Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Herečka Iva Janžurová dnes slaví své životní jubileum

Známá česká herečka Iva Janžurová právě dnes slaví 80. narozeniny. Herečku, která měla být původně učitelkou, proslavil jako první snímek Kočár do Vídně režiséra Karla Kachyni. Do povědomí diváků se dostala také díky rolím v humorných filmech, jako jsou Čtyři vraždy stačí, drahoušku nebo Pane, vy jste vdova. Se svou divadelní kariérou začínala v libereckém divadle F. X. Šaldy, pokračovala v ní v pražském Divadle na Vinohradech a poté v Národním divadle.

Na prknech Národního divadla se Janžurová poprvé objevila v roce 1960

Iva Janžurová se narodila 19. května 1941 v Žirovnici nedaleko Pelhřimova. Její rodiče byli pedagogové a také ona se chtěla vydat v jejich stopách. V letech 1955 až 1959 tedy vystudovala pedagogické gymnázium v Českých Budějovicích, ale učitelství se již dále nevěnovala. Odešla poté do Prahy, kde v letech 1959 až 1963 studovala DAMU. V roce 1960 se ještě jako studentka poprvé objevila také na prknech Národního divadla ve ztvárnění Čechovova Racka. Jako absolventka poté získala angažmá v libereckém divadle F. X. Šaldy.

Iva Janžurová je držitelkou divadelní ceny Alfréda Radoka, kterou získala v roce 1998 coby Winnie v inscenaci Šťastné dny.

O rok později se jí naskytla další příležitost a stala se přední členkou Divadla na Vinohradech, na jehož prknech vystupovala až do poloviny 80. let. V roce 1988 poté odešla do Národního divadla a od roku 2012 hostuje v Divadle Kalich.

Iva Janžurová se prosadila také ve filmu, kde si jejího talentu povšiml jako jeden z prvních režisér Karel Kachyňa a obsadil ji do filmu Kočár do Vídně. Byl to právě tento film, který odstartoval její krátké období vážných rolí (například v Petrolejových lampách, za které byla nominována na cenu za nejlepší herecký výkon na festivalu v Cannes), aby je pak v 70. letech vystřídaly role komediální. Za všechny lze jmenovat snímky Pane, vy jste vdova, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Drahé tety a já či Zítra to roztočíme, drahoušku.

Komediální dvojice spolu s Felixem Holzmanem

V  první polovině 80. let nastal pro herečku menší útlum. Sice stále hrála v řadě filmů a seriálů, ale nemohla narazit na žádnou velkou roli. Iva Janžurová se tak začala přesouvat na televizní obrazovku, kde vytvořila ve dvojici s Felixem Holzmanem řadu povedených scének.

Před třemi lety Divadlo Kalich uvedlo premiéru autorské komedie Veletoč, kterou Janžurová napsala na námět kolegyně Jany Paulové. V loňském roce rovněž převzala Cenu Kristián za celoživotní přínos kinematografii.

Po revoluci pak Janžurová hraní postupně omezila. Výraznější postavu ztvárnila až na konci druhého tisíciletí ve filmu Co chytneš v žitě, za který obdržela první sošku Českého lva pro nejlepší herečku. Za postavu ovdovělé matky ve snímku Výlet, kde hrála spolu se svými dcerami Theodorou a Sabinou Remundovými, získala Českého lva podruhé. V posledních letech ji diváci mohli vidět ve snímcích Teorie tygra, Chlap na střídačku nebo ve filmu Teroristka.

Ohodnoť článek

Foto Česká televize

Štítky Iva Janžurová, jubileum, herci, divadlo, film, herec, Národní divadlo v Praze, Karel Kachyňa, Divadlo na Vinohradech, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Vídeň, Divadlo Kalich, Český lev, Filmový festival v Cannes

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Herečka Iva Janžurová dnes slaví své životní jubileum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.