Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Aktivisté uskutečnili šestý pochod za třicítku v Praze. Přišli i odpůrci

Aktivisté sympatizující s iniciativou Poslední generace se dnes v pět hodin odpoledne sešli před kostelem svaté Ludmily na náměstí Míru, aby společně vyrazili na pochod silnicí přes Karlovo náměstí po Masarykově nábřeží, Smetanově nábřeží až k budově pražského magistrátu na Mariánském náměstí. Šlo o šestý pochod, který aktivisté za poslední týdny zorganizovali, jejich cílem je zavedení rychlostního limitu 30 kilometrů v hodině v Praze.

Jde o šestý pochod za snížení rychlostního limitu v Praze

Dnešní pochod byl už šestou akcí skupiny Poslední generace od začátku března. Od té doby aktivisté několikrát blokovali dopravu na magistrále, a to buď mezi Štvanicí a I. P. Pavlova nebo mezi Nuselským mostem a Národním muzeem. Prvního protestu 1. března se účastnily jen jednotky protestujících, při poslední blokádě dopravy už jich byly desítky.

Dnešního protestu se účastnilo také několik desítek demonstrantů, kteří patnáct minut po páté hodině odpolední vyšli na pochod směrem k Vltavě a posléze zamířili k budově magistrátu, kam dorazili kolem šesté hodiny večerní.

„Chceme město pro lidi, ne pro auta. Požadujeme snížení rychlostního limitu na 30 kilometrů v hodině, které se osvědčilo v Paříži i Bruselu,“ píše se na facebookových stránkách Poslední generace.

ANKETA: Má v Praze platit maximální povolená rychlost třicet kilometrů v hodině?

Aktivisté ze skupiny Poslední generace spustili novou kampaň, během které chtějí pravidelně blokovat provoz v Praze. Jejich požadavek je, aby se rychlostní limit v Praze snížil na 30 kilometrů v hodině. „Má to hned několik výhod, a to méně nehod,...

Na aktivisty čekali odpůrci

Na náměstí Míru čekala na aktivisty malá skupinka odpůrců, kteří přišli s politickými záměry a s cedulemi s nápisem Stop aktivistům s IQ 30. „Nelíbí se nám takováto šikana řidičů,“ řekl našemu redaktorovi na místě Libor Vondráček (Svobodní).

„My chceme svobodu na silnicích, myslíme si, že když motory fungují v ideálním stavu, tak jezdí spíš na sedmdesát než na třicet a naopak spotřeba aut je podle nás daleko větší, když se jezdí pomalu,“ uvedl Vondráček a přiznal, že tato protiakce je součástí kampaně k blížícím se volbám do Evropského parlamentu.

Shromáždění demonstrantů bylo nahlášené a na bezproblémový průběh demonstrace dohlídli policisté.

POLITICKÁ KORIDA: Zavést maximálně třicítku pro auta v Praze? Odpovídají zastupitelé

V posledních týdnech dopravu v Praze blokují aktivisté, kteří požadují zavedení rychlostního limitu ve městě ve výši třicet kilometrů v hodině. Jde o nápad, který je možné aplikovat, nebo jen o nesmyslný požadavek aktivistů? Na dotaz, zda by v...

Myšlenka na zavedení limitu rozděluje i zastupitele

Zavedení rychlostního limitu rozděluje i zastupitele. „Říct, že po celé Praze zavedeme třicítku, je za mě aktivistický nesmysl,“ uvedl pro Pražskou Drbnu předseda zastupitelského klubu ANO Patrik Nacher.

„Zóna 30 má v rezidenčních oblastech řadu přínosů. To ví dobře v Paříži i v Rybitví. V Paříži platí na 60 procentech území. V Praze 7 máme třicítku mimo hlavní komunikace od roku 2017. Více jak pět let to funguje a veškerá zkušenost říká, že jde o pozitivní opatření, které prospívá všem: chodcům, cyklistům i řidičům, protože zůstane před prechody více místa pro parkování,“ uvedl k případnému zavedení limitu opoziční zastupitel Jan Čižinský (Praha Sobě).

Ohodnoť článek

Foto Ivo Spisar

Štítky aktivisté, doprava, blokáda, rychlost, 30 km/h, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Czech

i na kole se jezdi rychleji nez 30km/h. aktiviste to nemaji v hlave v poradku. toto omezeni by komleptne zablokovalo celou prahu

Čtvrtek, 23. března 2023, 06:16Odpovědět

VIDEO: Aktivisté uskutečnili šestý pochod za třicítku v Praze. Přišli i odpůrci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.