Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Komik Felix Holzmann se narodil před sto lety

Brýle s kulatými silnými obroučkami, tralaláček na hlavě, ošuntělý pracovní plášť a šátek u krku – to byly nejčastější rekvizity oblíbeného komika Felixe Holzmanna, který se narodil před sto lety, 8. července 1921. K nim pak přibíral takzvané dlouhé vedení a nechápavost, čímž na estrádách bavil statisíce posluchačů a na televizní obrazovce tak činí dodnes.

Holzmannův humor je nadčasový

Humor Holzmanna, rodáka z Teplic, vycházející z nemožnosti dorozumět se s blbem, je nadčasový a tedy stále žádaný. Vytvořil typ natvrdlého chlapíka, kterému všechno dochází nezvykle dlouho, se zvláštním tázavým zpěvavým protahováním koncovek. Jeho dialogy jsou precizně vystavěné; humor těží především z nečekaného (často nepatřičně doslovného) uchopení významu slov a slovních spojení.

Na legrácky si prý potrpěl už ve škole, ale živit se jimi začal až od konce 40. let jako divadelní ochotník. V 50. letech naplno rozjel estrádní kariéru. V roce 1968 vyjel poprvé do někdejší NDR, kde spolupracoval se zpěvákem Jiřím Popperem, a stejné scénky jako doma uplatňoval i v němčině.

Zlatá éra 70. a 80. let

Zlatou érou byla pro Holzmanna 70. a 80. léta, kdy se objevoval například v Televarieté, vystupoval s orchestrem Karla Vlacha a v samostatném zájezdovém pořadu Yvetty Simonové a Milana Chladila. Nejraději hrál ve dvojici - s Lubomírem Lipským, Milanem Nedělou, Ivou Janžurovou či svým nejčastějším partnerem Františkem Budínem.

Herečka Iva Janžurová dnes slaví své životní jubileum

Známá česká herečka Iva Janžurová právě dnes slaví 80. narozeniny. Herečku, která měla být původně učitelkou, proslavil jako první snímek Kočár do Vídně režiséra Karla Kachyni. Do povědomí diváků se dostala také díky rolím v humorných filmech,...

Známý komik Holzmann zemřel 13. září 2002 v německém městě Saská Kamenice (Chemnitz), kam z Litoměřic následoval svou druhou ženu, zpěvačku a konferenciérku Bärbel Greifovou. Předtím na jaře ještě osobně v Praze převzal platinovou desku za více než dvacet tisíc prodaných zvukových nosičů s deseti scénkami a představil jejich pokračování.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, zábava, média, lidé, 8. července, Holzmann, Felix Holzmann, Jiří Popper, Iva Janžurová, Lubomír Lipský, Karel Vlach, Yvetta Simonová, Milan Chladil, František Budín, Milan Neděla, Teplice, Chemnitz, Německá demokratická republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komik Felix Holzmann se narodil před sto lety  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.