Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Třicítkáři končí s pochody na magistrále. Necháme pracovat politiky na zklidnění dopravy bez tlaku, říkají

Po víc než dvou desítkách pochodů po pražské magistrále s nimi aktivisté z organizace Poslední generace končí. Jak sami říkají, je to proto, aby vedení města mohlo v klidu pracovat na koncepci zklidnění dopravy.

S pochody na magistrále začali třicítkáři přesně před rokem, vydali se tehdy jedním pruhem směrem ze Štvanice na hlavní nádraží. Protestem chtěli upozornit na problémy pražské dopravy a požádat o plošné omezení rychlosti v Praze na třicet kilometrů v hodině. Další blokádu uspořádala Poslední generace hned o dva dny později a dohromady jich za celý rok bylo dvacet pět v různých částech Prahy.

Teď už je ale řidiči v silnici neuvidí. „Je možné, že politici neumí pracovat pod tlakem a dopravu neřeší právě kvůli našim protestům? Rozhodli jsme se, že jim dáme prostor, aby mohli v klidu připravit svou koncepci zklidnění dopravy. V tuto chvíli své pochody končíme,“ uvedla v prohlášení pro novináře mluvčí organizace Veronika Holcnerová.

VIDEO: Aktivisté ze strany Svobodných polili vodou třicítkáře blokující dopravu

Pražskou magistrálou dnes ráno opět prošel průvod aktivistů bojujících za humanizaci magistrály a omezení rychlosti na 30 kilometrů v hodině na pražských silnicích. Pochod se tentokrát neobešel bez incidentu. Na jeho účastníky si totiž počíhali...

Zmínění politici jsou primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a jeho náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti). S těmi se aktivitisté osobně setkali a představili jim své představy o zklidnění dopravy v Praze. Podle Holcnerové Svoboda navrhl i zřízení komise pro zklidňování dopravy.

„Další kroky však podmínil ukončením našich protestů. Bylo nám jasné, že jde jen o pokus zamést problém pod koberec a že je třeba jít dál,“ komentovala Holcnerová.

Soud dal za pravdu třicítkářům. Ti ohlásili dalších devět pochodů po magistrále

Spolek aktivistů Poslední generace se 12. září vypravil na první poprázdninový pochod za humanizaci magistrály a dodržení klimatického závazku Prahy. Vzhledem k nevoli, kterou k pochodu vyjádřil magistrát v čele s primátorem Prahy Bohuslavem...

Blokování magistrály magistrát aktivistům jednou i zakázal a donutil je jít po chodníku.

„Ctím svobodu projevu a uznávám i právo na protest. Zároveň se ale jako vedení hlavního města musíme chovat zodpovědně a brát ohled i na bezpečnost všech obyvatel. Proto jsme avizovanou demonstraci aktivistů, kteří se dožadují snížení rychlosti v metropoli na 30 km/h, přesměrovali na všeobecně bezpečnější trasu. Protestovat se dá i bez nepatřičného omezování okolí," napsal v září na síti X Svoboda. Třicítkáři se ale obrátili na soud, který jim dal za pravdu, že po silnici jít mohou.

Podle Holcnerové pražští politici neudělali pro zklidnění dopravy nic. S protesty tedy Poslední generace podle svých slov končí, aby jim dala prostor v klidu na problému pracovat.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Poslední generace, doprava, auta, zklidnění, magistrát, magistrála

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

❤️Ah­­­oj, kl­­­uci) Jmen­­­uji s­­­e Pa­­­ula, j­­­e mi 2­­­1 l­­­et) Js­­­em zaci­­­najici s­­­e­­­x mod­­­el­­­ka 1­­­8­­­+) Ra­­­da s­­­e ne­­­cha­­­vam fo­­­tit n­a­­ha) Pros­­­im, ohod­­­notte m­­­e fotog­­­rafie ➤ Ja.cat/id350965

Pátek, 1. března 2024, 12:58Odpovědět

Třicítkáři končí s pochody na magistrále. Necháme pracovat politiky na zklidnění dopravy bez tlaku, říkají  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.