Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Soud dal za pravdu třicítkářům. Ti ohlásili dalších devět pochodů po magistrále

Spolek aktivistů Poslední generace se 12. září vypravil na první poprázdninový pochod za humanizaci magistrály a dodržení klimatického závazku Prahy. Vzhledem k nevoli, kterou k pochodu vyjádřil magistrát v čele s primátorem Prahy Bohuslavem Svobodou (ODS), však aktivisté nepochodovali v silnici, ale šli po chodníku. Aktivisté se ve věci obrátili na soud. Chtějí totiž, aby mohli opět pořádat pochody v silnici mezi auty. Městský soud v Praze rozhodl, že pořádat shromáždění formou pochodu po magistrále je možné. Magistrát podává proti verdiktu kasační stížnost.

„Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého“

Když aktivisté oznámili záměr uspořádat první poprázdninový pochod za humanizaci magistrály a dodržení klimatického závazku Prahy, zástupci magistrátu se rozhodli, že jim pochod v silnici neumožní.

„Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého,“ napsali na svůj profil na platformě X zástupci Spolu pro Prahu a doplnili, že primátor Prahy Bohuslav Svoboda rozhodl o tom, že demonstrace aktivistů ze spolku Poslední generace budou přesunuty na „bezpečnější trasu“. Magistrát tak změnil trasu a aktivistům nařídil, aby šli po chodníku.

Ti nakonec pochod opravdu zrealizovali na chodníku, ale ještě předtím se obrátili na soud. „Rozhodli jsme se situaci řešit přes soud, protože my i náš právník považujeme postup magistrátu za protiprávní,“ popsala naší redakci mluvčí aktivistů Veronika Holcnerová.

„Soud uznal, že pořádat shromáždění formou pochodu po magistrále je možné“

Soud dal aktivistům částečně za pravdu. Podle mluvčí Veroniky Holcnerové ve čtvrtek soudce Ladislav Hejtmánek konstatoval, že rozhodnutí úředníků bylo protizákonné a průvod omezující auta v jednom ze tří pruhů je přípustný, o tom informoval server Seznam Zprávy„Soud uznal, že pořádat shromáždění formou pochodu po magistrále je možné. Nařízení magistrátu změnit trasu zrušil. Pochod tedy můžeme zopakovat po původně plánované trase,“ napsali aktivisté na facebookovém profilu Poslední generace.

Aktivisté na svém facebooku popsali, že podle soudu není omezení dopravy dostatečným důvodem pro zákaz shromáždění. „Pokud se po komunikaci 1. třídy mohou pohybovat chodci v útvaru chodců, nelze tuto činnost zakázat pro výkon shromažďovacího práva, pokud to magistrálu nezneprůjezdní. Pokud se chodci budou pohybovat v pravém pruhu, tak to bude pochopitelně znamenat omezení práv ostatních, ale intenzita nebude natolik vysoká, aby zdůvodnila zákaz magistrátu,“ popsali na svém facebooku aktivisté.

„Tak, jak byla akce oznámena, nebyl znemožněn provoz na této komunikaci, přičemž se nejedná o dálnici, ale o silniční komunikaci, kde se může ze zákona pohybovat útvar chodců, neboť zde není chodník,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí soudu Adam Wenig.

Aktivisté ohlásili dalších devět pochodů

Magistrát hodlá rozhodnutí soudu respektovat, ale chystá kasační stížnost. „Respektujeme rozhodnutí Městského soudu v Praze, který zamítl žalobu na pořádání protestu před Národním muzeem, ale zároveň zrušil rozhodnutí magistrátu ohledně přesměrování pochodu ‚třicítkářů‘ na chodník. Jsem stále přesvědčen, že by šlo o přijatelnější a bezpečnější řešení. Jsem tedy rád, že příslušný odbor magistrátu podá kasační stížnost,“ uvedl Svoboda na platformě X.

Aktivisté se rozhodli ohlásit hned devět dalších pochodů v termínech mezi 3. říjnem 2023 a 13. únorem 2024.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky aktivisté, doprava, blokáda, rychlost, 30 km/h, pochody, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Honys

Tak tam dejte značku zákaz vstupu chodců (B30) a máte to vyřešené. Pak je můžete oflastrovat, oni si to rozmyslí.

Středa, 20. září 2023, 16:52Odpovědět

Mirek Sekera

A máte řidičák? Pak byste měl vědět že když je tam chodník máte jít po chodníku a ne po silnici. Není li chodník a jste skupinka jděte po směru spořádaně za sebou u krajnice,jste li sám jděte proti jedoucím autům u krajnice. Nikde není psáno že chodec si může na silnici dělat co chce,to platí desítky let. Jestli tohle nechápou chodci jejich problém. Dnes jsem jel autem a chodec šel na červenou a z každé strany jel proud aut a divil se že na něj troubí,idiiot chodec. Pokud chodci nedodržují silniční zákony tak se nesmí divit že jich tolik chcípne pod koly aut,jejich chyba když se chovají jak sebevrazi vrhají se bezmozkova pod auta sami,nikdo je tam z řidičů nestrka. Až se chodci naučí chovat na silnici,přechodech tak jak mají nemají si na co stěžovat a 30km/h je zbytečná. Je to jen a jen o nich samotných hloupých chodcuch a chtějí aby za ně myslel řidič, neskutečně myšlení idiioti chodců. Věřte že ani 30tka to nevyřeší,budou se vrhat sami pod kola aut,busu,náklaďáku,dodávek,kol,motorek i tramvají.

