Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Duhová bude v Praze Petřínská rozhledna i vlajky tramvajích. Radní přehlasovali primátora

Původně měl magistrát v rámci Prague Pride vyvěsit jen duhovou vlajku na radnici, nakonec město vizuálně podpoří festival podobně jako v minulých letech. Pražští radní dnes odhlasovali duhové nasvícení Petřínské rozhledny, vlajky na veřejném osvětlení i přechod na Mariánském náměstí.

S návrhem přišel Adam Zábranský (Piráti), radní pro oblast majetku, transparentnosti a legislativy. „Rozsah podpory takovýchto významných akcí by měl být stanoven dle koaliční dohody, nikoliv stanoviska jedné strany. A toho jsme dnes na radě dosáhli,“ uvedl na svém Twitteru Zábranský.

Reagoval na rozhodnutí primátora Bohuslava Svobody (ODS) z minulého týdne, který chtěl vyvěsit vlajky na magistrátních budovách, komerční stránky akce podle svých slov ale podpořit nechtěl.

Prague Pride kritizuje primátora za málo duhy, ten nechce podpořit komerční stránku akce

Zástupci festivalu Prague Pride kritizovali primátora Bohuslava Svobodu za to, že nenechá v ulicích hlavního města vyvěsit duhové vlajky, osvítit Petřínskou rozhlednu a přemalovat přechod na Mariánském náměstí. Ten se brání tím, že magistrát...

Z jedenáctičlenné rady hlasovali pro Zábranského návrh čtyři pirátští radní a další dva důležité hlasy dostali od Petra Hlaváčka (STAN) a Jiřího Pospíšila (TOP 09).

„Rozsah symbolické podpory Prahy vůči festivalu Prague Pride bude obdobný jako v uplynulých letech, tedy včetně vyvěšení vlajek na sloupech veřejného osvětlení a nasvícení Petřínské rozhledny,“ sdělil Zábranský.

Jak doplnil náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) na tiskové konferenci, vlajky budou vyvěšeny na sloupech v trase průvodu a přechod složí z materiálu, který má magistrát uskladněn. K tomu dopravní podnik duhové vlajky umístí i na tramvaje jedoucí na lince 17, stejně jako minulý rok.

„Rozhledna bude svítit na zahájení a v den průvodu,“ uzavřel Hřib.

Svobodu minulý týden kritizovali organizátoři festivalu Prague Pride. „Z jeho rozhodnutí ale bohužel letos město nenaváže na některé významné symbolické kroky, za nimiž jeho vedení stálo v minulosti," psala v tiskové zprávě mluvčí Eliška Černá

„Akce iniciativy Prague Pride dostala záštitu metropole a na její neziskové aktivity byly poskytnuty finanční prostředky. Komerční stránky akce, stejně jako u jakékoliv jiné akce, nemohu odpovědně z pozice primátora podpořit," vysvětlil pro redakci Pražské Drbny Svoboda.

Festival se koná od 7. do 13. srpna.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Prague Pride, Rada hlavního města, podpora, LGBTQ+, vlajka, duha, Petřínská rozhledna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Melánie Hiralová

Nevím, proč tolik toho řevu a jásotu, že je někdo lezba nebo gey? Tak ať si klidně je, ale neotravuje s tím okolí a veřejnost, předváděním polonahých těl a své jinakosti. Nevím, proč nás to musí stát zase peníze.

Čtvrtek, 27. července 2023, 09:43Odpovědět

Mirek Sekera

Ty peníze by se dali využít mnohem lépe,než je dávat na duhové občany, kteří jen chtějí ukázat že jsou jiní. Mnoho jiných to zas nezajímá že někdo je buzna nebo lezba,to je jejich věc a nemusí to vykřikovat všude do světa.

Úterý, 25. července 2023, 10:21Odpovědět

Ev Ik

To jsou tam všichni buzeranti? Tramvajáci musí být nadšení, že budou mít duhovou vlaječku.....Na takové kraviny vyhazovat peníze?

Úterý, 25. července 2023, 08:36Odpovědět

Duhová bude v Praze Petřínská rozhledna i vlajky tramvajích. Radní přehlasovali primátora  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.