Na Hřibovo rozhodnutí okamžitě reagoval opoziční zastupitel Ondřej Prokop (ANO 2011), který doslova uvedl, že nechápe, proč se Hřib věnuje ukrajinské krizi, což mu podle něj nepřísluší.

Podle Hřiba je cesta na Ukrajinu zcela namístě

Hřib na Ukrajinu odletí v pondělí. O den později se má na kyjevské radnici setkat společně s primátorem Varšavy Rafalem Trzaskowskim, se kterým reprezentují Pakt svobodných, se starostou ukrajinského hlavního města Vitalijem Kličkem.

Hřib na obhajobu své cesty uvádí, že Prahu a Kyjev pojí dlouhodobě přátelské vztahy, příklon k demokratickým hodnotám a zkušenost s totalitními režimy. Pražský primátor cestuje na Ukrajinu podle svých slov i proto, že v Praze žije velmi početná ukrajinská komunita a Ukrajina čelí hrozbě ozbrojeného konfliktu ze strany Ruska.

„Je zcela namístě, aby Praha a další členové Paktu svobodných měst vyjádřili hlavnímu městu Ukrajiny a jeho obyvatelům v těchto těžkých časech podporu. Věříme totiž, že města obecně hrají při řešení globálních problémů zásadní roli. Kyjev musí zůstat svobodnou metropolí a baštou demokracie v regionu. Členská města paktu s Kyjevem sdílí stejné hodnoty a cíle a jsou také domovem mnoha ukrajinských krajanů – jenom v Praze jich podle Ministerstva vnitra žije zhruba 70 tisíc,“ uvedl dnes Zdeněk Hřib.

POLITICKÁ KORIDA: Je v pořádku, že Praha zaplatila přes dva miliony, aby mohli lidé jezdit zdarma na sdílených kolech?

Pilotní projekt propojení sdílených kol s Pražskou integrovanou dopravou se dočká trvalého začlenění do městské dopravy. Majitelé Lítačky díky němu mohou až čtyřikrát denně využít čtvrthodinovou jízdu na sdílených kolech zadarmo. Za zkušební...

„Nerozumím tomu, proč má Zdeněk Hřib potřebu vměšovat se do zahraniční politiky“

Opoziční zastupitel a předseda zastupitelského klubu ANO 2011 Ondřej Prokop se nechal slyšet, že je osobně rád, že Česká republika Ukrajinu podpořila, ale zahraniční politika je úkolem vlády, ne pražského primátora.

„Dlouhodobě nerozumím tomu, proč má Zdeněk Hřib potřebu vměšovat se do zahraniční politiky a nemohu se zbavit dojmu, že tím hlavním motivem je pro primátora jeho osobní PR. Obzvlášť v situaci, kdy Praha má mnoho problémů a on je tím, kdo by je měl řešit. Jsme v hluboké bytové krizi, metro D se nestaví vinou zastupitelky zvolené za Piráty, se kterou se ani po letech Hřib neumí domluvit, nikam se neposunula ani stavba obou okruhů a dokonce nezačala ani ve volbách slibovaná rekonstrukce Libeňského mostu,“ uvedl pro Pražskou Drbnu Ondřej Prokop.

Prokop zároveň dodal, že podle něj Zdeňku Hřibovi nepřísluší věnovat se ukrajinské krizi. „Opravdu nechápu proč se pan primátor věnuje ukrajinské krizi. To mu nepřísluší,“ dodal Prokop.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdeněk Hřib

Štítky Zdeněk Hřib, Ukrajina, diplomacie, opozice, Praha, Rusko-ukrajinská krize (2021–2022), Kyjev, primátor hlavního města Prahy, ANO 2011, Česká pirátská strana, Rusko, primátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Wlad Miha

není chytrý starosta Kyjeva - Kličko se podělí o své zkušenosti, jak oklamat a okrást obyvatele svého města

Středa, 6. dubna 2022, 23:43Odpovědět

Josef Malina

zrovna od Piráta bych očekával, že bude uplatňovat princip státnosti a nebude se naopak natřásat v lidovém kroji jednoho konkrétnho ukrajinského etnika.

Neděle, 13. února 2022, 18:17Odpovědět

Antonin Klimčík

Podle Hřiba je cesta na Ukrajinu zcela namístě,satane a jedeš tak hotentote za své

Sobota, 12. února 2022, 14:11Odpovědět

Dagmar Ry

hřibátor to má za pár, tak proč by se měl starat o Prahu, že? A protože trafika na něj pochopitelně čeká, doporučovala bych mu právě ambasadora n Ukrajině.

Sobota, 12. února 2022, 12:35Odpovědět

Jan Chytil

Doufám že bude mít přibaleno dostatečné množství Indulony!!

Pátek, 11. února 2022, 17:00Odpovědět

Josef Šašek

některé zahraniční cesty českých politiků za peníze daňových poplatníků zejména ty Ukrajinské či Tchaj-wanské jim sluší a hovoří za ně kdo jsou a co jsou...jen mě mrzí, že ještě neproběhly cesty k muslimským Ujgurům a bigotním Tibeťanům

Pátek, 11. února 2022, 14:05Odpovědět

Hřib jede na Ukrajinu. Vměšovat se do ukrajinské krize mu nepřísluší, zní z opozice  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.