Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: Aktivisté ze strany Svobodných polili vodou třicítkáře blokující dopravu

Pražskou magistrálou dnes ráno opět prošel průvod aktivistů bojujících za humanizaci magistrály a omezení rychlosti na 30 kilometrů v hodině na pražských silnicích. Pochod se tentokrát neobešel bez incidentu. Na jeho účastníky si totiž počíhali odpůrci jednání hnutí Poslední generace z politické strany Svobodní. Ti polili účastníky pochodu vodou.

Připravení členové strany Svobodní chtěli polít účastníky pochodu vodou

Aktivisté svými pochody po magistrále pravidelně upozorňují na to, že požadují realizaci slibovaných úprav magistrály, mezi které patří přidání přechodů, odstranění zábran a svodidel a doplnění pruhů pro cyklisty a vozidla integrovaného záchranného systému. Zároveň chtějí snížení rychlosti na třicet kilometrů v hodině na pražských silnicích.

Pochod, který na pražské magistrále začal dnes v osm hodin ráno, se neobešel bez incidentu.

„Připravení členové strany Svobodní, která proti nám vede intenzivní kampaň, chtěli polít účastníky pochodu vodou. Nakonec došlo k tomu, že jednomu z účastníků polili nohu, a to díky rychlému zásahu policisty, který byl na místě,“ popsala redakci Pražské Drbny mluvčí aktivistů Veronika Holcnerová„Policisté situaci s útočníky začali na místě řešit,“ dodala.

„Chtěli jsme je zastavit, aby se šli někam osušit a nepokračovali v cestě“

Svůj pohled na věc nabídla naší redakci mluvčí Svobodných Veronika Blažková, která byla na místě. „Když jsme se dozvěděli, že chtějí blokovat dnes v osm ráno, tak jsme si říkali, že je zastavíme a polejeme je vodou, takže jsme to udělali. Přemýšleli jsme tak, abychom neznečistili oblečení, abychom nijak neublížili, ale chtěli jsme je zastavit, aby se šli někam osušit a nepokračovali v cestě,“ popsala pro Pražskou Drbnu Veronika Blažková.

Sami Svobodní vystupují proti aktivitám Poslední generace dlouhodobě. „My jako Svobodní jsme proti Poslední generaci a těch jejich pochodech po magistrále protestovali už několikrát. Primátorovi jsme poslali dva otevřené dopisy, aby s tím něco dělal, ale zatím se nic nestalo. My se zastáváme motoristů, na silnici patří auta nebo motorky, rozhodně se to nemá používat k tomu, aby se tam někdo procházel. My proti tomu brojíme,“ vysvětlila a nevyloučila další podobné akce na následujících pochodech.

POLITICKÁ KORIDA: Jak má Praha reagovat na chování klimatických aktivistů? Odpovídají zastupitelé

Spolek aktivistů Poslední generace se po prázdninách znovu vydal na pochod za humanizaci magistrály a dodržení klimatického závazku Prahy. Vzhledem k nevoli, kterou k pochodu vyjádřil magistrát v čele s primátorem Prahy Bohuslavem Svobodou (ODS),...

Kampaň ano, nebo ne?

Podle Veroniky Holcnerové z Poslední generace si Svobodní z akcí Poslední generace dělají politickou kampaň. „Účastní se našich akcí a dělají tam protidemonstrace. To se pohybuje minimálně na hraně etiky, protože tam přijedou s dodávkou oblepenou vizuály politické strany. To je jednoznačně politická kampaň, kterou se připravují na volby,“ míní Holcnerová.

Sám předseda Svobodných Libor Vondráček (Svobodní) na jednom z březnových pochodů naší redakci potvrdil, že protiakce Svobodných jsou součástí kampaně k blížícím se volbám do Evropského parlamentu. Svobodní se na akcích Poslední generace objevují s politickými záměry a s cedulemi s nápisem Stop aktivistům s IQ 30. „Nelíbí se nám takováto šikana řidičů,“ řekl redaktorovi Pražské Drbny Libor Vondráček (Svobodní).

O tom, zda jde o politickou kampaň, nebo ne, však v táboře Svobodných jasno není. Že by šlo o politickou kampaň dnes totiž mluvčí Svobodných Veronika Blažková vyloučila. „Pražští Svobodní se zastávají pražských řidičů, letos jsme dělali těch akcí hodně, neberu to jako kampaň,“ uzavřela Blažková.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Poslední generace

Štítky aktivisté, doprava, blokáda, rychlost, 30 km/h, Praha

VIDEO: Aktivisté ze strany Svobodných polili vodou třicítkáře blokující dopravu  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.