Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Senátní volby pod drobnohledem. Výsledek může ledacos naznačit o volbě předsedy horní komory

Druhé kolo senátních voleb odhalí nejen nové složení třetiny horní komory Parlamentu České republiky, ale zároveň může ledacos naznačit o další volbě její předsedy. Tím je v tento moment Miloš Vystrčil (ODS), který v únoru letošního roku nahradil tragicky zemřelého Jaroslava Kuberu, když poměrně jasně zvítězil v předčasné volbě s více 68 procenty hlasů. Nové složení části Senátu však může ovlivnit podporu současného předsedy, jehož jméno je čím dál častěji skloňováno také s prezidentskou volbou.

První kolo voleb do Senátu se konalo 2. a 3. října společně s volbami do krajských zastupitelstev. Ve volebních obvodech, kde z prvního kola nevzešel vítěz s nadpoloviční většinou hlasů, se bude konat druhé kolo 9. a 10. října.

Druhé kolo senátních voleb může být podle některých politologů otázkou setrvání Miloše Vystrčila v pozici předsedy horní komory. Starostové a nezávislí s TOP 09 mají v tento moment devatenáct senátorů, stejně jako ODS. Poměr rozvržení sil v jednaosmdesátičlenném Senátu však může druhé kolo výrazně proměnit.

ODS obhajuje dva mandáty. V druhém kole bude občanskou demokracii reprezentovat deset kandidátů navržených stranou, tři koaliční, kde byla navrhovatelem jiná strana a čtyři, které ODS podpořila. Podle kurzů bookmakerů se ODS může spoléhat na znovuzvolení Lumíra Aschenbrennera na Plzeňsku. Doplnit ho měli minimálně Tomáš Fiala na Strakonicku a Miroslava Němcová s podporou STAN a TOP 09 v Praze 1, které zvolení v prvním kole uniklo jen těsně. Velmi dobře si podle kurzů vedou také další kandidáti.

„Do druhého kola senátních voleb postoupilo deset kandidátů ODS. Je před námi druhé kolo, ve kterém, věřím, obhájíme pozici nejsilnější politické strany v Senátu,“ říká předseda ODS Petr Fiala, který zároveň vyzval voliče, aby šli volit ve druhém kole senátních voleb.

Naopak STAN obhajuje taktéž dva mandáty. Jednoho senátora má již zvoleného v prvním kole a osm dalších postupů do druhého kola k tomu. Největším úspěchem v senátních volbách je vítězství obhajujícího senátora Zbyňka Linharta hned v prvním kole. Podle analýzy se u Starostů v souvislosti se zvolením nejčastěji mluví o jménech jako Jan Sobotka na Trutnovsku, Jiří Vosecký na Českolipsku a David Smoljak v Praze 9.

Kde se volí do Senátu?

Vše tedy nasvědčuje vyrovnanému souboji, který novým rozvržením mandátů může znamenat také změnu podpory současného předsedy komory. Ten před nedávnem potvrdil, že s největší pravděpodobností bude o pozici opět bojovat. „Počítám s tím. Pokud mi to výsledky voleb umožní, tak se o to pokusím. Důležité je, abych měl podporu. Pokud bych ji neměl, tak by to byl marný pokus a byl by zbytečný,“ potvrdil před nedávnem Miloš Vystrčil iRozhlasu.

Právě on se podle některých politologů stal symbolem poslední doby a jeho zvolení by mohlo pomoci k udržení linie, kterou Senát hájí. Druhé kolo senátních voleb rozhodne i o tom, kdo bude stát v jeho čele. Jen vítězství ODS zajistí, aby to byl Miloš Vystrčil. Je v tom i důležitá symbolika pro celou zemi. Jestliže Vystrčil nebude předsedou, čínská propaganda toho zneužije k demonstraci vlivu Číny a zastrašování,“ říká politolog Ladislav Mrklas.

Právě podle politologů se dá očekávat, že druhé kolo senátní volby bude velmi vyrovnané. „Volební systém do Senátu znamená, že se každé dva roky mění rozložení sil jednotlivých politických táborů v něm. Spolu s tím může docházet a často dochází i ke změně personálního obsazení funkce předsedy Senátu. V tomto letošní situace není nikterak výjimečná. Čím jsou letošní volby zajímavé, je fakt, že dva nejsilnější senátní kluby mají vyrovnaný počet členů a zároveň jsou velmi vyrovnané i šance obou táborů na zisk nových křesel,“ uzavírá politolog Miloš Gregor.

Ohodnoť článek

Foto Senát

Štítky senát, volby, druhé kolo, ODS, STAN, Miloš Vystrčil, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Senát Parlamentu ČR, Jaroslav Kubera, Parlament České republiky, Česko, Starostové a nezávislí, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senátní volby pod drobnohledem. Výsledek může ledacos naznačit o volbě předsedy horní komory  |  Volby  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.