Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tento případ využijeme v rámci školení řidičů, reaguje dopravní podnik na video řidiče, který útočil na cestující

Dnes jsme informovali o videu, na němž je zachycen řidič autobusu pražského dopravního podniku, který slovně i fyzicky napadá cestující. Situace vznikla podle autora videa tak, že řidič odmítl pomoci vystoupil z autobusu muži na invalidním vozíčku. Podle pražského dopravního podniku šlo o zkušeného řidiče, který se chystal invalidovi pomoci, ale než to stihl udělat, začaly spolucestující dívky „tahat vozíčkáře ven z autobusu“. Žádost řidiče podle dopravního podniku dámy ignorovaly a nevybíravým způsobem včetně invektiv se obořily na něj a neumožnily mu, aby nájezdovou plošinu vyklopil.

Podle mluvčího dopravního podniku šlo o velmi zkušeného řidiče

„Případ jsme prověřili, řidič se vedoucímu garáže po jízdě sám přihlásil a popsal, co se na místě přihodilo. Jedná se o velmi zkušeného řidiče, který na této pozici v Dopravním podniku hlavního města Prahy pracuje 12 let bez jakýchkoliv incidentů nebo mimořádných událostí,“ popsal pro Pražskou Drbnu mluvčí dopravního podniku Daniel Šabík.

Řidič celou situaci popsal tak, že po příjezdu do konečné zastávky Chodov na lince 177 postupoval standardně dle předpisů, tedy zabrzdil autobus, otevřel dveře, aby cestující mohli vystoupit, a protože věděl, že má v salonu pro cestující muže na invalidním vozíčku, šel mu vyklopit nájezdovou plošinu pro jednodušší výstup.

K vyklopení plošiny je nutný kovový háček, který si řidič vzal s sebou. Vzhledem k tomu, že cestující na vozíčku nedával řidiči žádné znamení a nepožadoval žádnou součinnost, byla to pouze iniciativa řidiče. „Poměrně často se totiž stává, že tělesně zdatnější vozíčkáři nepožadují vyklopení plošiny, ale vyjedou z vozidla svépomocí,“ vysvětlil Šabík.

VIDEO: Dostanete přes držku, vy hovado jedno. Řidič autobusu nepomohl vozíčkáři, pak napadl cestující

Na Twitteru se objevilo video, které zachycuje řidiče pražské MHD, jak se hádá s cestujícími. Jádrem konfliktu mělo být to, že řidič nepomohl člověku na invalidním vozíčku vystoupit z autobusu a následně ho měl ještě slovně i fyzicky napadnout.

Když dívky začaly řidiči autobusu nadávat, neudržel se a vybouchl

Řidič pro nástup vozíčkáře vyklápěl nájezdovou plošinu předtím v zastávce U Kunratického lesa, a tak předpokládal, že ji vozíčkář uvítá i v cílové zastávce, nicméně než řidič provedl všechny nezbytné úkony k zajištění autobusu i kabiny řidiče, začaly cestujícímu na vozíčku pomáhat dívky, které také cestovaly v autobuse.

„Než řidič došel ke středním dveřím, aby nájezdovou plošinu pomocí háčku vyklopil, začaly spolucestující mladé dámy tahat vozíčkáře ven z autobusu. Řidič je slušně upozornil, aby to nedělaly, protože by mohly ublížit vozíčkáři i sobě, a požádal je, aby počkaly než vyklopí nájezdovou plošinu. Žádost řidiče dámy ignorovaly a nevybíravým způsobem včetně invektiv se obořily na něj a neumožnily mu, aby nájezdovou plošinu vyklopil,“ popisuje za dopravní podnik Šabík.

Když dívky začaly řidiči autobusu nadávat, neudržel se a vybouchl. „Za to se řidič i DPP omlouváme. Řidič měl zůstat v klidu, bez ohledu na urážky a nadávky ze strany cestujících. V případě hrozícího konfliktu měl kontaktovat dispečink a požádat o pomoc,“ uvedl Šabík.

„Je nám líto, že situace byla takhle vyhrocena, nicméně pokud by mladé dámy umožnily dokončit řidiči jeho práci, aniž by jej slovně napadaly včetně invektiv, výstup vozíčkáře by proběhl standardním způsobem po nájezdové rampě. Tento případ využijeme v rámci školení a vzdělávání řidičů autobusů,“ uzavřel mluvčí dopravního podniku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto @kalous37

Štítky doprava, řidič, napadení, agrese, autobus, reakce, dopravní podnik, Praha, Dopravní podnik hl. m. Prahy, řidič autobusu, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Iveta Gráfová

Byla jsem u toho, být na místě řidiče, seřežu těm holkám prdel, že by si na ní už nikdy nesedly. Byly to neuvěřitelně sebevědomé, ale neskutečně hloupé, sprosté, agresivní husy. Řidiči se obdivuji, že je nepřetáhl. Já bych to udělala!

Neděle, 27. února 2022, 05:26Odpovědět

Otakar Obr

Nejsou lidi. Musíme zamestnávat i psychopaty a hovada. DPP

Čtvrtek, 24. února 2022, 09:59Odpovědět

Baba Himhi

Hrozný jak jsou ty holky sprostý.Věřím že ten řidič musí mít z té zodpovědnosti a chování lidí jak v autobuse tak i na silnici nervy v ...

Čtvrtek, 24. února 2022, 00:25Odpovědět

Leoš Paulas

Golden Ramese a vy jste tam byl nebo tak soudíte podle neuplného videa?Chování těch děcek je taky přikladné :-)

Středa, 23. února 2022, 21:55Odpovědět

Celé vyjádření pana mluvčího je jedna velká lež, pan řidič se choval jako hovado , ale řidičů je holt nedostatek, tak se ho dopravní podnik musí zastávat.Až podobné hovado napadne vaše dítě, bude to určitě jináč.Hamba takovým

Středa, 23. února 2022, 21:24Odpovědět

Tento případ využijeme v rámci školení řidičů, reaguje dopravní podnik na video řidiče, který útočil na cestující  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.