Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zákaz elektrokoloběžek v pěších zónách v centru bude platit možná už od příští turistické sezóny

Praha 1 chce na pěších zónách v centru metropole zakázat jízdu na elektrických koloběžkách. Opatření by se týkalo zejména společnost Lime, která nabízí sdílené elektrokoloběžky, a případně dalších obdobných komerčních služeb. Dnes o tom informovala mluvčí Prahy 1 Kateřina Písačková. Na pohyb vozítek po chodnících a jejich nevhodné parkování si lidé stěžují. Podle radního Prahy 1 Davida Skály (Praha 1 Sobě) bylo opatření projednáno s pražským náměstkem pro dopravu a magistrátem a mohlo by platit od další turistické sezony.

Městská část se podle Skály pokoušela s firmou Lime jednat, ale bezvýsledně. „Společnost Lime nesplnila žádný z našich požadavků na bezpečný a rozumný provoz, proto po roce usilovných vyjednávání musíme přistoupit k dalšímu kroku a připravujeme omezení vjezdu do pěších zón v centru města," řekl.

„Řešení pilotního zákazu vjezdu pro koloběžky a další turistická lákadla jsem projednal s náměstkem pro dopravu Adamem Scheinherrem (Praha Sobě), který nám vyšel vstříc, a jednám také s policií," uvedl dále Skála. Doplnil, že radnice podala žádost o řešení problému na silniční úřad Prahy 1, který přišel s návrhem značení na pěších zónách. Návrh bude podle radního nyní 90 dní viset na úřední desce. Je možné proti němu podat námitku.

Návrh značení, které by se mělo objevit na cedulích u pěších zón, využívá faktu, že podle výkladu ministerstva dopravy je elektrokoloběžka brána jako kolo. Návrh tak zakazuje vjezd kol s doplněním "mimo kola s pedály a koloběžky bez motoru". Běžných kol, elektrokol a nemotorových koloběžek se proto netýká. Lidé, kteří budou chtít jezdit v centru na vlastních elektrokoloběžkách, si budou moci podle radnice zažádat o výjimku.

Až nasněží, dáme koloběžky do depa, slibuje vedení společnosti Lime

Začátkem tohoto týdne zveřejnila městská policie hlavního města Prahy zprávu, ve které uvádí, že potápěči z řad městských strážníků při pravidelných kontrolách znečištění vodního toku Vltavy objevili v asi třímetrové hloubce elektrokoloběžku,...

Firma Lime v Praze podle dřívějších informací provozuje 1500 koloběžek. Společnost uvádí, že působí ve více než 120 městech. Poprvé se koloběžky objevily v kalifornské Santa Monice, následovalo San Francisco a poté se firma rozšířila po celém světě. Společnost se často potýká s odporem městských samospráv kvůli stejným důvodům, které uvádějí politici v Praze. Pražský magistrát před časem rozhodl o výpovědi memoranda Prahy s firmou, což však neznamenalo zákaz služby. Podle vedení magistrátu mělo jít o signál, že s přístupem společnosti město není spokojeno.

Kontroverzní sdílené koloběžky opět zaměstnaly potápěče. Pod Karlovým mostem vylovili hned čtyři

Sdílené elektrokoloběžky se nepyšní oblíbeností nejen u pražských zastupitelů, ale podle všeho také u některých obyvatel města a turistů. Jak jinak si vysvětlit, že hned čtyři koloběžky vylovili při nedělním výcviku u Karlova mostu městští...

Kromě firmy Lime v Praze fungují také sdílení jízdních kol Rekola a sdílení automobilů Car4way a Revolt. Od dubna na pražský trh vstoupila společnost Homeport, která nabízí sdílená elektrokola.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, doprava, Praha, Lime, pěší zóna, Adam Scheinherr, Praha sobě, Rekola, Pražský magistrát, Homeport, San Francisco

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákaz elektrokoloběžek v pěších zónách v centru bude platit možná už od příští turistické sezóny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.