Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Usilovat opět o post předsedy Senátu? Záleží na výsledku voleb, říká Miloš Vystrčil

Česko čeká v pátek a v sobotu finále senátních voleb. Lidé v něm rozhodnou o tom, jak silná bude opoziční většina v horní komoře. Svými hlasy předurčí také to, jestli předsedou horní komory zůstane zástupce ODS, nebo bude vystřídán zástupcem Starostů. V krátkém rozhovoru před druhým kolem senátní volby vyzpovídala redakce současného předsedu Miloše Vystrčila (ODS).

Jak hodnotíte celorepublikové výsledky ODS v senátních volbách?
Myslím, že čas na výsledné hodnocení nastane až po skončení druhého kola senátních voleb. V tuto chvíli je faktem, že do druhého kola postoupilo celkem 17 kandidátů, které buď ODS navrhovala nebo koaličně či jinak podporovala.

Budete opět usilovat o post předsedy Senátu?
Záleží na výsledcích druhého kola senátních voleb a mé následné případné podpoře.

V uplynulých volbách výrazně oslabila levice. Jak si vysvětlujete takový propad?
To je otázka pro lídry levicových stran, já se raději soustředím na spolupráci na pravici, která nám přinesla úspěch v krajských volbách a  doufám, že bude úspěšná i ve druhém kole senátních voleb, kde půjde o hodně.

Senátní volby pod drobnohledem. Výsledek může ledacos naznačit o volbě předsedy horní komory

Druhé kolo senátních voleb odhalí nejen nové složení třetiny horní komory Parlamentu České republiky, ale zároveň může ledacos naznačit o další volbě její předsedy. Tím je v tento moment Miloš Vystrčil (ODS), který v únoru letošního roku nahradil...

Jak jde skloubit pozici krajského zastupitele a senátora?
Schůze krajského zastupitelstva se koná v průměru jednou za dva měsíce. Pokud je senátor řadovým (neuvolněným) krajským zastupitelem, považuji to za výhodu, neboť má přímý přístup k informacím na úrovni krajských a často i obecních samospráv. Tyto informace jsou  pro senátora a posuzování mnoha zákonů velmi důležité. Senátor také tím pádem neztrácí kontakt s krajskou a komunální realitou.

Jaké dozvuky má v těchto dnech Vaše cesta na Tchaj-wan? Rýsují se nějaké další obchodní spolupráce?
Nyní se především snažíme zúročit příležitosti, které Taiwan zejména v oblasti obchodní, hospodářské, vědecké, výzkumné a v oblasti inovací nabídl.

Například nyní se konkrétně snažíme úspěšně zajistit realizaci procesu darování, přepravy a zprovoznění pěti linek na výrobu roušek z Taiwanu do Česka.

Jaký je nyní postoj státu k posunutí dalších možností česko-tchajwanské spolupráce?
Na hodnocení je zatím brzy. Společně s dalšími členy výpravy na Taiwan se nám ale, myslím, podařilo ukázat směr, kterým by se mohla spolupráce ubírat.

Koncem září jste nebyl pozván na setkání ústavních činitelů na Pražském hradě. Mluvil jste od té doby s Milošem Zemanem?
Nemluvil.

Ohodnoť článek

Foto Senát

Štítky volby, Senát, Miloš Vystrčil, ODS, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Česko, Tchaj-wan, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Usilovat opět o post předsedy Senátu? Záleží na výsledku voleb, říká Miloš Vystrčil  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.