Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Petřínská lanovka do 8. dubna nepojede. Dočká se pravidelné jarní údržby

Lanovou dráhu na pražský Petřín čeká pravidelná jarní údržba, kvůli které bude od pondělí 21. března do pátku 8. dubna mimo provoz. Sdělila to mluvčí pražského dopravního podniku (DPP) Aneta Řehková. Při údržbě pracovníci podniku zkontrolují dráhu, strojovnu i vozy a provedou drobné opravy a revize. Údržba lanovky se koná vždy dvakrát ročně na jaře a na podzim, poslední byla loni v říjnu.

Proběhne nezbytná kontrola i generální úklid

„V rámci pravidelné jarní revize a údržby lanovky na Petřín musíme provést především nezbytnou kontrolu drážního tělesa. Vzhledem k vlastnostem a pohybu petřínského kopce provedeme nová přesná geodetická měření jednotlivých prvků trati včetně rozchodu kolejí a dalších součástí kolejového svršku,“ vysvětlil vedoucí lanovky Pavel Kejha. Dodal, že součástí prací bude i čistění navíjecí komory a osvětlení, kontrola, měření a servis technologií a lan a rovněž generální úklid.

Lanová dráha se poprvé rozjela v létě 1891 u příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Za svoji existenci měla dvě dlouhé odstávky. V roce 1916 se zastavila kvůli světové válce, provoz byl obnoven v roce 1932. V roce 1965 rozsáhlé sesuvy půdy trať zničily a lanovka se znovu rozjela v roce 1985. Na přelomu let 2015 a 2016 se pak dočkala výrazné opravy trati.

Ladronku zdobí Ocelový běžec. Zapůjčená socha by se měla stát symbolem areálu i orientačním bodem

V pátek se park Ladronka dočkal zajímavé novinky. Šestka do volnočasového areálu nechala umístit čtyřmetrovou plastiku, kterou má zapůjčenou na rok a půl. Na pláni Vypich tak budou obyvatelé a návštěvníci Prahy 6 nově sportovat a chodit kolem...

Během pěti let by lanovka měla projít celkovou obnovou

Od zahájení provozu v červnu 1985 do konce roku 2020 lanovka přepravila 56,3 milionu cestujících. Nejvíc lidí se svezlo v roce 2019, a to zhruba 2,2 milionu. Předloni a loni to bylo v důsledku pandemie covidu-19 o asi 55 procent méně.

Zástupci vedení města a podniku loni představili plán na celkovou obnovu lanové dráhy, která by se měla uskutečnit v následujících pěti letech a vyjít má podle odhadu na 210 milionů korun. Dráhu lanovky poškozuje ujíždějící svah, který je podle DPP nutné stabilizovat a následně vybudovat nové koleje. Na podobu nových vozů loni podnik vypsal designérskou soutěž, kterou ale nedávno zrušil, protože do druhého kola z pěti finalistů doručil návrh jediný.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto DPP

Štítky lanovka, Petřín, doprava, Praha, lanová dráha, údržba, Dopravní podnik hl. m. Prahy, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petřínská lanovka do 8. dubna nepojede. Dočká se pravidelné jarní údržby  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.