Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ve Vršovicích se otevře nové kulturní centrum Vzlet. Vzniklo z prvorepublikového kina

První výstava v galerii Vzlet se jmenuje Recept na štrúdl. Venkovní galerie je součástí nového kulturního centra ve Vršovicích. Autorem návrhu je Krištof Kintera. Kulturní zrekonstruovaný prostor vznikl díky třem pražským uměleckým organizacím – divadla Vosto5, barokního orchestru Collegium 1704 a vršovického Kina Pilotů – z bývalého sokolského biografu Vzlet.

Budova Vzletu, původní prvorepublikové kino ve Vršovicích, byla během své téměř stoleté existence prosperujícím biografem, zchátralým skladem filmového archivu i multifunkčním kulturním prostorem. Poslední roky zůstávala nevyužitá.

Recept na štrúdl na stěně uprostřed ulice

Kintera pracuje s fasádou jako s výstavní deskou a posílá do ulic domácí recepturu na štrúdl. „Je to takové kouzlo nesmyslu, určitá nepatřičnost obsahu i formátu. Velký recept moučníku na celou stěnu uprostřed ulice mi přišel jako vhodný začátek komunikace s okolím a s lidmi, kteří zde žijí,“ uvedl autor.

Záměrem galerie je pozvat do projektu současné umělce, kteří vytvoří místně specifické dílo na fasádu Vzletu. Programově se bude jednat každoročně o čtyři umělecké projekty vždy po třech měsících.

Galerie jako výkladní skříň

Kinterův Recept bude vystaven tři měsíce. V březnu se aktivity Galerie Vzlet přesunou také do Rohovky – místnosti na rohu Holandské a Norské ulice. Program budou moci diváci sledovat zvenku přes vitrínová okna místnosti jako ve výkladní skříni.

Součástí únorového programu Vzletu jsou také první individuální prohlídky budovy nabídnuté nejbližším sousedům nového kulturního paláce. Veřejnosti otevře Vzlet své dveře podle aktuální pandemické situace, opening Vzletu je plánován na duben 2021. Na jeho otevření vybralo v crowdfundingové kampani přes 1,25 milionu korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Vzlet

Štítky ČR, výtvarné, Kintera, kultura, centrum, umění, galerie, kino, Vršovice, kulturní dům, Krištof Kintera, jablečný závin, Collegium 1704, Kino Pilotů, divadlo, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Vršovicích se otevře nové kulturní centrum Vzlet. Vzniklo z prvorepublikového kina  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.