Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Bodové parkování, omezení rychlosti, odvoz do sběrného dvora. Praha 1 zpřísnila podmínky pro sdílená kola a koloběžky

Radnice Prahy 1 se dohodla s provozovateli sdílených kol a koloběžek na zpřísnění pravidel jejich užívání. Týká se to hlavně parkování, které se ze zónového změní na bodové. To znamená, že místo, kde mají stroj lidé odložit bude přesně vyznačeno. V případě špatného zaparkování může skončit na sběrném dvoře.

První městská část úpravu podmínek plánovala delší dobu, v platnost vstoupí 1. září. Pro radnici bylo zásadní parkování kol a koloběžek, rozdělení do zón totiž nefungovalo. Nově bude platit bodový systém.

„V praxi to znamená, že uživatel po ukončení své jízdy bude oprávněn zaparkovat sdílené kolo či koloběžku na konkrétním místě, které označuje bod, nikoliv ve vyznačených oblastech,“ uvedl na webu Vojtěch Ryvola (ANO), radní pro dopravu.

Seznam míst včetně maximálního počtu koloběžek a kol zveřejní během prvního zářijového týdne a obyvatelé Prahy 1 se k němu budou moci vyjádřit přímo radnímu Ryvolovi.

Praha 1 chystá boj s koloběžkami. Velké změny mají přijít po prázdninách

Uživatelé sdílených elektrokoloběžek se v centru Prahy v provozu chovají neohleduplně. Často jezdí po chodnících nebo pod vlivem alkoholu, a tak je nutné zavést změny, které by přidaly na bezpečnosti používání sdílených kol a elektrokoloběžek v...

Pokud uživatel stroj přece jen nezvládne odstavit podle pokynů, bude mít provozovatel čtyři hodiny to napravit, v noci pak osm hodin. Když to neudělá, Jednička ho na své nádklady oveze na sběrný dvůr a po majiteli bude žádat náhradu.

„V případě, že si majitel kolo či koloběžku do jednoho roku nevyzvedne, radnice s ním naloží jako se ztracenou věcí a daný předmět nabídne v charitativní dražbě,“ informovala městská část na svém webu.

Provozovatelé také souhlasili s umístěním upozornění, že trvá zákaz jízdy na chodníku. To bude anglicky a česky na řídítkách. Nově také platí omezení rychlosti na dvacet kilometrů v hodině od druhé do páté ráno.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Horňák

Štítky koloběžky, kola, parkování, rychlost, Ryvola, Praha 1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojtěch Vened

A budou stejná pravidla platit i pro Ukrouše ? Všichni víme, jak a kde synové a dcery Bandery parkují, třeba na místech vyhrazených pro invalidy, a policie vše bohorovně přehlíží.

Pondělí, 21. srpna 2023, 11:58Odpovědět

Bodové parkování, omezení rychlosti, odvoz do sběrného dvora. Praha 1 zpřísnila podmínky pro sdílená kola a koloběžky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.