Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Čeští, ukrajinští a ruští umělci vystoupili na Kampě. Lidé vybrali na Ukrajinu přes 9 milionů korun

Česká kulturní scéna vybrala na benefiční akci pro Ukrajinu 9 milionů korun. Do akce se zapojilo 339 kulturních institucí a 200 dobrovolníků z celé České republiky. Ti spojili své síly a připravili benefiční akci Kultura pro Ukrajinu, která se uskutečnila na pražské Kampě ve čtvrtek 3. března. Solidaritu zemi, která čelí ruské agresi, vyjádřili společně na jednom pódiu čeští, ukrajinští a ruští interpreti.

Na akci vystoupila Aneta Langerová, Vladimír 518, Pražský filharmonický sbor, písničkářka Aiko nebo folkloristka Svitlana Reichelova. Na Kampě se podle organizátorů sešlo přes 12 tisíc lidí a dalších 47 tisíc lidí sledovalo benefiční akci online. Lidé vybrali přes 9 milionů korun, které putovaly do veřejné sbírky Člověka v tísni.

„Bylo úžasné vidět, jak se během pouhých 72 hodin semkla česká kulturní scéna, aby vyjádřila svůj nesouhlas s Putinem. Díky tomu, že se na jednom pódiu spojili čeští, ukrajinští a ruští umělci, se nám podařilo ukázat naši soudržnost s Ukrajinou a všemi, kdo bojují proti Putinově režimu. Děkujeme především těm, kteří se nás rozhodli podpořit a pomohli nám vybrat výslednou částku na veřejnou sbírku SOS Ukrajina. Ukrajinu budeme podporovat tak dlouho, dokud nás bude potřebovat,” uvedl k benefiční akci Kultura pro Ukrajinu jeden z iniciátorů akce a organizátor Koncertu pro budoucnost Martin Šolc.

Večer moderovali Izabela Niepřejová a Konstantin Sulimenko a hudební program propojil české, ukrajinské i ruské umělce, kteří vystoupili bez nároku na honorář. Promluvil také ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis.

„Jsem opravdu rád, že u nás máme tak skvělé kulturní organizace a umělce, díky kterým se  benefiční koncert mohl uskutečnit. Celá akce by se neobešla bez obdivuhodných lidí, kteří v divadlech, festivalech a dalších kulturních institucích pracují a dali do tohoto večera vše, a skvělých interpretů. Nejen kultura, ale i celý národ projevuje neskutečnou vlnu solidarity a pomáhá nejrůznějšími způsoby a myslím si, že na sebe můžeme být právem hrdí,“ říká jeden z iniciátorů koncertu a zakladatel Signal festivalu Martin Pošta.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky kultura, Ukrajina, koncerty, Kampa, Praha, kulturní instituce, Česko, Vladimir Vladimirovič Putin, Aneta Langerová, Vladimir 518, Pražský filharmonický sbor, Člověk v tísni, Jevhen Petrovyč Perebyjnis, Martin Pošta, Martin Šolc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeští, ukrajinští a ruští umělci vystoupili na Kampě. Lidé vybrali na Ukrajinu přes 9 milionů korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.