Počasí dnes17 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

VIZUALIZACE: Podívejte se, jak bude vypadat Českomoravská po miliardové rekonstrukci. Stavba začne v lednu, vlaky budou stanicí rok jen projíždět

Výměna stropní desky a eskalátorů, sanace, výměna rozvodů a osvětlení, nové obklady a výtahy. To vše čeká stanici metra Českomoravská během rok a půl dlouhé rekonstrukce, která začne příští rok v lednu. Stát bude skoro miliardu korun a pro cestující bude rok zavřena.

Na rekonstrukci vypsal dopravní podnik veřejnou zakázku a v té zvítězilo sdružení firem Hochtief CZ a Syner. Trvat bude 516 dnů a vyjde na 926 milionů korun. V lednu stanici pro cestující zavřou a vlaky jí až do konce příštího roku budou jen projíždět.

Stanice potřebuje sanaci průsaků, vyměnit všechny kabelové rozvody, vzduchotechniku a osvětlení. Podhledy nástupiště budou zrepasovány, vestibul stanice, kde je průhled nový, naopak dostane úplně nové.

„Kromě celkové modernizace stanice, jejíž součástí bude například výměna stropní desky 
a eskalátorů, dojde také k novému výtvarnému řešení interiérů, kdy původní keramické obklady nahradí skleněné desky s kapkami vzduchu od designéra Maxima Velčovského," informoval v tiskové zprávě Zdeněk Hřib (Piráti), náměstek primátora pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady dopravního podniku. Návrh Maxima Velčovskovského a studio edit! architects vybrali v soutěži na podzim roku 2022.

Dopravní podnik na rok zavře stanici metra Českomoravská, projde rekonstrukcí

Ve stanici pražského metra B Českomoravská budou nové eskalátory, rekonstruovány budou všechny technologie i obklady ve stanici. Součástí bude bezbariérový výtah. Stanice bude kvůli opravám skoro rok zavřená. Dopravní podnik uzavřel smlouvu s...

Stropní desku musí vyměnit v centrální lodi nástupiště a podél hlav sloupů v úrovni pod nástupištěm, některé části jsou totiž v havarijním stavu.

Současně bude developer Kaprain provádět i úpravy na povrchu a přípravné práce začnou už koncem tohoto měsíce. Odstraní přístřešky mezi vestibulem a autobusovým terminálem a upraví trasy pro pěší. Ve druhé fázi, která začne 19. listopadu, budou bourat další přístavby vestibulu. Bourání potrvá do konce roku a uzavřou kvůli tomu výstup k O2 areně. Výstupní zastávka linek 151 ,152 a 375 se posune směrem k ulici 
K Moravině. Lidé, kteří budou chtít k areně nebo do nákupního centra, budou muset vestibul obejít zleva.

„Na Českomoravské připravujeme také projekt bezbariérového zpřístupnění stanice. Obě investiční akce, tj. kompletní rekonstrukce stanice, kterou už nelze dál odkládat a výstavba výtahů, jsou rozděleny do dvou etap především kvůli jejich koordinaci s připravovaným rozvojovým projektem developera v oblasti pro umístění výtahů a také s ohledem na velké mezinárodní akce v O2 areně,“ dodal technický ředitel DPP-Metro Marek Kopřiva.

Ohodnoť článek

Foto Maxim Velčovský a edit! architects, Kaprain

Štítky stavby, metro, Dopravní podnik hl.m.Prahy, Praha, Českomoravská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Podívejte se, jak bude vypadat Českomoravská po miliardové rekonstrukci. Stavba začne v lednu, vlaky budou stanicí rok jen projíždět  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.