Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Prague Pride kritizuje primátora za málo duhy, ten nechce podpořit komerční stránku akce

Zástupci festivalu Prague Pride kritizovali primátora Bohuslava Svobodu za to, že nenechá v ulicích hlavního města vyvěsit duhové vlajky, osvítit Petřínskou rozhlednu a přemalovat přechod na Mariánském náměstí. Ten se brání tím, že magistrát poskytl na neziskové aktivity festivalu peníze a ty komerční z pozice primátora zkrátka podpořit nemůže.

„Komerční stránky akce, stejně jako u jakékoliv jiné akce, nemohu odpovědně z pozice primátora podpořit"

Bohuslav Svoboda (ODS) převzal nad festivalem, který se koná od 7. do 13. srpna, záštitu. „ Z jeho rozhodnutí ale bohužel letos město nenaváže na některé významné symbolické kroky, za nimiž jeho vedení stálo v minulosti. Praha tak letos nevyvěsí v ulicích duhové vlajky, neosvítí Petřínskou rozhlednu duhovými barvami, ani nepřemaluje přechod na Mariánském náměstí na duhovo. Neproběhne také slavnostní událost k vyvěšení duhové vlajky na budově magistrátu, vlajka samotná by ale vyvěšena být měla,“ uvedla v pondělí v tiskové zprávě mluvčí festivalu Eliška Černá.

„Akce iniciativy Prague Pride dostala záštitu metropole a na její neziskové aktivity byly poskytnuty finanční prostředky. Komerční stránky akce, stejně jako u jakékoliv jiné akce, nemohu odpovědně z pozice primátora podpořit. Věřím, ze tradice rozumné podpory Prague Pride bude pokračovat i v následujících letech,“ vysvětlil pro redakci Pražské Drbny Svoboda. Potvrdil, že na budově magistrátu duhovou vlajku vyvěsit nechá.

Jak uvedl mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník, hlavní město pro letošní rok schválilo podporu pro spolek Prague Pride z. s. ve výši celkem 823 tisíc korun, z toho 700 tisíc korun bylo přiděleno na tradiční Prague Pride a dalších 123 tisíc korun na Charitativní běh proti homofobii a prevenci HIV Fun&Run.

Prague Pride nabídne v srpnu 150 akcí na několika místech, tématem jsou tradice

Festival hrdosti leseb, gayů, bisexuálů, trans a queer lidí (LGBT+) Prague Pride se letos uskuteční od 7. do 13. srpna na několika místech Prahy. Nabídne na 150 akcí včetně průvodu, který v sobotu 12. srpna vyjde z Václavského náměstí na Letnou....

„Nedávno způsobil velké zklamání svým hlasováním o ústavním zákazu manželství pro LGBT+ páry"

Černá také zmínila Svobodovo působení v Poslanecké sněmovně. „Nedávno způsobil velké zklamání svým hlasováním o ústavním zákazu manželství pro LGBT+ páry,“ uvedla Černá.

„Na společné schůzce, na níž jsme s panem primátorem o tomto tématu hovořili, nám poskytl vysvětlení, které můžeme z politického hlediska chápat, avšak jsme nadále přesvědčeni, že tím vyslal velmi negativní signál LGBT+ lidem, párům a rodinám s dětmi v Česku," dodala ředitelka festivalu Prague Pride Kamila Fröhlichová.

Duhové vlajky lidé uvidí i na radnicích některých městských částí, některé se připojí výjimečně, jako třeba Praha 3. „Duhovou vlajku jsme v minulosti na radnici nevyvěšovali. Letos bychom ji ale vyvěsit chtěli, a to v reakci na aktuální politickou a celospolečenskou debatu ohledně uzákonění manželství pro všechny. Půjde o symbolickou podporu toho, aby stejnopohlavní páry přestaly být občany druhé kategorie a mohly vstupovat do manželství se všemi právy i povinnostmi, které to přináší,“ sdělil redakci Pražské Drbny starosta Prahy 3 Michal Vronský (TOP 09).

Po čtyřech letech se přidá i Dvojka

Vlajku vyvěsí po čtyřech letech vyvěsí i první městská část. „Mám z toho radost a děkuji členům naší koalice jak za obohacující diskuzi o tématu, tak i za souhlas s vyvěšením duhové vlajky, kterou považuji za významný symbol respektu k lidským právům,“ uvedla na webu starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

Za účasti místostarostky Hany Třeštíkové (Praha Sobě) a radních vlajku vyvěsí 7. srpna i Praha 7, přidá se i Praha 5.

V městských částech Praha 2, 4, 6 a 9 se na radnicích vlajky neobjeví.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Magistrát hlavního města, Prague Pride, vlajka, podpora, peníze, festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Sekera

V Praze žijí i normální lidé a nejen duhový zbytek. Taky budem chtít ať na nás Praha myslí víc,teď se to vubec neděje.

Pátek, 21. července 2023, 12:42Odpovědět

MArtin Draxler

A já ho za to chválím. Nevidím nejmenší důvod, proč by měli daňoví poplatníci přispívat na jakékoli komerční akce, tím méně na akce podobného druhu. Nemám nic proti těmto lidem, ostatně mám mezi nimi pár známých, ale takováhle "propaganda" mi vadí.

Pátek, 21. července 2023, 10:27Odpovědět

Melánie Hiralová

Nemám nic proti těmto "jiným" lidem, ale vadí mi, to nechutné předvádění polonahých těl na veřejnosti. Tím si popuzují občany, kteří tomu příliš nefandí. Ať se milují, ať si dělají co chtějí, ale ať s tím nelezou na veřejnost a dělají to ve svém soukromí. Mne a většinu dalších lidí to nezajímá, tak neobtěžujte svou jinakostí, kterou nám násilím vnucujete na odiv.

Pátek, 21. července 2023, 09:29Odpovědět

Ev Ik

Nevím proč by měli daňoví poplatníci platit průvod úchylů. Je mi úplně jedno, kdo s kým co dělá, ale na veřejnost to nepatří. Nevím proč se abeceda musí pořád násilně všude cpát, už mi to začíná vadit, normální lidé to nejsou. Tečka.

Pátek, 21. července 2023, 08:43Odpovědět

Martin Šulc

Koukám tedy,že politici ODS dokážou ještě mile překvapit,na vzdory trucování soudruha Hřiba,pochopitelně

Čtvrtek, 20. července 2023, 16:46Odpovědět

Prague Pride kritizuje primátora za málo duhy, ten nechce podpořit komerční stránku akce  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.