Středa, 20. září 2023, 17:33Odpovědět

Jan Honys

Co to má společného s řidičákem? Ten problém je v tom, že oni argumentují tím, že tam není chodník. Ale nikde není řečeno, že musí být přímo vedle silnice. Existují "obchůzné" trasy, které vás, sice nějakou oklikou, ale přesto dovedou na místo, které chcete. Opravdu málokde ve městě (nemluvím o vesnicích, tam je to samozřejmě často jinak) jsou ulice, kam se nelze dostat po chodníku. A jak vidíte podle toho plánu demonstrací, je to samozřejmě schválně plánováno tam, kde nevede chodník hned vedle silnice. To ale nemůže být důvodem k tomu, aby po té silnici museli jít, to jistě uznáte.

Čtvrtek, 21. září 2023, 14:03Odpovědět

Mirek Sekera

Beru to tak že jste to chtěl řešit značkou a v zákoně je to už dávno řešené.chodec by to měl znát. Chodec by neměl úmyslně chodit po silnici a za úmyslniu chůzi po silnici by policista měl dát pokutu,když je to opakovaně tak by se měl poslat na vyšetření nejlépe do blazince. To přeci n dělá normální rozumný člověk,řidiči taky mnozí po zadržení řidičáku jdou na psychotesty. U chodců i cyklistů bych to zavedl taky.

Čtvrtek, 21. září 2023, 20:06Odpovědět

Pavel Dvořák

Při nízké rychlosti aut budou chodci samozřejmě riskovat víc. A ani jim nic jiného nezbyde, protože silnice bude přervaná auty o dost víc, než je.

Středa, 20. září 2023, 17:55Odpovědět

Mirek Sekera

A proto píšu že pokud se neukazni sami chodci tak nepomůže žádné snížení na 30tku. Stačí si zjistit jak to mají v Holandsku , tam se nehodovost zvýšila skoro o 40% protože chodci a cyklisté si myslí že jsou stále nesmrtelní. A nevědí jak se toho zbavit. Jediné co by pomohlo je aby chodci i cyklisté začli používat mozek ale kde nic není tam to prostě nepomůže.

Středa, 20. září 2023, 18:36Odpovědět

MArtin Draxler

Třeba se to nějakému soudci vymstí, až kvůli těmto pitomcům něco prošvihne

Středa, 20. září 2023, 10:42Odpovědět

Mirek Sekera

Koupil jsem si 2x pepřàk,abych jim to vysvětlil až budou nejde bránit provozu až pojedu.

Středa, 20. září 2023, 10:40Odpovědět

Mirek Sekera

Nechci bejt nějak hnusný ale přeji soudcům co to rozhodli aby jim někdo v sanitce umřel až nepřijede kvůli idiiottum co blokují silnice. A jestli soud nezná zákon o silničním provozu tak nemá co dělat na soudcovském místě. Chodec nemá co dělat na silnici když tam je chodník a bezdůvodně nemá bránit provozu. Čím víc budou bránit průjezdu tím víc bude emisí ve městě. Jsou to chudáci co nemají mozek,sebrat jim dávky,řidičský,auta. Policisté když nebudou konat, nemají co dělat v uniformě ať jdou někam k lopatě.

Středa, 20. září 2023, 10:39Odpovědět

Pavel Dvořák

To, že ale někam neprojede sanitka, není chyba aktivistů, ale nějakého idiota, který v rozporu se zákonem zablokoval silnici. Dopravní předpisy jsou vymyšlené tak, že sanitka musí projet i při totální zácpě. Pepřákem na neozbrojené lidi? To snad nemyslíte vážně. Tady musí konat úřady a pokud nekonají, musíte nadávat jim a ne vyhrožovat aktivistům.

Středa, 20. září 2023, 15:59Odpovědět

Mirek Sekera

Bez problemu bych peprakem postříkal ty aktivisty, oni mi brání v práci v cestování a nebo odvozu dítěte k doktorovi. Oni nemají co dělat na silnici a jestli ani vy neznáte pozemní zákony tak vraťte řidičák i občánků,teď jsem si to uvědomil vy jste ten ubohý soudce co jim to povolil a nemyslel na ostatní vetsinove účastníky provozu,tupý bezmozek je většinou politik,soudce,policista.

Středa, 20. září 2023, 16:15Odpovědět

Libor Burian

Lidé se musí spojit všichni aktivisté, ekologové, vědci, ženy, sportovci, dobrovolní hasiči, drobní pracující, mladí, staří rockeři vzpomenout na heslo Make Love not var. Přijďte všichni ke všem volbám říct mafii a dost ! O důvodech dnešního stavu bahna viz moje odstavce pod Komentáře, Glosy a dalšími články zde na drbně.

Středa, 20. září 2023, 04:30Odpovědět

Max Bernard

Mohou-li beztrestně chodit aktivisti po magistrále, nutně tedy mohou auta jezdit beztrestně po chodníku. Kdekoliv. Stačí oznámit, že tím demonstrují.

Úterý, 19. září 2023, 19:14Odpovědět

Pavel Dvořák

Tak při této argumentaci soudu je řešením tam postavit značku přikazující minimální rychlost. Problém vyřešen. Tedy alespoň pro ty nejkritičtější úseky silnic.

Úterý, 19. září 2023, 19:03Odpovědět

Pavel Dvořák

Bylo by trochu komické, kdyby snaha aktivistů o omezení rychlosti do 30 km/h vedla k pravému opaku, stanovení minimální rychlosti 30 km/h na vybraných úsecích.

Úterý, 19. září 2023, 19:08Odpovědět

Soud dal za pravdu třicítkářům. Ti ohlásili dalších devět pochodů po magistrále  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.