Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Aktivisté usilující o zavedení třicítky v Praze přišli na zastupitelstvo

Aktivisté sympatizující s iniciativou Poslední generace, která usiluje o zavedení rychlostního limitu 30 kilometrů v hodině v Praze, dnes přišli na zasedání pražských zastupitelů. Přednesli jim své myšlenky a na ně reagoval náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti), který uvedl, že zavedení třicítky v Praze mimo hlavní tahy podporuje.

Aktivisté chtějí uzavření Smetanova nábřeží a Malé Strany pro automobilovou dopravu s výjimkou rezidentů

Michal Pech jako zástupce aktivistů na zastupitelstvu přednesl myšlenky iniciativy o zavedení rychlostního limitu 30 kilometrů v hodině mimo hlavní tahy podobně jako tomu je v Paříži nebo v Bruselu.

Navrhl následující opatření. „Za prvé pracování studie proveditelnosti pro snížení rychlostního limitu v širším centru Prahy na třicet kilometrů v hodině s možnými výjimkami mimo obydlené oblasti tak, jak to zavedla Paříž či Brusel. Za druhé realizaci dlouho slibované humanizace magistrály včetně oddělené cyklostezky a kultivovaného prostoru pro pěší v celé její délce. A za třetí uzavření Smetanova nábřeží a Malé Strany pro automobilovou dopravu s výjimkou rezidentů,“ uvedl u řečnického pultu Michal Pech.

Aktivisté věří, že těmito kroky Praha zvýší kvalitu života

Aktivisté věří, že těmito kroky Praha zvýší kvalitu života i atraktivitu města a zařadí se mezi moderní západní metropole, které již podobné kroky učinily. „Touto interpelací se obracím na pana náměstka Hřiba s vývzou, aby provedl nezbytné kroky k prosazení spravedlivé a udržitelné mobility v hlavním městě,“ řekl Pech a dodal, že Praha by se mohla stát příkladem pro další obce v České republice.

„Prach a výfukové zplodiny způsobují vážná chronická onemocnění a předčasná úmrtí. Při nehodách v Praze zemřel každoročně přes dvacet lidí a několik stovek utrpí vážná zranění,“ doplnil Pech.

VIDEO: Aktivisté uskutečnili šestý pochod za třicítku v Praze. Přišli i odpůrci

Aktivisté sympatizující s iniciativou Poslední generace se dnes v pět hodin odpoledne sešli před kostelem svaté Ludmily na náměstí Míru, aby společně vyrazili na pochod silnicí přes Karlovo náměstí po Masarykově nábřeží, Smetanově nábřeží až k...

POLITICKÁ KORIDA: Zavést maximálně třicítku pro auta v Praze? Odpovídají zastupitelé

V posledních týdnech dopravu v Praze blokují aktivisté, kteří požadují zavedení rychlostního limitu ve městě ve výši třicet kilometrů v hodině. Jde o nápad, který je možné aplikovat, nebo jen o nesmyslný požadavek aktivistů? Na dotaz, zda by v...

Hřib: „Zavádění třicítky je primárně na bedrech městských částí“

Zdeněk Hřib v reakci na aktivisty uvedl, že městské části v Praze zónu 30 zcela běžně zavádějí. „Je to věc, která je v mnoha městských částech standardním procesem. Je pravdou, že některé městské části jsou v tomto ohledu pokročilejší než jiné,“ řekl Zdeněk Hřib.

„Zavádění třicítky je skutečně primárně na bedrech městských částí mimo hlavní tahy. Nechci, aby to, vypadalo, že se zříkám koordinační role magistrátu v dopravě, naopak,“ řekl Hřib a dodal, že má v plánu s představiteli městských částí prodiskutovat jejich názory na snížení rychlostního limitu.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky doprava, aktivisté, magistrála, provoz, limit, rychlost, zastupitelstvo, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Aktivisté usilující o zavedení třicítky v Praze přišli na zastupitelstvo  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.