Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Praha 1 chystá boj s koloběžkami. Velké změny mají přijít po prázdninách

Uživatelé sdílených elektrokoloběžek se v centru Prahy v provozu chovají neohleduplně. Často jezdí po chodnících nebo pod vlivem alkoholu, a tak je nutné zavést změny, které by přidaly na bezpečnosti používání sdílených kol a elektrokoloběžek v centru Prahy. Změny mají podle radního Prahy 1 pro dopravu Vojtěcha Ryvoly (ANO) začít platit 1. září. Právě s ním jsme probrali, jaké konkrétní změny začnou platit.

Změny by měly nastat po prázdninách

Sdílené koloběžky v centru Prahy jsou dlouhodobě velkým tématem, a to zdaleka nejen v Praze, ale ve většině velkých evropských měst. Praha 1, vedení hlavního města a Ministerstvo dopravy společně hledají řešení, které povede ke zvýšení bezpečnosti nejen řidičů koloběžek, ale také těch účastníků provozu, které koloběžky často ohrožují.

Podle Ryvoly bude největší změnou to, že v noci na 1. září by mělo dojít k zavedení bodového parkování u všech půjčoven koloběžek. „Domlouvali jsme se čtyřmi půjčovnami na tom, že některé z nich mají zónové parkování, což znamená, že když zaparkují v určité zóně kdekoliv, tak se nic neděje, zaparkují, pošlou fotku a všichni jsou spokojení. Existuje však i druhý způsob, který se jmenuje bodové parkování, což znamená, že koloběžka nebo kolo musí být zaparkované na jednom místě plus minus třeba deset metrů. My jsme se dohodli s Václavem Petrem, ředitelem společnosti Lime, který všechny půjčovny v tomto jednání zastupuje, na tom, že právě k tomuto přepnutí by mělo dojít v noci na 1. září,“ popsal pro naši redakci radní Prahy 1 pro dopravu Vojtěch Ryvola (ANO).

Praha 2 upravila pravidla používání sdílených kol a koloběžek

Městská část Prahy 2 se dohodla s provozovateli sdílených kol a koloběžek a nastavila s nimi pravidla pro jejich používání. Ta se týkají hlavně parkování a míst, kde je jízda na nich zakázána nebo omezena. Zřízeny jsou také infolinky pro...

Jen v centru Prahy funguje 2000 až 2500 sdílených elektrokoloběžek

Následně bude na městské části, aby kontrolovala, zda uživatelé koloběžek pravidla dodržují. „Když zastaví jinde, než určuje mapa, dostane uživatel aplikace okamžitou pokutu 500 korun. Dohodli jsme se také na tom, že když najdeme pohozenou koloběžku nebo kolo, oznámíme to a provozovatelé půjčoven to budou muset okamžitě uklidit. V případě, že to neodstraní například do hodiny, už jim budeme moci účtovat fakturovat jakousi pokutu my,“ vysvětlil Ryvola.

Jednotlivé půjčovny podle Ryvoly nechtějí konkrétní počty koloběžek, které jsou v provozu, uvádět. „Mluví se o 2000 až 2500 koloběžek a kol jenom na území Prahy 1,“ tvrdí. Optimální počet je přitom podle Ryvoly mnohem nižší.

V současné chvíli je na území Prahy 1 vybudováno 44 parkovacích míst. „Dokážu si představit, že pomocí těch míst označených svislým i vodorovným dopravním značením bychom se mohli dostat někam k 70 až 80 místům. Požadavek půjčoven byl až 250 míst, což je z mého pohledu naprostý nesmysl, ale existují i virtuální parkoviště, a to jsou ta, která nejsou ve veřejném prostoru nijak označená, ale hranice mají jasně vymezené přímo v dané aplikaci,“ vysvětlil Ryvola.

Uživatelé v aplikacích jasně vidí, kde se nachází nejbližší koloběžka, tato funkce by měla být zároveň nástrojem kontroly. Ta by tak podle Ryvoly mohla probíhat od stolu a díky GPS by člověk pověřený kontrolou stavu koloběžek mohl sledovat, zda jsou všechny koloběžky zaparkované na svých místech. „Myslím si, že to může kontrolovat kdekoliv a kdokoliv od stolu a domlouvat se s těmi jednotlivými provozovateli, tedy obvolávat a informovat o tom, kde je špatně zaparkovaná koloběžka.“

Cyklisté měli svými koly zablokovat okolí Thajského ráje. Dorazili tři

Na Václavském náměstí dnes odpoledne proběhl happening, který má pomoci upozornit na nevkusné reklamní rikši zaparkované před provozovnami Thajského ráje v centru hlavního města. Starostka Prahy 1 a předseda TOP 09 Praha 1 a zastupitel první...

Velkým problémem je jízda po chodníku a pod vlivem alkoholu

Velkým problémem je také neohleduplné chování ze strany uživatelů koloběžek. Nejen v centru Prahy pražští strážníci relativně často provádějí kontroly na přítomnost alkoholu v dechu řidičů sdílených koloběžek. Podle Ryvoly se také zvýšil počet řidičů pokutovaných za jízdu na chodníku, kde jezdit nemohou.

„Máme příslib od těchto společností, že začínají montovat testy na alkohol na jednotlivé koloběžky,“ říká Ryvola. „Samozřejmě si dokážu představit, že když přijdu ke koloběžce a dýchne mi střízlivý kamarád, tak se to rozjede taky,“ dodává jedním dechem.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky elektrokoloběžky, změny, turismus, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hana N

Pravidla se nedodržují teď a nebudou tuplem. Ty křápy jsou naprosto všude a mě jako chodce už nebaví slalom mezi těma verkama. Je to neoprávněný zábor chodníku. Zakázat a hotovo. Mají nohy a MHD.

Čtvrtek, 20. července 2023, 06:42Odpovědět

Mirek Sekera

Nastanou změny, vše odnesou řidiči aut. Koloběžky budou dál pohazene po chodnících a teď ještě po silnicích kam nebudou smět auta. Ten tupý Hřib asi je total bezmozek,jeho nápady hranici s debilitou, měl by se léčit, jen u některých ani léčení nepomůže jako je hřib.

Středa, 19. července 2023, 13:03Odpovědět

Praha 1 chystá boj s koloběžkami. Velké změny mají přijít po prázdninách  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.