Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Otevření lávky mezi Holešovicemi a Karlínem bude mít zpoždění

Otevření Štvanické lávky mezi pražskými Holešovicemi a Karlínem bude mít zpoždění. Důvodem jsou složitější geologické podmínky v plavebním kanále, než se čekalo. Lávka bude zprovozněna v první polovině letošního roku. Přesný termín stanoví technický dozor stavby.

Původně plánovalo město lávku otevřít letos v únoru či březnu. Stavba lávky začala loni v lednu a pěším a cyklistům usnadní cestu na ostrov Štvanice a propojí městské části. Spojení do dokončení lávky zajistí přívoz, jehož provoz bude po každoroční zimní přestávce obnoven na konci března.

„Prodlevu využijeme k tomu, aby bylo dokončeno i související okolí lávky ve stejnou chvíli. Tedy aby se krátce po jejím otevření něco v okolí opět nerozkopalo. Do doby otevření se tedy ještě provedou úpravy napojení na obou stranách a dodělávat se také budou terénní úpravy špičky prostoru na Štvanici," uvedl primátorův náměstek Zdeněk Hřib (Piráti).

Stavba nabrala zpoždění hlavně kvůli problému při založení pilířů v plavebním kanále s ohledem na složité geologické podloží. Zda bude město od stavební firmy chtít nějaké sankce za zpoždění, není jasné a situaci musí nejprve vyhodnotit. „Možnost uplatnění sankcí bude vyhodnocena technickým dozorem stavby," dodal Hřib.

FOTOGALERIE: Štvanická lávka vydrží dvě stě let a při povodních se zvedne, popisuje její architekt

Stavba dlouho očekávaného propojení Karlína s Holešovicemi už se blíží ke konci. Štvanická lávka zanedlouho dosáhne Bubenského nábřeží a na jaře už se po ní projdou první lidé. Lávka je kromě užitku jedinečná i technicky. Použili na ni speciální...

Na holešovickém břehu Vltavy bude nástup na lávku na Bubenském nábřeží před branou do Pražské tržnice. V Karlíně na Rohanském nábřeží vyústí na cyklostezku vedoucí po protipovodňové bariéře. Lávka překlene 38 metrů mezi Karlínem a Štvanicí a 149 metrů mezi Štvanicí a Holešovicemi.

Lidé se mohou pěšky z Karlína do Holešovic dostat nyní pouze přes frekventovaný Hlávkův most nebo oklikou přes Rohanský ostrov a Libeňský most. Na Štvanici se pak dostanou pouze z Hlávkova mostu či přívozem. Lávka bude i spojnicí pro cyklisty, protože propojí páteřní cyklostezky vedoucí na obou březích Vltavy.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tran Anh Tuan

Štítky doprava, lávka, Štvanice, zpoždění, Holešovice, Karlín, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otevření lávky mezi Holešovicemi a Karlínem bude mít zpoždění  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.