Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Podobu zbytku Vítězného náměstí vyberou v soutěži. K jejímu zadání se může vyjádřit i veřejnost

Severozápadní část dejvického Kulaťáku bude postavena podle návrhu, který vyberou v mezinárodní architektonické soutěži. Mají na něm vzniknout kanceláře, obchody, služby, bydlení i nová budova Vysoké školy chemicko-technologické. Než soutěž šestá městská část vyhlásí, mohou se k jejímu zadání vyjádřit i místní.

Mezinárodní soutěž byla pro investora podmínkou

Koncept Vítězného náměstí navrhl ve 20. letech minulého století Antonín Engel. Dostavbou tzv. čtvrtého kvadrantu se tak jeho vize naplní.

„Máme zájem na tom, aby na Vítězném náměstí vznikla kvalitní architektura, která ještě více pozvedne tuto lokalitu a přinese užitek místním institucím a obyvatelům. U investora jsme si proto již dříve stanovili podmínku, aby podoba budoucí zástavby vzešla z mezinárodní architektonické soutěže. Ta by měla zajistit, aby výsledný projekt respektoval regulaci celé čtvrti kolem náměstí, jak ji v minulosti definoval pan architekt Engel,“ sdělil v tiskové zprávě místostarosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS), který má na starost územní rozvoj a veřejný prostor.

Na Vítězném náměstí chce městská část objekty s kancelářemi, byty a obchody. Pro Vysokou školu chemicko-technologickou zde pak vyroste nová univerzitní budova s výukovými prostory a zázemím pro studenty i akademiky.

Vítěze vyhlásí v květnu

„Tato soutěž byla do výhledového řešení podmíněna realizací tří dopravních staveb, a to prodloužením tramvajových tratí na Strahov a do Suchdola a dopravního propojení Evropská–Svatovítská. Uvědomujeme si, že pracujeme s místem, které má mimořádné ambice pro naplnění požadavků a potřeb městské části v oblasti nejen veřejně komerční, ale i veřejně obchodní vybavenosti. Tato příležitost je pro naši městskou část na dlouhou dobu poslední,“ uvedla radní Prahy 6 pro strategický rozvoj Eva Smutná (TOP 09).

Soutěž vyhlásí letos v září, vítěze, který projde dvěma koly, chce radnice vybrat v květnu příštího roku. K přípravě zadání se může ode dneška vyjádřit i veřejnost, do 28. května v infostánku přímo na náměstí, do 18. června pak na webu https://4kvadrant.cz.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto cs:ŠJů, CC BY-SA 3.0 <>, via Wikimedia Commons

Štítky vítězné náměstí, dostavba, soutěž, architektura, veřejnost, městská část, Antonín Engel, Praha, ODS, TOP 09, Jakub Stárek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podobu zbytku Vítězného náměstí vyberou v soutěži. K jejímu zadání se může vyjádřit i veřejnost  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.