Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Začíná festival Prague Pride. Po třech letech Prahou projde Duhový průvod

Vyvěšením duhové vlajky na budově pražského magistrátu začal dnes v Praze festival hrdosti leseb, gayů, bisexuálů či translidí (LGBT+) Prague Pride. Dvanáctý ročník přehlídky, který potrvá do 14. srpna, nabídne na 150 akcí. Program vyvrcholí sobotním karnevalovým průvodem centrem metropole. Na tiskové konferenci letošní festival představil jeho ředitel Tom Bílý a představitelé hlavního města.

Téměte letošního ročníku je Heart matters

„Letošní ročník má téma Heart matters, tedy na srdci záleží nebo srdeční záležitost. Odráží to lidskoprávní aspekt celého festivalu. Srdce není pouze v našem logu, ale je tu i osm miliard srdcí, která bijí po celém světě. Snažíme se říct, že na všech srdcích záleží. Je to symbol života, sounáležitosti, vzájemné lásky a lidskosti. Téma se promítá do téměř všech 150 festivalových akcí," řekl Bílý.

Vedle průvodu v týdenní programu pořadatelé připravili koncerty, workshopy, debaty či divadelní představení. Přehlídka má připomenout historii hnutí LGBT+ lidí za rovnoprávnost, soustředit se chce i na osvětu proti homofobii a transfobii. Zaměří se na situaci ve střední a východní Evropě. Podle Bílého se na většině akcí neplatí vstupné a jsou přístupné zdarma.

Vyvrcholením týdenního programu bude karnevalový průvod. Vyrazí v sobotu po polední ze spodní části Václavského náměstí přes ulicí Na Příkopě, Celetnou, Staroměstské náměstí a Pařížskou k Vltavě. Přes Čechův most by účastníci měli pokračovat po schodech nahoru na Letnou. Pořadatelé pro lidi se zhoršenou pohyblivostí či pro rodiče s kočárky zajistí od schodů na Letnou autobusy. Magistrátu ohlásili 20 tisíc účastníků.

Lidé strhávali duhové vlajky, letos budou odolnější. Praha se do duhy zbarví už v pondělí

Organizátoři 12. ročníku multižánrového lidskoprávního festivalu s queer tematikou Prague Pride přišli s novinkou týkající se duhových vlajek, které po dobu trvání festivalu už tradičně zbarví Prahu do barev duhy. V minulých letech se našli lidé,...

Vyvrcholením bude Duhový průvod

Festival v posledních letech hlavní město podporuje, a to i finančně. Letos jako v minulých letech visí na magistrátní budově duhová vlajka. Před radnicí je podruhé také duhový přechod. Duhově se dnes večer a v sobotu po průvodu osvítí také rozhledna na Petříně. Duhové vlajky se už v pátek objevily v ulicích metropole. „Jsme trošku smutní, že vlajek je nyní polovina či třetina. Stále nežijeme ve společnosti, která by byla přijímající. Je smutné, že někoho duhová vlajka na stožáru pohorší natolik, aby ji strhl," řekl Bílý.

Podle dřívějších údajů organizátorů přibývalo návštěvníků festivalu Prague Pride každoročně do roku 2018, kdy jich dorazilo 92 tisíc. V roce 2019 jich bylo 75 tisíc a v průvodu šlo na 30 tisíc lidí, uvedli dřív pořadatelé. V posledních dvou letech se duhový pochod Prahou kvůli covidové epidemii nekonal. V roce 2020 se přehlídka uskutečnila jen on-line. Loni se část programu přesunula do venkovních prostor, celkem dorazilo na 25 tisíc lidí.

Přehlídka Prague Pride s průvodem se uskutečnila poprvé v srpnu 2011. Tehdy vyvolala bouřlivé protesty konzervativců. Podle nich byl festival obscénní a nevkusně vnucoval ideologii homosexualismu. Tento pojem použil tehdejší prezident Václav Klaus, podle něhož bylo nutné proti tomuto jevu bojovat. V dalších letech protestní akce postupně slábly.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Prague Pride

Štítky zábava, menšiny, homosexuálové, festival, Prague Pride, Praha, Pražský magistrát, Václav Klaus, hlavní město, Letná, LGBT

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná festival Prague Pride. Po třech letech Prahou projde Duhový průvod  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.