Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Velikonoce v Praze nabídnou speciální koncerty, pašije i divadelní představení

Velikonoční svátky v Praze nabídnou kromě církevních obřadů také speciální kulturní akce, v různých pražských sálech a kostelech se uskuteční koncerty. Pašije, tedy vyprávění o utrpení Ježíše Krista, zazní v hudebním provedení Symfonického orchestru hlavního města Prahy, ale také v divadelní úpravě v Divadle v Celetné. Obřady na Velký pátek ve svatovítské katedrále doprovodí zpěvem herečka a zpěvačka Barbora Poláková.

Velikonoční koncerty plánuje na sobotu a neděli pražské arcibiskupství v chrámu svatého Mikuláše na Malé Straně. V sobotu vyslechnou zájemci program Třikrát Bach, který bude složený ze skladeb Johanna Michaela Bacha, Johanna Sebastiana Bacha a Johanna Christopha Bacha. Od šesti hodin večer se představí vokální uskupení Ensemble Guillaume a umělecký vedoucí a varhaník Lukáš Vendl. V neděli v chrámu zazní skladby Antonia Vivaldiho, Georga Friedricha Händela a dalších v podání sopranistky Marie Šimůnkové, trumpetisty Ladislava Kozderky a varhaníka Jana Kalfuse.

Pražské arcibiskupství také doplní církevní obřady na Velký pátek ve svatovítské katedrále hudebními úryvky z díla Peri Pascha, které napsal kolem roku 170 biskup Melitón ze Sard. Během mše, kterou bude sloužit arcibiskup Jan Graubner, je zazpívá herečka a zpěvačka Barbora Poláková. Při obřadu zazní také Janovy pašije Johanna Sebastiana Bacha.

Dnes, v sobotu a v pondělí odehraje Filharmonický komorní orchestr pod vedením houslisty Vlastimila Kobrleho velikonoční koncerty v Rudolfinu v Sukově síni, kde zazní například dvě části Čtvera ročních období Antonia Vivaldiho, Canon Johanna Pachelbela, Mozartova Lacrimosa či Bolero Maurice Ravela. Zpívat bude sólová zpěvačka Národního divadla Stanislava Jirků.

Pašije v divadelní úpravě dnes ve tři hodiny uvede spolek Kašpar v Divadle v Celetné. Spolek Kašpar nazkoušel Pašije v režii Filipa Nuckollse jako vizuální podívanou plnou nejen živých, ale i výtvarných obrazů, které doplňuje živá hudba kapely Ondřeje Švandrlíka. Velikonoční divadelní představení pro děti chystá na neděli Divadlo Na Maninách. Pro děti od pěti let odehraje Rozverný masopust a veselé Velikonoce v režii Ivety Duškové.

Janovy pašije zazní také v kostele svatého Šimona a Judy na Starém Městě v podání souboru Musica Florea Marka Štryncla. Režisér Matěj Forman ve svém scénickém zpracování používá kombinaci dřevěných loutek s kostýmovanými zpěváky. Velkou dřevěnou loutku Ježíše Krista vytvořil výtvarník Josef Sodomka. V pěvecké roli Ježíše se představí Jaromír Nosek a Evangelistu bude zpívat Jaroslav Březina.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Spolek Kašpar

Štítky církve, Praha, Velikonoce, Pašije, koncerty, divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velikonoce v Praze nabídnou speciální koncerty, pašije i divadelní představení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.